Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Україна отримає від МВФ ще $1,4 мільярда восени

Експерти: Зменшення бюджетного дефіциту та реформування банківського сектору — головні виклики для подальшої роботи з Фондом
22 липня, 12:02
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Україна отримає другий транш кредиту від Міжнародного валютного фонду (МВФ) у вересні. Про це повідомив голова місії Фонду в Україні Микола Георгієв. Сума позики — $1,4 мільярда. За його словами, не виключено, що гроші можуть надійти і раніше. На основі висновків роботи місії рада директорів МВФ будуватиме подальшу програму співпраці з Україною.

Які висновки має зробити КМУ від чергового візиту міжнародних фінансистів? Про це «День» запитав експертів.

Важлива не сума чергової позики МВФ, говорить «Дню» голова «Комітету економістів України» Андрій Новак, а сам факт її наявності. «Фінансовий світ отримав сигнал, що попри військові дії в Україні, вона розглядається Фондом як надійний партнер. Це однозначно зменшує ступінь ризикованості українських міжнародних паперів та посилює інвестиційний імідж», — говорить він.

«Перший транш отримали авансом, враховуючи всі нинішні обставини», — розповідає «Дню» голова ради Незалежної асоціації банків України, колишній міністр економіки та екс-голова представництва України в ЄС Роман Шпек. Але уряд, на його думку, ще не завершив обіцяне Фонду реформування бюджету, зокрема, скорочення його дефіциту. «Тому усунення фінансових диспропорцій у роботі державних корпорацій таких, як НАК «Нафтогаз України», лишається першочерговим завданням на порядку денному. А також припинення фінансування потреб бюджету за рахунок коштів НБУ», — пояснює він.

Згоден із ним голова «Комітету економістів України». Нині відчутно зростають витрати на Збройні сили, які не передбачені бюджетом, але по факту вони існують, говорить Новак. Учора з’явилася інформація від міністра фінансів України, що місяць АТО коштував бюджету 1,5 мільярда гривень! Економіка ж перебуває в стані падіння і незначне зростання досягається за рахунок збільшення цін. «За таких умов уряду важко продовжувати політику соціального затягування поясів і наростає ризик соціального незадоволення», — пояснює економіст. Справжнім випробуванням для КМУ стане пенсійна реформа: перевести з однорівневої на трирівневу систему. «Треба мати для цього силу волі, знання і сміливість її розпочати. На початку переходу гарантовано будуть проблеми, бо виплати і накопичення першого рівня пенсіонерів ітимуть через Держпенсфонд, а другого і третього рівня — через банківську систему», — пояснює Новак.

Банківська система — це ще один виклик для подальшої роботи з МВФ, вважає Шпек. За його словами, зараз НБУ трохи заспокоїв ситуацію на валютному ринку і почав поповнювати свої резерви, скуповуючи валюту. Але по переду ще зміна роботи банківського сектору, вважає він. І починати доведеться із самого регулятора, вважає Шпек.

Останніми роками, доповнює його Новак, НБУ працював як найкрупніший комерційний банк, а не як регулятор фінансового сектору України. Але по своїй суті Нацбанк, за його словами, має забезпечувати стабільність грошової одиниці, доступність кредитних ресурсів та надійність роботи банківської системи. Ось до цього і треба повертатися, підсумовує Новак.

У сумі це дозволить витягнути економіку з прірви стагнації, вважають опитані експерти. «Доходи мають надходити від працюючої економіки, а не від штучного роздування тих чи інших економічних показників», — підсумовує Шпек.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати