Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тиск на «землю»

Експерт: «Найближчими роками пріоритетом рейдерів стане агросектор»
24 вересня, 12:39
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

«У найближчі роки під пильною увагою рейдерів буде агробізнес, харчова та переробна галузі. Підстави для цього є: закінчується процес концентрації земель — великі власники завершують формування своїх земельних фондів», — розповів про тенденції незаконного захоплення майна і власності на українському ринку директор Антирейдерської спілки підприємців України Андрій Семидідько.

Розуміє ризик зростання недружніх захоплень і держава. Тож на засіданні оновленної Міжвідомчої комісії з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню і захопленню підприємств перший віце-прем’єр-міністр України Сергій Арбузов доручив підготувати законопроект, який визначить поняття рейдерства та передбачену законом кримінальну відповідальність за нього. Тим часом депутати в першому читанні підтримали урядовий проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту прав інвесторів». Але лише таких кроків для захисту інвесторів, в тому числі й аграрних, замало.

«У тому законодавчому полі, в якому ми працюємо, таке (явище. — Авт.) може бути. Є такі випадки. І дуже багато», — розповідає «Дню» про масштаби аграрного рейдерства перший заступник міністра агарної політики та продовольства України Іван Бісюк. За його словами, щоб не було земельного чи аграрного рейдерства, потрібно якнайшвидше виписати відповідне законодавство. «На превеликий жаль, ми ще сьогодні не врегулювали всіх питань. У нас немає найголовнішого — закону про «Обіг земель сільськогосподарського призначення». І це накладає відбиток: дає підстави для роботи тіньового ринку земель», — каже він. «Тому ми сьогодні розробляємо з Держземагенством законопроект «Про обіг земель сільгосппризначення», який урегулює питання мінімального терміну оренди, яким чином відбуватиметься цей процес, скільки земель можна продавати в одні руки, тощо», — пояснює він. Крім того, продовжує перший заступник міністра агарної політики та продовольства України, юридично не підкованих власників земельних паїв легко обдурити, чим сьогодні й користуються ділки. Паралельно, за його словами, держава приводить українські ветеринарні та фітосанітарні норми до європейських, і це мінімізує рейдерські ризики також. «Найголовніше — створити в комплексі умови, аби інвестор відчував себе комфортно і мав бажання працювати в Україні», — підсумовує він.

Президент аграрної компанії Harmelia Джон Шморгун вважає, що прояви незаконного захоплення земель та агрогосподарств в Україні зумовлені наближенням відкриття вільного ринку сільськогосподарських земель. «Відбувається великий бум розширення агроземель у структурі компаній, шляхом оптимізації та переоформлення корпоративних прав», — каже він. За таких умов, продовжує Шморгун, посилюється тенденція перепідписання земельних договорів. «Але тенденції рейдерства я не бачу», — каже він. На його думку, посилення не буде й у разі відкриття ринку продажів землі. І ось чому. «Збільшуватимуть мінімальні терміни оренди сільськогосподарських земель. За таких умов, рейдерство перетвориться на велику відповідальність, бо сім років — це не мало», — каже він. Тож продати одразу за великою ціною вкрадений товар рейдери не зможуть. Чим більший буде мінімальний термін оренди — тим більше спокою буде на ринку в цілій галузі, вважає він. Паралельно додає Шморгун, слід зменшувати бюрократію.

Для уникнення рейдерства державі необхідно привести до спільного знаменника законодавчу базу щодо захисту прав інвестора, вважає професор економіки сільського господарства та агробізнесу Університету Арканзасу (США) Брюс Арендса. «Важливо мати одну нормативну базу, щоби всі грали за єдиними правилами. Це додасть впевненості всім учасникам ринку у завтрашньому дні й щодо збереження їхніх інвестицій», — зауважує він. За словами експерта, в США пішли саме таким шляхом. І проблем з незаконними захопленнями земель або агрогосподарств у них практично немає.

«Тема забезпечення незалежності суду не менш важлива, ніж робота антирейдерської комісії. Якщо судді ухвалюють неправомочні рішення й після цього не несуть за це жодної відповідальності — зрозуміло, що такі ситуації породжують спокуси, безкарність і підштовхують до нових подібних кроків», — додає політолог Євген Магда. Він висловлюється за впровадження кримінальної відповідальності за рейдерство, не нижчої, ніж за пограбування, а також переконаний, що на цей вид злочину не повинен поширюватися термін давності. На його думку, Україна може запозичити досвід боротьби з рейдерством у країн Східної та Центральної Європи, які свого часу проходили етап роздержавлення власності.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати