Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Китаї розпочав роботу "Літній Давос"

Центральна тема сьомого форуму «Нових чемпіонів» - новаторство, передусім, в країнах Азії
11 вересня, 18:09

Щорічний Всесвітній економічний форум «Нових чемпіонів 2013» відкрився в середу в китайському місті Далянь. Так званий «Літній Давос» проводиться в Китайському місті Дальян вже всьоме.

Центральна тема форуму цього року - новаторство, передусім в країнах Азії. На відкритті форуму перед бізнес-елітою з промовою виступив прем'єр Держради КНР Лі Кецян. Ключем до економічних реформ, за його словами, стане досягнення балансу між роллю уряду, ринку та суспільства .

З 11 по 13 вересня 1600 учасників форуму - глави уряду 6 країн, 900 бізнесменів (половина з них - топ - менеджери міжнародних компаній), 140 провідних вчених і керівників медіа -структур з близько 90 країн - протягом трьох днів обговорять коло питань, серед яких проблеми сталого розвитку та екології, енергетична безпека, торгівля та інвестиції .

Серед тем - інновації в освіту, геополітіку, енергетику, стійкість стартапів, компас нового зростання, «гаряча» ідея з клімату, мистецтво прийняття рішень.

Напередодні прем'єр Держради КНР Лі Кецян зустрівся в Даляні із засновником Давоського форуму Клаусом Швабом.

Клаус Шваб, який вперше побував в Китаї в 1979 і зараз відвідує щороку, відзначив неймовірні перетворення країни за останні 30 років. За його словами, небачене для світу раніше зростання підняло з бідності сотні мільйонів людей Китаю. На думку, Клауса Шваба, найбільшим викликом для світової економіки зараз є ерозія глобальної довіри та нездатність глобальної системи управління реагувати на ключові виклики.

«Глобальна кооперація потрібна більше, щоб зустріти виклики з якими ми стикаємось. Ми маємо трансформувати наші економіки і зробити їх більш екологічно та соціально відповідальними. Інновації є ключовими драйверами економіки. Я гордий, що цей сьомий форум – не лише бізнес зібрання, але й місце зустрічі соціальних підприємців, науковців, молодих людей».

 «КРЕАТИВНА ЕКОНОМІКА»

Одна із сесій Форуму - «Обіцянки креативної економіки». На ній міністр освіти, культури та спорту Японії, письменники та представники кіноіндустрії обговорили як через креативність розвивати унікальність людей, впливати на освіту дітей, захищати справедливість.

«У багатьох селах є талановиті майстри, в руках яких -  креативність. Вони навіть не знають, що таке «креативна економіка». Але якщо ми дамо їм можливість для розвитку, підтримаємо їх і те, що вони роблять, то змінимо їхні життя і світ. Мені не дуже подобається коли кажуть «developing world» і те, що ці люди неосвічені. Треба зберігати культуру. Культура – це те, хто ми є. Ти можеш творити красу через мистецтво і культуру. Дуже важливо творити нові речі з повагою до культури і традицій», - відзначила під час сесії «Обіцянки креативної економіки» Бібі Рассел.

Вона -  колишня модель, відомий дизайнер моди, яка зараз працює над тим, що близьке її серцю: вирішення проблем тяжкого становища ручної текстильної промисловості та її працівників у рідному для Бібі Бангладеш. Створена Бібі Рассел в 1995 році компанія «Bibi Productions»,  дала роботу більше тисячі ткачів і ремісників Бангладеш, які отримали  прекрасну можливість використовувати свої  навички і таланти , щоб жити і розвиватися. Бібі в даний час просуває фабричні та зроблені руками найкращі роботи майстрів художньої творчості та одягу на внутрішньому та міжнародному ринку, зокрема, через концерти в Європі, більшість з яких були підтримані ЮНЕСКО. Її робота була визнана на міжнародному рівні, отримавши зокрема, звання «Дизайнер в цілях розвитку» ЮНЕСКО в 1999 році, «Митець для миру» від ЮНЕСКО в 2001 році і премію Миру 2004 року Організації Об'єднаних Націй Асоціацій Іспанії.

КНР РОБИТЬ СТАВКУ НА СТВОРЕННЯ РОБОЧИХ МІСЦЬ

Напередодні Форуму, у вівторок, китайський прем’єр-міністр Лі Кецян зустрівся із групою керівників глобального бізнесу, де відзначив, що Китай здатний вирішувати складнощі і проблеми в ході свого економічного розвитку, а впровадження реформ здатне стати «найбільшим бонусом» для підвищення життєздатності ринку, так само як і структурна перебудова економіки.

Китай зможе досягти довгострокового і здорового зростання базованого на трьох основних чинниках. Це - величезний потенціал для внутрішнього попиту в процесі індустріалізації та урбанізації; реформи щодо усунення перешкод у системі державного управління, а також підвищення якості та ефективності зростання на основі збільшення доходів населення та споживання. «Для уряду головним пріоритетом є забезпечення достатньої зайнятості населення»,- сказав він. Китай  створюватиме додаткові робочі місця в найближчі роки через запуск політики реформ і приділятиме більше уваги ролі сфери послуг.  Він підкреслив, що завдання уряду -  забезпечення гідного життя людей - значною мірою пов’язане із забезпеченням робочих місць. Лі Кецян також зазначив, що уряд вивчає можливості запуску системи страхування вкладів, подальшого відкриття фінансового ринку та заохочення китайських підприємств для розширення бізнесу за кордоном.

Присутній на зустрічі Чжу Хабін, головний китайський економіст JPMorgan, сказав, що поточні економічні реформи та реструктуризації, які є головним пріоритетом для нового керівництва, принесуть зростання Китаю в довгостроковій перспективі, хоча вони можуть уповільнити його в короткостроковій. Недавно в опублікованій статті «На шляху до стійкого зростання» в Financial Times, Лі написав, що Китай буде підтримувати здорове зростання в довгостроковій перспективі і продовжуватиме свої реформи і відкритості програми. «Наша економіка буде зберігати свій сталий та здоровий ріст і Китай буде залишатися на шляху реформ і відкритості. Після того як в березні я очолив новий китайський уряд, то дав ясно зрозуміти, що моя політика спрямована на підтримку економічного зростання, поліпшення добробуту людей і сприяння соціальній справедливості. Ми більше не можемо дозволити собі і надалі впроваджувати стару модель високого споживання і високих інвестицій. Замість цього, ми повинні прийняти цілісний підхід у досягненні стійкого зростання, структурної перебудови і подальших реформ», - каже прем’єр-міністр Китаю. - Ми будемо просувати реформи адміністративного управління, фінансової та податкової системи, фінансових секторів і ціноутворення. Тема в цьому році Літнього Давосу «На зустріч імперативу Інновацій» («Meeting The innovation imperative»), що для мене означає не лише технологічні, але що ще більш важливо інституційні інновації. І реформи – це також  шлях інновацій. Одним з ключових напрямків є розширення внутрішнього попиту. Тут у Китаю є одна велика перевага: 1,3 мільярда людей прагнуть працювати в пошуках кращого життя і складають величезний внутрішній ринок. Ми будемо розширювати споживчий попит за допомогою таких ініціатив , як сприяння розвитку ІТ-сектору за рахунок розширення широкосмугового доступу і 4G ліцензій. Зосередивши увагу на споживання, ми будемо тримати розумні масштаби інвестицій при цьому пріоритет віддається енергозбереженню, охороні навколишнього середовища, залізничних проектів в центральних і західних регіонів , і муніципальних об'єктів».

На окремій сесії «Глобальні ризики: Контекст Китаю» (Global Risks: The China Context)  директор та професор Центру журналістики та медіа студій Гонконгского університету Чан Єн Інг ( Chan Yuen Ying) відмітила, що прибувши в готель в Дальян вона не змогла зайти на фейсбук і прочитати сайти міжнародних газет. «Для мене фейсбук – це спілкування з колегами, це обмін інформацією з друзями. Але тут я не змогла цього зробити. Соціальні медіа – це важливо для розвитку країни.  Я впевнена, що медіа мають свою відповідальність за чистоту свого середовища ».

Професор економіки центру досліджень економіки Китаю Лі Лінг (Li Ling) відзначила здоров’я як один із головних ризиків країни. Тривалість життя зростає останнім часом зростає повільніше, ніж раніше. Змінюється стиль життя і виникає чимало неінфекційних захворювань, особливо через зловживання наркотичними речовинами. Зарплата лікарів дуже низька, а це призводить до того, що вони приписують багато ліків, серед яких антибіотики. Вже зараз є чимало бактерій, які стійкі до антибіотиків.  «Ми не можемо рости багатою країною з хворими людьми. Дуже сподіваюся, що нова генерація теперішнього  уряду зможуть впровадити важливі реформи в охороні здоров’я, страховій медицині »,  - зазначила вона.

ПІСЛЯМОВА

Підсумовуючи, варто зазначити: Китай сьогодні є третьою країною в світі за обсягом інвестицій в інші країни. І керівництво держави планує цей показник  збільшувати. Нагадаємо, що в кінці грудня цього року в Пекіні під час візиту Президента України Віктора Януковича до Піднебесної заплановане підписання таких документів як Програма розвитку відносин стратегічного партнерства на 2013-2017 роки та Договорі про дружбу і співробітництво мають покращити міждержавні відносини. Як недавно зазначив Микола Азаров, зараз китайський імпорт перевищує наш експорт на 2,5 мільярда доларів. Важливо вирівняти баланс.

Щоправда прикметно, що з огляду на всі заяви про важливість співпраці та досягнуті домовленості на «Зустріч чемпіонів» до Китаю не знайшли кого відрядити з міністерств чи відомств. З українців в Дальяні лише автор цього матеріалу і представник бізнес-групи СКМ, який працює в київському офісі компанії, але родом він не з України.  І відсутність бодай когось з державного керівництва від України м’яко кажучи не додає їм балів. Зважаючи хоча б на те, що в Дальяні зібралась багатопрофільна бізнеспільнота. А Україна на рівні державних чиновників не інтегрована в це середовище. І це – ще один втрачений шанс знайти союзників чи партнерів для проектів в освіті та науці, ІТ технологіях, охороні здоров’я…

Ганна Гопко,

член Київського хабу Global Shaper Community,

 WEF, спеціально для «ДНЯ» із Дальяну

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати