Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як втримати гривню?

Експерти: Якщо протягом двох місяців у жоден банк не введуть тимчасову адміністрацію — це буде найкращий сигнал для населення
04 квітня, 11:32
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Вчора національна валюта впала до рекордного значення за всю свою історію існування. За один долар давали 11,24 гривні! Попередній мінімум зафіксували днем раніше — 1 квітня: 10,99 гривні. Панічно зростає і курс євро — вже 15,51 гривні!

Аби стабілізувати валютну ситуацію в країні, на думку фінансового аналітика Олександра Охріменка, НБУ має почати регулювати курс гривні. Адже зараз НБУ відійшов у сторону, аналізує, — каже він,— а вартість валюти формує ринок. «На міжбанку сьогодні триває паніка, бо бажаючих купити валюту значно більше, аніж її продати. І доки паніка не зникне, нічого не зміниться», — пояснює експерт.

Яка ж позиція Національного банку? Як і раніше, він не втручається в міжбанківський ринок і не витрачає обмежені золотовалютні резерви. Натомість зовсім бездіяти, за словами глави Нацбанку Степана Кубіва, регулятор не буде. «Ми хочемо запровадити інфляційне таргетування... Воно буде якорем», — додав голова НБУ.

Спускати цей якір треба якнайшвидше, кажуть міжнародні та світові експерти, бізнесмени. Адже, за словами директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард, ситуація в Україні може значно вплинути на світові макроекономічні процеси. Тому США, за інформацією радника з економічних питань посольства США Девіда Міла, готові розширити обіцяну фінансову підтримку України.

Сьогодні, за словами експертів, головним покупцем доларів та євро є населення. «Зараз юридичні особи практично не купують валюти. Вчора на валютних торгах вони придбали тільки 300 мільйонів доларів, раніше, як правило, купували 2—5 мільярдів. Чому сповільнився їхній попит? Юридичні особи— імпортери зменшили закупки товарів. Тож головним покупцем є населення», — пояснив Охріменко. На його думку, є три причини стрімкого зростання попиту на валюту.

Перша — фактор Майдану. «Коли змінився керівник НБУ, то він перестав контролювати валютний ринок і його віддали на відкуп емоцій», — пояснює Охріменко.

Друга — ситуацію підігріло і введення тимчасових адміністрацій у ряді великих банків. А треба було разом із власниками спокійно шукати шляхи їхного порятунку. Нагадаємо, що йдеться про банк «Форум» та «Брокбізнесбанк». «Треба було давати їм рефінансування.... Натомість з’явилося дуже багато негативної інформації. І люди почали забирати гроші з багатьох банків, бо бояться їхного банкрутства», — додає він. Скільки сьогодні забрали українці коштів із системи — сказати важко. Поки що НБУ не презентував березневої статистики. Але, напевно, каже він, відтік таки величезний.

Третя причина — несвоєчасне введення податку на депозити. Нагадаємо, що уряд планує з 1 липня 2014 року запровадити такий податок. Якщо річна сума відсотків за депозитом у фізособи становить більше 20 тисяч, то доведеться сплатити державі 15% від цієї суми, якщо більше 200—20%, а в разі перевищення 500 тисяч — 25%. «Ніякого позитивного ефекту це не дало для ринку і тільки спонукало нову хвилю відтоку депозитів з системи, частина з яких і вихлюпнулася на валютний ринок», — говорить Охріменко.

Що ж тепер стане фактором заспокоєння для населення?

«Тільки час. Навіть, вибори президента і кредит від МВФ не заспокоїть країну», — прогнозує фінансовий аналітик Охріменко. Однак, припускає він, якщо фонд таки виділить перший транш, то в такому разі валютний курс укріпиться до 11 гривень за долар. Але на суттєві зміни треба очікувати тільки через кілька місяців.

Що для цього треба? Головна умова поновлення довіри населення — наведення ладу в банківській системі. «Якщо пройде хоч 2 місяці і ні в жоден банк не введуть тимчасову адміністрацію — це буде найкращий сигнал для населення, що в системі можна зберігати гроші», — розповідає Охріменко. І тоді є надія, що на початку літа люди перестануть масово забирати вклади та міняти їх на валюту. Аби втримати систему, продовжує експерт, НБУ слід продовжити розпочате рефінансування банків. Охріменко нагадав, що нове керівництво НБУ за березень направило на ці цілі тільки через валютні тендери 13 мільярдів гривень. «НБУ пожертвував валютою, аби врятувати систему», — констатує експерт.

А що ж бізнес? Він додає свої пропозиції для підняття економіки.

На думку народного депутата, власника міжнародної компанії Ferrexpo Костянтина Жеваго, економіка сьогодні очікує від влади єдиного — виконання прийнятих раніше законів. «Головна проблема для бізнесу сьогодні — повернення обігових коштів, які раніше просто нахабно викрали через неповернення ПДВ, сплату податку на прибуток наперед. Як результат, підприємства не мають грошей, щоб розвиватися, інвестувати у виробництво та будівництво системи збуту, — заявив він у ексклюзивному коментарі «Дню». Він пояснив, що за рахунок ПДВ із економіки вийняли 40 мільярдів гривень та ще 30 мільярдів гривень «з’їла» авансована сплата податку з прибутку. «Загалом бізнес безвідсотково профінансував державу на 70 мільярдів гривень, хоча сам бере для цього кредити у банків під 20—30%... Тому промисловості потрібно повернути 70 мільярдів гривень, і економіка почне активно розвиватися», — розповів він «Дню».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати