Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Прибуток «з димом»

Минулого року державний бюджет України отримав рекордні надходження від тютюнових акцизів
10 лютого, 11:28
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

За січень-грудень 2015 року ця сума склала 22,2 мільярда гривень — у 2014 році такий показник був більше, ніж на чотири мільярди менше. Інформацію повідомила громадська організація «Центр громадянського представництва «Життя».

Ріст надходжень відбувся без зростання реалізації тютюнових виробів — вона залишилася на рівні 2014 року і склала 73 мільярди сигарет. Як пояснюють експерти Центру громадянського представництва «Життя», прибутки зросли, бо у першому півріччі минулого року ставки акцизу були суттєво вищими, ніж 2014 року. Зокрема, у січні 2015 року акцизні ставки на сигарети без фільтру виросли до рівня ставок на сигарети з фільтром.

Громадські експерти прогнозують і подальше зростання державних прибутків від цигарок. З 1 січня 2016 року специфічний акциз на тютюн підвищився на 40%, а Міністерство фінансів запровадило нові мінімальні роздрібні ціни: на сигарети з фільтром — 13 гривень, а на сигарети без фільтра — цілих 15 гривень. Тому у Центрі громадянського представництва «Життя» запевняють: навіть якщо реалізація сигарет цього року зменшиться, наприклад, до 66 мільярдів сигарет (на 10% менше, ніж торік), надходження до держбюджету складуть  не менше 28 мільярдів гривень. Тобто, на шість мільярдів більше, ніж минулого року.

Між іншим, Угода про асоціацію між Україною та ЄС передбачає, зокрема, «поступове наближення акцизних ставок на тютюнові вироби». Андрій Скіпальський, керівник Українського центру контролю над тютюном ГО «Життя» зазначає: «Наразі мінімальна ставка акцизу у країнах ЄС складає 90 євро за 1000 штук сигарет. За нашими підрахунками Україна досягне рівня акцизів ЄС у 2021 році за умови щорічного підвищення специфічного акцизу на тютюн на 40%».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати