Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Роботу в IT знайти легко

Найменше українці хочуть бути програмістами, найбільше — директорами з інновацій
24 червня, 10:49
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Згідно з даними багатьох досліджень ринку праці, IT-фахівці сьогодні — одні з найбільш затребуваних. Як не дивно, вже протягом кільком місяців ця вакансія не покидає топових сходинок серед запитів користувачів сайтами з пошуку роботи. Сьогодні вважається, що бути ІТ-шником — це модно, це високі заробітні плати і можливість виїхати будь-коли та без перешкод за кордон.

Сьогодні ринок ІТ в Україні сформовано з майже 250 тисяч спеціалістів. Утім, охочих попрацювати не бракує. Відтак, протягом останніх років конкуренція в ІТ-сфері (відношення кількості вакансій до кількості резюме за певний період часу) складає 1,8 — майже два претендента на одну вакансію. Про це свідчать результати огляду Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.

«Якщо аналізувати більш детально, то рівень конкуренції сильно залежатиме від сфери, в якій працює той, хто шукає роботу», — йдеться в результатах дослідження. Відтак, у першому півріччі цього року в IT-сфері найнижча конкуренція була серед програмістів. На одного спеціаліста припадала одна вакансія. «Це закономірно, адже головний роботодавець ринку — аутсорсингові компанії, які постійно зацікавлені в нових співробітниках, — пояснюють в HeadHunter. — Так само, як і програмісти, ринку потрібні фахівці, які вміють продавати IT продукти. У цій спеціалізації також на одну вакансію претендує один кандидат».

Водночас, попитом на ринку праці користуються і розробники CRM систем, SEO-фахівці та маркетологи зі спеціалізацією в інтернет-маркетингу.

Найвища конкуренція, як і в інших професійних сферах, — серед тих, хто хоче бути керівником. Відтак, у спеціалізації «СТО, СІО, Директор по ІТ» конкуренція складає майже дев’ять претендентів на одну вакансію. У спеціалізації «управління IT проектами» — майже три. «Але і тут шукають роботу переважно ті, кого називають менеджерами середньої ланки. Однак варто зазначити, що порівняно з іншими галузями ринку праці, конкуренція в цій сфері значно нижче (середній показник hh.Індекс для ТОП-менеджерів — 12—13)», — зазначають автори дослідження.

Досить високою є конкуренція серед системних адміністраторів — п’ять претендентів на одне робоче місце. Чотири спеціаліста на одну вакансію претендують у сферах комп’ютерної безпеки та мережевих технологій, три — у сфері банківських розробок.

В інших популярних на ринку спеціалізаціях конкуренція знаходиться на середньому рівні. Серед тестувальників конкуренція — два претендента на одну вакансію (2,1). У таких напрямках, як телекомунікації і технологічна підтримка — три кандидати (2,7), серед адміністраторів баз даних і фахівців з передачі даних — два.

Неоднозначність у виборі дослідники зазначають і при дослідженні вакансій по регіонам. Відтак, у столиці на посаду ІТ-шника претендує постійно дві особи, в Одесі — 1,8, в Дніпропетровську — 1,7, у Львові та Харкові — 1,5.

Віктор ВАЛЄЄВ, голова асоціації «ІТ України»:

- У зв’язку з воєнними діями, які роблять Україну непередбачуваним партнером в ІТ, сьогодні попит на розробників впав порівняно з минулими роками, коли галузі не вистачало до 20% кадрів. Стосовно фахівців, які працювали на внутрішньому ринку, наприклад у сфері впровадження ІТ систем та консалтингу, скорочується кількість вакансій, оскільки закриваються компанії, що працювали в цій сфері. Але вони шукають, в першу чергу, кваліфікованих фахівців, так званих «senior». В той же час тим, хто шукає першу роботу в ІТ – доводиться складно.

Що стосується кваліфікованих фахівців – вони, як і раніше, - рідкість.

Звісно найбільш бажаною залишається спеціальність розробника ПЗ, але шукають і роботу тестувальниками програмного забезпечення.

Не думаю, що люди в галузі значно змінилися за останні кілька років. Можливо більше людей хоче розпочати власний бізнес, придумує стартапи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати