Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як не зірвати транзит?

Експерт: Україна повинна запросити європейських спостерігачів на свої газоперекачувальні станції, щоб захиститися від претензій РФ
25 вересня, 10:49
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

 Ризики зупинки транзиту російського газу в ЄС через Україну зростають. Про це повідомив голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв. «Ми очікуємо повного відключення газу російською стороною навіть по частині транзиту. Якщо це трапиться, ми будемо сам на сам з нашими проблемами і нашим споживанням. Враховуючи загальну ситуацію, я сказав би, що ймовірність того, що це буде зроблено (перекриття транзиту), понад 70%», — зазначив пан Коболєв. За його словами, такими діями російська сторона спробує дискредитувати український транзитний коридор і досягти пом’якшення позиції Європейської комісії з доступу до газопроводу OPAL і будівництву «Південного потоку».

Про підготовку РФ до тиску газом у зимовий період свідчать і дії «Газпрому». Як розповів голова «Газпрому» Олександр Медведєв, газовий концерн нарощує обсяги зберігання в ЄС і в Росії та готується до «найгіршого сценарію».

В уряді розуміють можливість розвитку таких подій і намагаються «підтягнути хвости».

По-перше, накопичуються запаси газу. За оперативними даними ПАТ «Укртрансгаз», Україна має в підземних сховищах (ПСГ) 16,478 мільярда кубометрів газу.

По-друге — повністю відновилися реверсні поставки блакитного палива зі Словаччини. Від початку вересня вони сягнули майже максимальних потужностей — 27 мільйонів метрів кубічних у день, що дозволило за цей місяць імпортувати з цього напрямку 591 мільйон кубічних метрів.

По-третє — Кабінет Міністрів виділив гроші на компенсації різниці в тарифах для підприємств теплокомуненерго, з метою погашення заборгованостей за попередні періоди. «Підприємства теплокомуненерго є, напевно, найбільш проблематичною категорією споживачів для нас. Цього року уряд виділив понад 7 мільярдів гривень додатково на компенсацію різниці минулих періодів», — сказав Коболєв.

По-четверте, уряд також дав 500 мільйонів гривень на муніципальні програми переходу на альтернативні джерела енергії. «Із них 50 мільйонів — на компенсацію кредитних коштів, що тим самим дозволить мультиплікувати ще приблизно 200 мільйонів додаткових коштів для заміни газових котлів», розповів міністр Кабінету Міністрів Остап Семерак За його словами, Кабмін також запропонував гнучку тарифну політику для тих споживачів, які з газу готові перейти на електрику або альтернативні джерела енергії.

І п’яте — влада не заважатиме приватним компаніям закуповувати та постачати газ напряму у постачальників. «Будь-яка українська або іноземна компанія, яка хоче і має можливість купити газ для власних потреб, відповідно до вимог Третього енергетичного пакета отримає доступ до транзитних можливостей «Нафтогаз України». Будь ласка, хочете на промисловість завозити, — ми вам відкрили двері», — заявив на засіданні уряду Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Це дозволить, на його думку, покрити дефіцит газу в 5 мільярдів метрів кубічних.

Усі ці заходи мають максимально захистити українців взимку. Але все це може звестися нанівець, якщо влада не продумає як не допустити зриву транзиту в ЄС. Тож, якою має бути відповідь України Росії? Про це «День» запитав експертів.

КОМЕНТАРІ

Богдан СОКОЛОВСЬКИЙ, екс-уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки:

— Росію важко спрогнозувати. В її діях логіки немає. Цілком можливо, що можуть перестати качати газ. Як цьому запобігти? В нинішній ситуації Україна має зробити одну принципову річ: звернутися до Євросоюзу з проханням направити на українські газоперекачувальні станції своїх спостерігачів. Саме вони стануть нашою гарантією, що Росія не зможе звинуватити нас у псевдокрадіжках, бо європейці в реальному часі бачитимуть хто, стільки і куди постачає газу. Тож український уряд чи навіть міністерство енергетики має звернутися якнайскоріше до ЄС. При чому українські фахівці мають брати участь у погодженні кандидатур цих експертів, щоби на українські станції не потрапили агенти «Газпрому». Подібним методом Україна скористалася 2009 року, хоч і постфактум після відключення газу. Але все одно саме європейці приїхали на газоперекачувальні станції і довели всьому світу, що ми газу не крали. Чи вистачить газу на зиму? Складне запитання. Має вистачити. На рік нашій країні потрібно 18—19 мільярдів метрів кубічних. Дібрати лишилося ще 2—3 мільярда. Чи буде цей обсяг в українських сховищах цілком і повністю залежить від волі Європи, в руках якої реверс і інструмент приборкання «Газпрому» (результати антимонопольного розслідування діяльності на європейському ринку цієї компанії та мільярдні штрафні санкції за порушення енергетичного законодавства ЄС).

Юрій КОРОЛЬЧУК, експерт Інституту енергетичних стратегій:

— Вірогідність зупинку транзиту висока. Яка контрдія має бути з боку України? Потрібно збільшувати закачування газу в ПХГ, щоб у сховищах було не 17, а 19—20 мільярдів метрів кубічних. Це ключове завдання для уряду. Тобто щомісяця уряду потрібно завантажувати в ПХГ по два мільярди метрів кубічних. В іншому разі можемо у грудні вийти на ситуацію, коли в системі не вистачатиме газу, щоби підіймати запаси зі сховищ. І тоді хочемо ми чи ні, а брати транзитний газ доведеться. Саме в цьому полягає хитрий задум Росії: вона зможе навіть при мінімальному відборі звинуватити Україну — і зупинити транзит. Треба не допустити цього.

Валентин ЗЕМЛЯНСЬКИЙ, експерт з енергетичних питань:

— Я не бачу високої вірогідності відключення України від транзиту російського газу. Це не в інтересах «Газпрому». Після 2009 року вони наразяться на досить серйозні штрафні санкції. Спроба звинуватити у зменшенні обсягів транзиту газу Україну була, але дуже чітко ЄС дав зрозуміти, що контролює ситуацію, тримає руку на пульсі, тому варіант 2009 року не пройде. Інше питання, що накопичених обсягів газу не достатньо. Про це кажуть усі, але сподіваються на краще: на теплу зиму, на збереження обсягів реверсу. Я розглядав би песимістичний сценарій: навіть з урахуванням зупинки промисловості у нас усе одно дефіцит газу буде близько 5 мільярдів метрів кубічних. Адміністративне обмеження ні до чого не приведе: 2013 року намагалися скоротити на 2 мільярди метрів кубічних обсяги лімітів для ТКЕ і на весну 2014 року вийшли на 8,3 мільярда метрів кубічних. Складається парадоксальна ситуація: газ став каменем спотикання у перемовинах з Росією. Який вихід? ТВЕЛи ми закуповуємо, а тепер ще й вугілля російське. Що заважає повернутися до питань закупівлі газу в РФ? На мій погляд — дві проблеми. Головна — обмежені фінансові ресурси. Без погашення газового боргу повернутися до поставок складно. Якщо ж його реструктуризують, то Росія вимагатиме додаткових поступок політичних. Тому, на мій погляд, якщо відносини між нашими країнами не урегулюють, а градус напруги не знизиться, то жодні тристоронні зустрічі навіть за участі Європи не приведу до позитивного результату.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати