Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Що думає бізнес про податкові реалії?

Голова спілки підприємців «СТІНА»: За останній тиждень до мене звернулися три керівники, які хочуть вивести свої активи з України
10 листопада, 10:22

«Що уособлює в собі поняття європейський вектор для українського бізнесу?» — запитує голова спілки підприємців «СТІНА» Олександр Печалін. На його думку, це нормальні відносини підприємців із фіскальною системою. Громадський активіст розповідає, що тільки за останній тиждень до нього звернулися три керівники приватних підприємств, які хочуть вивести свої активи з України до Європи. «Ось такий у нас європейський вектор», — не без гіркоти відзначає він і стверджує про відсутність бажання не тільки зовнішніх, а й вітчизняних інвесторів  вкладати гроші в Україну. На його думку, це викликано головним чином тим, що в нашій країні зволікають із модернізацією податкової системи. Він закликає Президента Петра Порошенка розпочати справжню податкову реформу. Бо «те, що у нас відбувається, це — профанація, бізнес від неї втомився».

Переконливий приклад того, наскільки сильні протиріччя існують між бізнесом і фіскальною службою, наводить економічний радник директора ТОВ «НК-Віфарт» Олександра Костелей. «Нашому підприємству за 2012 — 2014 роки незаконно додатково нарахували 23 мільйони гривень. Причому за цей період підприємство заробило лише три мільйони, а з початку цього року сплатили 2,8 мільйона гривень податків». Характеризуючи своє підприємство, радник директора повідомила, що воно спеціалізується на дрібнооптовому та роздрібному продажу нафтопродуктів, має лише 40 працівників і понад 600 контрагентів та покупців у Вінницькій області.

В червні — липні цього року підприємство зазнало планової податкової перевірки. Акт податкової, складений за її підсумками, ґрунтується не на реальних фактах та первинних документах, а на припущеннях ревізорів. Підприємство звинувачують у тому, що воно з деякими контрагентами нібито проводило так звані нетоварні оборудки або ж отримувало від них  нафтопродукти безоплатно. «Усі ці контрагенти належали до компаній групи Курченко, якого знає вся країна, — відзначає економіст і продовжує: — Виходить, нас призначили винними в тому, що ці компанії не сплатили податки чи мали якісь порушення». Підприємство з цим не могло погодитися і подало позов до Адміністративного суду.

Однак, незважаючи на це, слідче управління податкової міліції відкриває карну справу за фактом ухиляння від сплати податків. Це сталося 19 серпня, а 12 жовтня підприємство вже мало довідку Податкової інспекції («ось вона лежить на столі»), що у нього немає заборгованості перед бюджетом. А за п’ять днів до того в офісі та на нафтобазі  без дозволу суду, тобто всупереч закону, провели обшуки.

Слідчий, якому суд чітко визначив можливий перелік дій, за власною ініціативою наклав арешт на близько 150 тонн пального, яке належало не тільки підприємству, а й сільгоспвиробникам, що саме збирали врожай цукрового буряку. «Аграрії нам чи не щогодини телефонували і наголошували, що їхні комбайни та трактори стоять у полі, — розповідає економіст. — Слідчий про це знав, але його такі дрібниці не турбували... Місяць тому ми написали з приводу цих та інших порушень фіскального слідчого скаргу до обласної прокуратури — відповіді й досі немає. Тоді ми написали про карний злочин до Генеральної прокуратури та безпосередньо Президенту Порошенку. Ми хочемо, щоб ті реформи, про які говорить наша влада, парламент, справді розпочалися». 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати