Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Україна має право вимагати виключення Росії із СОТ»

В.о. міністра економічного розвитку та торгівлі Валерій П’ятницький виступить у Женеві на засіданні Комітету з технічних бар’єрів у торгівлі
06 листопада, 12:21

Днями відбудеться засідання Комітету з технічних бар’єрів у торгівлі в рамках СОТ. Очікується, що Україна офіційно висловить свої претензії до Російської Федерації щодо введення останньою торгівельних обмежень щодо української продукції. Як повідомив в.о. міністра економічного розвитку та торгівлі, торгівельний представник України Валерій П’ятницький, іншого варіанту Україна не має, адже консультації з російською стороною не дають результатів. Фактично, Росія сьогодні бойкотує українську молочку, м’ясо, автомобілі, залізничні вагони й іншу продукцію машинобудування. Експорт до РФ за вісім місяців 2014 року впав на 25,5%, до $7,4 мільярда.

Якими є шанси на успіх цієї ініціативи? І яких результатів можна чекати? Про це «День» запитав у експертів.

КОМЕНТАРI

Олександр Почкун, генеральний директор ТОВ «Бейкер Тілі УКРАЇНА»

— За весь час конфлікту з РФ Україна не вводила санкцій щодо РФ і таким чином не вибивалася з правил роботи СОТ на відміну від наших сусідів. А Росія постійно обмежує імпорт української продукції на свою територію під різними приводами. Ознаки порушень правил роботи СОТ з боку Росії очевидні: починаючи з сирно-молочних і закінчуючи вагонними війнами. Усі ці дії чітко показали, що Росспотребнадзор діє не зовсім за правилами.

Тепер про можливі результати. Навіть якщо Всесвітня організація торгівлі прийме рішення визнати дії Росії щодо України неправомірними, то не думаю, що воно матиме економічні наслідки. Звісно, гіпотетично Україна може претендувати на компенсацію втрат у рамках СОТ від дій Росії. Але СОТ не є органом, який може накладати штрафи. Швидше за все, рішення щодо українського звернення схоже більше на політичну підтримку й стане ще одним публічним меседжем, що наш північний сусід діє не за правилами. Навряд чи це якось зупинить Росію, яка звикла грати за принципом «око за око», тому треба чекати, яким же «оком» нам ще доведеться пожертвувати. Проте українська сторона має задіювати всі можливі механізми впливу на Росію й створювати на світовому майданчику різні інформаційні приводи, щоб протистояти потужній інформаційній машині Кремля.

Андрій НОВАК, голова Комітету економістів України:

— У березні 2014 року я побував у центральному офісі СОТ у Женеві й зустрічався з президентом цієї організації. Це було якраз після анексії Криму. Пам’ятаю, як запитав у нього думку щодо порушення Україною питання про виключення Росії з цієї організації. У відповідь отримав репліку, мовляв, за всю історію існування СОТ такого прецеденту не було й навряд чи він можливий, бо такої процедури немає.

Проте в нинішніх умовах, на мій погляд, слід переглянути цей підхід. Адже РФ просто перекреслила все міжнародне правове поле, й Україна має повне право вимагати повного виключення РФ із СОТ, а не лише введення економічних санкцій. У такому разі на цю інформацію одразу відреагують фондові індекси й російський ринок. Лише міжнародна економічна ізоляція Росії — це той укол, який покладе край агресії. І Україна має цю тезу просувати серед дипломатів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати