Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Якщо питання корупції не буде вирішено»

ЄБРР має намір переглянути обсяг інвестицій в Україну
14 березня, 12:10

Про це заявив заступник директора ЄБРР в Україні Грем Хатчисон. «Банк не зможе інвестувати на нинішньому рівні — близько мільярда євро на рік, — якщо питання корупції не буде вирішено. Це не означає, що ми зовсім припинимо фінансування. Але треба розуміти: при істотному рівні корупції апетити бізнесу стають меншими, і наша діяльність згортається. А якщо ж Україна працюватиме у напрямі подолання корупції, то кількість компаній, що працюють тут, буде більшою, і поле нашої діяльності як банку стане ширшим», — сказав Грем Хатчисон під час круглого столу «Інвестиційний і бізнес-клімат в Україні очима влади та інвесторів: чи відбулися істотні зміни на краще?» в Києві.

Крім того, за словами Хатчисона, великі проблеми для підприємств і бюджету створює нестабільність, викликана рейдерськими атаками на бізнес.

Солідарні з колегами з ЄБРР і в Міжнародній фінансовій корпорації. На думку її керівника в Україні Олени Волошиної, нинішніх реформ українського уряду недостатньо для нарощування обсягів інвестицій.

«На сьогодні в цьому році ми проінвестували в Україну 200 мільйонів доларів. А в нас фінансовий рік закінчується 1 липня. Ми могли б зробити набагато більше, як мінімум удвічі більше. Але є певні причини, чому ми цього не робимо, — заявила Волошина. — Притік прямих іноземних інвестицій в українську економіку зменшується. Більше того, якщо від цієї суми відняти перекази з Кіпру, то вийде взагалі маленький струмок».

Зазначимо, в Держстаті підрахували, що обсяг прямих іноземних інвестицій у 2012 році скоротився більш ніж на 400 мільйонів доларів у порівнянні з попереднім роком — до 4,13 млрд. доларів. Подібна тенденція триває вже декілька років.

Нагадаємо, восени 2011 року в Україні було прийнято програму боротьби з корупцією на 2011—2015 роки загальним обсягом фінансування близько 800 мільйонів гривень. Разом із тим, експертний аналіз виконання цієї програми свідчить про її неефективність. Адже наразі за рівнем сприйняття корупції Україна посідає 144 зі 176 місць у рейтингу міжнародної неурядової організації Transparency International. Серед країн колишнього СРСР вищий рівень корупції лише в державах Середньої Азії.

Щоправда, в уряді, як завжди, оптимістично дивляться на подальші перспективи України. Як заявив міністр доходів і зборів Олександр Клименко, ситуацію з інвесткліматом не слід драматизувати. «Реформи йдуть, але всьому свій час. Ще рік-два, і ми увійдемо в першу сотню країн за легкістю ведення бізнесу. Ми бачимо проблеми і працюємо над ними», — заспокоїв міністр.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати