Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Волонтери везуть вітчизняний бізнес у Мілан

Тетяна ДЖАФАРОВА: «Якщо зараз не брати участі у світових форумах та конференціях, то через п’ять-сім років про Україну ніхто й не згадає»
27 травня, 11:50
Тетяна ДЖАФАРОВА

Активісти продовжують займатися організацією представлення українського бізнесу на міжнародній виставці EКСПO-2015, яка розпочалась у травні. Як писав «День» раніше, на державному рівні Україна відмовилася від участі в ній («Нові інвестиції в Україну приведуть... волонтери», Марія ЮЗИЧ, «День» № 74 від 27 квітня ц. р.).

«День» запитав, як сьогодні волонтери планують показати вітчизняну продукцію і коли поїдуть у Мілан, члена волонтерської ініціативної групи по організації участі України в EКСПO-2015 на недержавному рівні Тетяну ДЖАФАРОВУ.

«Наразі ми визначилися з форматами, їх є три. Якою мірою вони будуть реалізовані, залежить від кількості організацій і того, як вони готові підтримати нашу ініціативу», — каже Тетяна Джафарова. За її словами, вже найближчим часом волонтери планують перейти до детальнішої розробки і втілення попередніх напрацювань.

Отже, перший формат участі українського бізнесу на EКСПO-2015 — це бізнес-наукова конференція, яка відбудеться в італійському павільйоні. «Павільйон країни, яка організовує виставку, — найкращий майданчик, оскільки його відвідують всі офіційні делегації, і це хороша можливість нам показати себе. До того ж, цей павільйон сам по собі дуже красивий і займає одне з центральних місць», — пояснює Тетяна. Саме тому наразі волонтери шукають фонд чи організацію, яка має досвід проведення подібних заходів. «Тематику конференції може бути зміщено в якийсь бік. Якщо її організацію підтримає, наприклад, Аграрна конфедерація, то головним акцентом дискусії будуть аграрії, якщо харчовики — то ми будемо фокусуватися більше на харчовій промисловості», — каже вона. До участі в конференції волонтери планують залучити як бізнес, так і представників українського політикуму, зокрема профільних міністерств.

Другий напрямок — оренда майданчика для участі українського бізнесу, про який уже кілька місяців ведуть перемовини волонтери. Наразі він уже майже добудований. «Ми хочемо там бути, але вже точно не йдеться про п’ять місяців — не вистачає кількості охочих взяти участь. Утім, є ті, хто хоче приїхати, тому ми плануємо організувати тиждень українського бізнесу в цьому павільйоні, орендуємо поверх, як і планували раніше. Але дуже хочеться, щоб компанії, які туди їдуть, самі були дуже активними, пропонували ще якісь конференції, запрошували людей до свого павільйону. З контактами ми їм допоможемо», — пояснює член волонтерської ініціативи.

Третій формат участі України в EКСПO-2015 стосуватиметься культури. «На виставці є вісім тематичних кластерів — кава, спеції, какао та шоколад тощо. Кластер «Злаки та коренеплоди» безкоштовно на три дні надає Україні один зі своїх майданчиків для представлення своєї культурної програми. Також є одна важлива умова — представлення тільки культурних заходів, без політики та війни, також ми не можемо здійснювати продаж української продукції, лише дегустації», — розповідає Тетяна Джафарова.

Першого дня волонтери планують класичне представлення України — з вишиванками, ковалями, гончарями, вишивальницями, а також майстер-класами, танцями й музичними концертами. Другий день буде присвячено сучасній українській культурі. «Адже сьогодні в Україні є різні таланти — від графіті до малювання на піску. Є і фільми, і театральні постановки чи імпровізації. Але у нас така умова: всі охочі повинні приїхати туди за власний кошт або знайти спонсорів. В ідеалі це має бути якийсь культурний фонд. Адже ми не надаємо фінансової підтримки», — пояснює активіст. Третій день волонтери планують присвятити національній кухні — з майстер-класами та конкурсами на швидкість приготування чи поїдання українських страв. «Окрім цього, ініціативна група рестораторів запропонувала 24 серпня в усіх харчових точках EКСПO представити українське меню. Це була б дуже доречна акція, але є певні моменти в її організації, адже харчуванням на території виставки займається не одна компанія. Навіть якщо ми зможемо впровадити українське меню у 50% точок харчування — це буде дуже добре. Також потрібно забезпечити приїзд наших шеф-кухарів, які зможуть допомагати в реалізації меню на найвищому рівні. У цьому напрямку ми теж активно працюємо», — додає волонтер.

Заходи по всіх трьох напрямках ініціатори планують реалізувати наприкінці серпня-початку вересня майже одночасно і завершити концертом з участю українських виконавців на культурному майданчику.

«Багато представників компаній запитують, що наша група може їм дати. Ми пояснюємо, що не збираємо грошей і не організовуємо виїзду компаній на EКСПO 2015. Ми — волонтери і можемо надати їм можливість представити свою компанію та її продукцію всьому світові. Наприклад, компанія оголошує, що зацікавлена в розширенні ринку в Африці. Ми запитуємо, які країни їх саме цікавлять. Потім надамо контакти директорів павільйонів цих країн, покажемо розташування павільйону... Ми насамперед комунікатори, — пояснює Тетяна Джафарова. — Але якщо деякі представники бізнесу не мають бажання показати себе всьому світові, бути обличчям України на EКСПO і платити за це, то ми не витрачатимемо часу на такі компанії. Ми втомилися стукати в кожні двері. Краще працювати з трьома-чотирма організаціями, які хочуть це робити. І ми наразі маємо таких партнерів».

Держава, як і раніше, не поспішає підтримувати волонтерів. «Ми сподівалися на підтримку держави, обійшли профільні міністерства. Але там тільки кивають головами й кажуть, що підтримують ініціативу, але фактичної допомоги немає, і не йдеться про фінансування... Торгово-промислова палата — поки що єдина державна структура, яка допомагає нам у роботі, надає майданчик для зустрічей з бізнесом, який ми зібрали самі. Остання, до речі, відбулася минулого четверга. ТПП допомагають також практичними консультаціями», — каже волонтер.

За кордоном же, розповідає учасник волонтерської ініціативної групи, до команди ставляться з подивом, але помалу звикають, що громадські активісти виконують роботу державних органів. «Сьогодні волонтери активні не лише у військовій сфері та забезпеченні солдат всім необхідним, вони заміщують функцію держави в деяких питаннях, що не пов’язані з війною. Наші контактери за кордоном спочатку дивуються, чому певні речі, які мала б робити держава, роблять волонтери, але ми привчаємо світ до того, що не завжди офіційний представник держави може (і хоче) робити свою роботу, тому цим займаються волонтерські групи. Я не знаю, як ця ситуація розвиватиметься далі... У питанні організації участі в EКСПO, важливим фактором сприйняття є гроші. Головне — аби ми заплатили за участь, і тому мало хто звертає увагу на те, хто пропонує гроші.... говорити про різні благодійні організації, то, гадаю, з часом ставлення до волонтерів буде дуже змінюватися. Адже ми здатні брати на себе відповідальність», — каже Джафарова.

Разом із тим, за її словами, організатори не завжди йдуть на зустріч з огляду на становище, в якому опинилася Україна. «Коли я приходжу і мені кажуть ціну оренди квадратного метра, я пояснюю, що для України має бути зовсім інша ціна, і вимагаю для України виняткових умов. Не можна ставити нас в одну лінію з усіма. Жодна країна в Європі зараз не перебуває у стані війни. Вони можуть несерйозно це сприймати. Я запитую, що зробили представники європейських країн для того, щоб Путін не був у них на кордоні? Розкажу, що для цього робить Україна, і запитаю, що зробила Європа для того, щоб нас підтримати. Адже ми тримаємо кордони не тільки найближчих країн», — додає активіст.

Участь України в EКСПO-2015 — надзвичайно сприятлива нагода представити країну на найбільш масштабному і знаковому заході світового рівня, переконує волонтер. Адже, по-перше, — це можливість зекономити, оскільки ми не так далеко від Мілана, що зменшує витрати на транспортування та участь. По-друге — аграрна тематика виставки дуже близька Україні. «Через п’ять років всесвітня виставка має відбутися в Дубаї, де участь коштуватиме набагато дорожче. Якщо зараз втрачати можливості участі в різноманітних світових заходах, не брати участі у форумах та конференціях, то через п’ять-сім років про Україну ніхто і не згадає. Ми маємо дивитись у майбутнє і працювати на успішне його втілення для нашої країни», — зазначила Тетяна Джафарова.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати