Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Луцьку з’явилася перша в Україні «електромаршрутка»

Автобус може проїхати без дозаправки до 300 кілометрів зі швидкістю 80 кілометрів на годину
20 листопада, 12:36
ФОТО ВІКТОРА КОВАЛЬЧУКА / УНІАН

У місті діє автоскладальний завод корпорації «Богдан Моторс», який має чимало цікавих розробок. І одна з них — автобус із електродвигунами, який вже презентовано і в Києві. Створено його групою конструкторів на чолі з В’ячеславом Полтавцем. Основою для новинки став звичний вже лучанам автобус «Богдан А091», який їздить на міських маршрутах.

Звичайно, що перший електроавтобус має не лише переваги, а й певні недоліки. Так замість сидінь у кінці салона — акумуляторні батареї, які займають таки багато місця. Але зроблено це якраз для того, пояснюють розробники, щоб можна було наразі перевіряти їхню роботу.

— Ми надали один із наших стареньких «Богданів» для переробки його в електроавтобус, — каже директор фірми-перевізника «Санрайз» Юрій Девицький. — Замість двигуна внутрішнього згоряння поставили два електродвигуни, кожен — на 60 кіловат. Перевізник стверджує, що така електромаршрутка для його підприємства — це досить вагома економія коштів, у день — до 700 гривень, адже паливо щодня дорожчає. Це екологічно чистий транспорт. Такий автобус їде майже безшумно. На таких акумуляторах автобус може проїхати, як кажуть, без дозаправки до 300 кілометрів зі швидкістю 80 кілометрів на годину. Проте наразі проїхали на ньому тільки 50 кілометрів. Батареї заряджають від розетки з напругою 380 вольт. Власне поки що детальної інформації розробники не пропонують, остерігаються конкурентів. Мають свої ноу-хау, які обіцяють показати пізніше. Бо такий електроавтобус ще чекає свого інвестора та вкладання у подальше удосконалення великих коштів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати