Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Угоду з МВФ переглянуть...

Експерти «Дня»: Розмова буде досить жорсткою і супроводжуватиметься посиленням контролю дій української влади з боку фонду
25 вересня, 10:42

Україна звернулася до Міжнародного валютного фонду (МВФ) з проханням переглянути програму фінансової допомоги. «Програма допомоги МВФ сама по собі дуже хороша і важлива для абсолютної стабілізації усієї української економіки. Але також варто мати на увазі, що розвиток подій навколо Донецька і Луганська не брали до уваги у той момент, коли відбувався процес вироблення, переговорів і затвердження програми. Отже, нам треба змінити програму з тим розрахунком, щоб врахувати потреби української економіки», — заявив у понеділок голова Міністерства закордонних справ України Павло Клімкін.

Йдеться про збільшення обсягу траншів для України. Скільки попросять у МВФ — поки що невідомо. Але якщо брати до уваги, що збиток, нанесений інфраструктурі Донецька та Луганська в результаті обстрілів і бомбардувань, управління ООН з координації гуманітарних питань (УВКБ) оцінює в 440 мільйонів доларів, то можна припустити, що сума буде значною.

В уряді запевняють — програму співпраці з МВФ буде переглянуто лише частково. «Ми переглядатимемо не всю програму, а в окремих позиціях», — заявив міністр фінансів України Олександр Шлапак.

Втім, і в МВФ вже заговорили про плани до кінця року переглянути економічні прогнози щодо України. Серед причин — проведення виборів та ситуація на сході країни. «Скорегований прогноз ми переглянемо наприкінці року», — сказав представник МВФ в Україні Жером Ваше. Він також припустив, що Україна отримає третій і четвертий транші кредиту МВФ обсягом 2,7 мільярда доларів ще цього року. Поки що Україна очікує чергову місію МВФ, яка повинна прибути вже наприкінці жовтня.

 «День» поцікавився у експертів, які корективи треба внести у програму співпраці, а також скільки МВФ може надати Україні додаткового кредиту та на яких умовах.

КОМЕНТАРІ

Володимир ЛАНОВИЙ, екс-міністр економіки України, президент Центру ринкових реформ:

— Пригадаємо, що настає час оплати боргу за отриманий газ в першому і другому кварталах цього року. Ми ще досі не узгодили ціну: Україна наполягає на тій ціні, що була в першому кварталі, Росія ставить ціну 500 чи 408 доларів за тисячу кубометрів.

Окрім того, наразі потрібно закуповувати газ, ціна на який досить висока. Уряд дав позичкові гривневі кредити у великій сумі «Нафтогаз України». До того ж необхідні кошти, щоб конвертувати мільярдні суми гривень в долари. НБУ говорив, що він буде давати саме долари «Нафтогазу». І тому виникає подвійне навантаження на гривню через оплату газу «Нафтогазом» в наступні місяці. І ці місяці перед зимою будуть дуже активними.

Саме тому я гадаю, що той кредит, який мають надати в грудні — буде запізнілим. І наразі уряд намагається добитися перегляду строків, суми, а можливо, й взагалі всього графіку надання і наступного траншу кредиту. Раніше МВФ обіцяв, що Україна отримає 16—17 мільярдів доларів чотирма траншами за два роки. Тобто виходить, що кожен транш — це мінімум два або два з половиною мільярда доларів. Але МВФ дав нам востаннє 1,4 мільярда доларів. Ця сума значно менше планової. Тобто експерти МВФ побачили, що торговельний баланс України покращився, немає такого дефіциту експортно-імпортного обороту, а гроші потрібні лише для того, щоб оплатити раніше отримані позики і відсотки по ним. Тому, мабуть, дав мешу суму. Але нам потрібно, щоб кошти виділяли в рамках початкових домовленостей. Тим паче уряд, в свою чергу, просив видати два транші, щоб покрити основні витрати. Мабуть, про це вони теж будуть говорити.

 Андрій НОВАК, голова «Комітету економістів України»:

— Гадаю, що йтиметься про збільшення суми траншів, які Україна могла б отримати вже цього року. Тому що програма, прийнята на 17 мільярдів, розрахована на два роки і передбачає свої умови, на яких Україні видаватимуть ці кошти. Тому я розумію так: Україна хоче, щоб їй виділили саме зараз більшу суму траншів, пояснюючи це військовою ситуацією.

З іншого боку, від МВФ вже надійшло кілька сигналів. Перший — досить українській владі просити грошей, потрібно використовувати їх більш ефективно. Другий — навіть зважаючи на складну ситуацію в Україні, у випадку, якщо наступні транші буде видано, тим паче збільшено їхні обсяги, то висунуть додаткові вимоги щодо використання цих коштів. Тому що МВФ бачить, що український уряд використовує і надані фондом, і отримані із інших джерел гроші, м’яко кажучи, не зовсім ефективно.

Тому розмова буде досить жорсткою. І якщо Україні дадуть гроші, то це супроводжуватиметься посиленням контролю з боку МВФ.

 Олександр ЖОЛУДЬ, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень:          

— Коли укладають угоду з МВФ, то в ній прописують основні показники щодо бюджету, розміру грошової бази, золотовалютних резервів тощо, яких потрібно дотримуватися. Інакше МВФ може призупини видачу наступних траншів.

Ніхто не міг прогнозувати, що конфлікт на сході затягнеться і що до кінця цього року українська центральна влада не матиме контролю над деякими територіями на Донбасі. І, відповідно, сьогодні ситуація в Україні істотно відрізняється від тих прогнозів та показників, які закладались в програмі з МВФ. Один із прикладів — розміри золотовалютних резервів, які, згідно з програмою, на кінець кожного кварталу повинні становити певну суму. В попередньому варіанті передбачалося, що НБУ навіть збільшить трохи золотовалютні резерви, бо вважали, що послаблення гривні пожвавить експорт і зупинить імпорт і будуть додаткові надходження. Сьогодні ж через конфлікт з Росією, зупинку чи неповну завантаженість металургійних підприємств, які є значним утримувачем валютної виручки, очікується, що резерви можуть навіть зменшитися. Тому потрібно цей показник переглядати. Щоб не вийшло так, що ми його не виконали і МВФ призупинить виплату траншів.

Також, можливо, буде збільшено суму траншів. Через те, що все ж таки ситуація наразі є набагато гіршою, ніж очікували. На скільки збільшать — говорити зарано. Тим паче цілком можливо, що угода буде дещо іншою. Адже, окрім МВФ, є інші недержавні організації, які можуть надавати Україні кошти.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати