Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Якою буде відповідь?

Україна в односторонньому порядку за місяць до закінчення річного контракту на купівлю російської електроенергії припинила його виконувати
12 листопада, 11:18

Про це оголосив міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин. За його словами, нині є достатньо потужностей для забезпечення внутрішніх потреб країни в електроенергії.

«У середу ми припинимо одержувати будь-яку електроенергію з Росії. Це технологічний крок, пов’язаний з підключенням третього енергоблоку Рівненської АЕС», — заявив міністр.

За даними урядовця, імпорт електроенергії з Росії пояснювався необхідністю проведення робіт із підключення лінії електропередач (ЛЕП) «РАЕС—Підстанція Київська».

Нагадаємо, саме імпорт електроенергії з РФ послугував причиною гучного скандалу між прем’єр-міністром України Арсенієм Яценюком та міністром енергетики Володимиром Демчишиним. На початку цього року прем’єр навіть звинуватив міністра енергетики у зраді національних інтересів через те, що той підписав невигідні контракти на імпорт електроенергії з Росії.

Демчишин же запевнив, що договір є вигідним для української сторони. За його словами, завдяки підписанню в Україні припинилися віялові відключення.

Саме через нестачу потужностей на українських ТЕЦах, викликану браком вугілля, Україна змушена була, як запевняли урядовці, у грудні 2014 року укласти річний (!) контракт з «Укрінтеренерго», яка в свою чергу має угоду на купівлю у російської «Інтер РАО» електроенергії з РФ.

Якою буде відповідь Росії на відмову України поки невідомо. Відзначимо лише, що у вищезгаданому контракті є розділ, що стосується майбутнього арбітражу. Згідно із ним, сторони у випадку непорозуміння можуть звертатися лише до Комерційного арбітражу Російської торговельно-промислової палати.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати