Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Суд повернув мешканцям окупованих територій пільги

На Єдиному казначейському рахунку вже накопичилось понад десять мільярдів гривень, які треба виплатити
20 жовтня, 11:51
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Вищий адміністративний суд визнав незаконним рішення Кабміну про припинення соціальних виплат на непідконтрольних територіях і зобов’язав уряд їх відновити. Нагадаємо, відповідний позов представники опозиції подали ще в листопаді 2014 року, а 11 лютого 2015-го Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним припинення виплат пенсій і соціальних виплат на Донбасі. У квітні Апеляційний адміністративний суд Києва відхилив скарги Кабінету Міністрів та Мінфіну на рішення суду першої інстанції та залишив без змін постанову Окружного адмінсуду. Однак уряд подав касацію, і 9 вересня після клопотання позивачів про самовідвід судової колегії внаслідок тиску на суддів було вирішено розглядати справу в касаційній інстанції всім складом Першої палати Вищого адміністративного суду України.

Коментуючи зазначене рішення, народний депутат Антон Геращенко сказав: «Кабмін ухвалив рішення не виплачувати пенсій та соцвиплат на фактично окупованій Росією території Донбасу, перш за все, тому, що ми не можемо платити гроші на територію, на якій немає української влади, а по-друге — тому, що там неможливо організувати виплати соціальної допомоги через повну дезорганізацію та розграбування банківської системи, а також колапс системи державного управління». На його думку, судді, які виносять такі рішення, виконували політичне замовлення. «Швидше за все, вони за звичкою виконували політичне замовлення так званої опозиції та колишніх своїх покровителів, які їх влаштували на роботу у вертикаль адміністративних судів, щоб вони завжди судили так, як треба клану Януковича, або так, як треба тепер, щоб не дати новій владі захистити Україну від зовнішніх і внутрішніх загроз, підігруючи популістським заявам», — додав він.

У Мін’юсті України заявили, що всі соціальні виплати населенню окупованих територій на Донбасі, незважаючи на судове рішення щодо незаконності їх припинення, будуть виплачені після відновлення контролю над територіями. Про це повідомила перший заступник міністра юстиції України Наталія Севостьянова.

Тим часом гроші, які за законом передбачені мешканцям окупованих територій накопичуються на Єдиному казначейському рахунку. За інформацією Президента України Петра Порошенка, їх уже понад 10 мільярдів гривень. «Учетверо-вп’ятеро більше додадуть наші європейські та американські партнери на відновлення Донбасу», — сказав Порошенко. За його словами, канцлер Німеччини Ангела Меркель повідомила, що її країна також готова надати 500 мільйонів євро, які негайно можуть бути спрямовані на відновлення інфраструктури Донбасу. «Ми це зробимо, але має бути мир, відновлення українського прапора, українського суверенітету», — назвав головну умову поновлення виплат Порошенко.

Тож рішення суду явно суперечить планам влади. Чи можна його виконати взагалі? І наскільки воно відповідає українській букві закону? Про це «День» запитав експертів.

КОМЕНТАРI

Володимир ЛАНОВИЙ, президент «Центру ринкових реформ», колишній міністр економіки України:

— Проблема не в тому, що не можна виконати це рішення. Суд поставився абсолютно формально до цієї проблеми, виходячи з умовних законодавчих норм або їх відсутності. Мовляв, немає ухваленого закону «Про окуповані території (Крим, східний Донбас)», тому — так. На мою думку, це безглузде правове рішення. Суд вчинив не правильно. Можливе різне тлумачення цієї ситуації і, як наслідок, віднесення її до тих чи інших законів. Що зараз відбувається? Окупований Донбас, по суті, — це відірвана територія, яка не належить до юрисдикції виплати урядом бюджетних і пенсійних коштів. Судді не можуть бути сліпими і не бачити реального життя. Ми не маємо права виплачувати ці гроші, бо населення, яке там проживає, перебуває в межах незаконного бандитського режиму, і на цю територію внаслідок об’єктивних причин поки що не розповсюджується законодавство України.

Ростислав КРАВЕЦЬ, старший партнер адвокатської компанії «Кравець і партнери»:

— Я позитивно оцінюю таке рішення суду. Гарантовані Конституцію соціальні виплати мають виконуватися однаково для всіх українців, а не вибірково. Жодних проблем для проведення таких виплат не бачу. Жителі окупованих регіонів можуть отримувати пенсії та соцвиплати, виїжджаючи на території, підконтрольні українській владі. Єдине, що складнощі можуть виникати в осіб, які не мають родичів або яким важко пересуватися. Якщо ми вважаємо окуповані території українськими, то виплати потрібно проводити однозначно. І спроба КМУ зупинити це — пряме порушення Конституції і «Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати