Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ЄвроБаскет-2015: відлік пішов

Згідно з попередніми оцінками уряду, на підготовку до чемпіонату необхідно витратити 7,5 млрд гривень, мінімум 25% усіх інвестицій має вкласти інвестор
24 вересня, 12:12
ФОТО ЕРА

Україні офіційно дали старт відліку до проведення ЄвроБаскет-2015. Майже два роки на підготовку до чемпіонату баскетбольної першості Європи почали «цокати» в той момент, коли в Словенії керівництво FIBA Europe вперше презентувало громадськості український логотип. Ним став різноколірний баскетбольний м’яч-трансформер. У зібраному стані він нагадує козака, який танцює національний український танок — гопак.

«Після вивчення пропозицій від усіх агенцій з бренд-дизайнингу ми зупинилися на португальській агенції Brandia Central, яка розробляла логотип для УЄФА Євро-2012 і ЄвроБаскет-2013», — пояснює директор турніру ЄвроБаскет-2013 Маркіян Лубківський.

Нагадаємо, що фінальний турнір чемпіонату Європи з баскетболу 2015 року пройде в шести українських містах — Києві, Харкові, Львові, Донецьку, Дніпропетровську та Одесі. У турнірі візьмуть участь команди з 24 країн Європи. Протягом 20 днів вони зіграють 90 матчів.

Початок великому святу вже поклала чоловіча збірна України з баскетболу, яка, всупереч усім очікуванням, і навіть несподівано для своїх тренерів, посіла шосте місце в нинішньому євро-чемпіонаті. І вперше за 21 рік існування незалежного баскетболу отримала вхідний квиток до вищої ліги — на Чемпіонат світу 2014 року в Іспанії. Окрім того, українці досягли історичного прориву і на європейській першості, вперше пройшовши перший груповий етап.

Тепер — черга держави — утримати високу планку. «Ми зробимо все, щоб це був найкращий чемпіонат Європи з баскетболу за всю його історію існування», — зазначив у ході презентації логотипу віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул.

А попрацювати доведеться добряче. На відміну від Словенії, де більшість спортивної інфраструктури вже була готова (арени реконструювали і лише в Любляні збудували нову), в Україні доведеться будувати основні об’єкти практично з нуля. Всі сім спортивних арен існують наразі лише на папері. «Ми пішли шляхом будівництва найсучасніших арен у світі, які після закінчення Євро Баскету-2015 можуть створити новий кластер економіки України і використовуватимуться для проведення спортивних змагань із більш ніж 100 видів спорту», — пояснив Вілкул. Крім того, за бюджетні кошти побудують 9 тренувальних комплексів: три з них будуть тренувальними базами збірної України зі всіх ігрових видів спорту, а шість — дитячими юнацькими школами. У рамках чемпіонату також планується реконструкція двох летовищ (в Одесі та Дніпропетровську): держава побудує смуги, а бізнес — термінали.

На всю підготовку ЄвроБаскету-2013 за оцінками словенської сторони, разом витратили 26 мільйонів євро. В Україні ж цифри намічаються куди масштабніші. За попередніми оцінках уряду, загалом, на ЄвроБаскет-2015 необхідно витратити 7,5 мільярда гривень. Майже половина цих коштів (3,4 мільярда гривень) піде на будівництво нових злітно-посадкових смуг на летовищах Одеси та Дніпропетровська, 1,4 мільярда гривень — на розвиток інфраструктури в містах, які приймають чемпіонат. Фінансування будівництва об’єктів на себе взяли чотири приватних інвестори (Ігор Коломойський, Сергій Курченко, Дмитро Буряк, Борис Колесников). Інвестиції здійснюватимуться на підставі механізму державно-приватного партнерства. Це означає, що, як мінімум 25% усіх інвестицій має вкласти інвестор, а держава зі свого боку зобов’язалася допомогти йому з отриманням кредиту під будівництво арени в держбанку і компенсує відсотки за кредитом. На компенсацію з держбюджету обіцяють виділити 1,1 мільярда гривень.

Як пояснив «Дню» Вілкул, під час будівництва інфраструктури для проведення єврочемпіонату додатково з’явиться 100 тисяч тимчасових робочих місць, а надалі — 10 тисяч постійних місць для обслуговування цих об’єктів. Окрім того, уряд чекає, що на Чемпіонат приїде мільйон уболівальників, і кожен уболівальник витратить не менше 200 євро. «Вийде 200 мільйонів євро, які підуть у нашу економіку», — зазначив віце-прем’єр.

Начебто розв’язалася інтрига і з тим, де ж пройде фінальний матч у Києві. Адже сьогодні на це право претендують дві арени: одна будується компанією United Basketball Investments (за гроші українського бізнесмена Ігоря Коломойського), а друга — DeVision (інвестиції бізнесмена Дмитра Буряка). За словами Вілкула, за узгодженням із FIBA Europe матч чемпіонату заплановано провести на арені, яку зводить в Києві компанія UBI, а на другій може бути зіграний півфінал турніру.

«Не є таємницею, що Україна має побудувати арени в 6-х містах. Це велике число. Але це є реальним... Ми уважно моніторитимемо ситуацію... Ви можете бути впевнені, що ми не допустимо жодних ризиків», — заявив «Дневі» генеральний секретар FIBA Europe Каміл Новак. На уточнююче запитання видання щодо термінів «ч» для здачі арен, він відмовився називати дати, пославшись на те, що їх ще остаточно не визначено.

Балакучішим виявився віце-прем’єр. «Як ви стежитимете за тим, щоб об’єкти здавалися вчасно, а не так, як було в рамках підготовки до Євро-2012?» — цікавляться журналісти у віце-прем’єра. У відповідь, мовляв, держава постійно триматиме руку на пульсі. «Всі спортивні арени мають бути здані в 1 кварталі 2015 року, а половина їхнього будівництва — готова до літа 2014 року», — відповів «Дневі» Вілкул.

При цьому організатори турніру оптимістично налаштовані. «Україна — велика країна, і я впевнений, що 2015 року буде прекрасний турнір, можливо, і найкращий у історії», — підкреслив Каміл Новак. При цьому він зазначив у розмові з «Днем», що сподівається, що вихід української команди до чемпіонату світу стане «поштовхом для розвитку баскетболу в країні». «І хто знає, можливо, за два роки Україна здивує світ новим рекордом?!» — так він підбив підсумок розмови.

«У серпні цього року Україна на високому рівні провела U16 чемпіонат Європи. Зараз збірна України стала головною сенсацією ЄвроБаскету2013, ввірвавшись до еліти європейського баскетболу. Україна вже змусила говорити про себе всю баскетбольну Європу. За два роки наша національна команда буде ще сильніша, а інтерес до цього виду спорту серед молоді виросте», — підвів риску президент Федерації баскетболу України Олександр Волков. Сьогодні в Україні баскетболом займається близько 100 тисяч дітей.

ДО РЕЧІ

У рамках ЄвроБаскет-2013 діяв український куточок із інформацією про підготовку України до чемпіонату, де кожен уболівальник міг отримати інформацію про нашу країну, команду і міста, які приймають Чемпіонат. А також — взяти участь у розіграші путівки до України. Для цього потрібно було сфотографуватися біля українського стенду з українською символікою та отримати на сайті ЄвроБаскета-2015 у соціальній мережі «Фейсбук» найбільшу кількість «лайків» під своєю світлиною.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати