Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

З газом чи без

Шість німецьких і один російський варіант. Який зуміє або буде змушена реалізувати Україна?
25 вересня, 10:30
ФОТО З АРХІВУ "ДНЯ"

Хід підготовки економіки та соціальної сфери до роботи в осінньо-зимовий періоді у вівторок розглядали на засіданні Кабміну. Віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Володимир Гройсман доповів: приблизний рівень технічної готовності — 90%. Щоправда, країна у віце-прем’єра дещо урізана — його цифра ігнорує Донецьку та Луганську області («ми не контролюємо там ситуацію і не можемо оцінити стан підготовки...»). Ось би й говорив, скажімо, про 72% або 75% по країні, адже все одно «приблизно». Але 90% виглядає, звичайно, набагато краще. Більше того, Гройсман обіцяє, що повна, стовідсоткова готовність настане до 1 жовтня, але не уточнює, чи поширюється його прогноз також і на Донбас.

ПЛАЧКОВ: «ПОТРІБНО МОБІЛІЗУВАТИСЯ І ВПОРЯДКУВАТИ ТАРИФНУ ПОЛІТИКУ»

Але чи можна в чому-небудь докоряти молодому віце-прем’єрові, завантаженому роботою немов Фігаро, який то тут, то там? Багатократний колишній міністр енергетики Іван Плачков, а нині президент Української енергетичної асамблеї та голова наглядової ради «Київенерго», розмовляючи з журналістами, зазначає, що віце-прем’єр займається всім — і децентралізацією влади, і збитим Боїнгом, і опалювальним сезоном. «Це неможливо, — переконаний Плачков, — Завжди в такі критичні хвилини і дні був віце-прем’єр з питань ПЕК, який координував роботу енергетичних компаній і підприємств, заступників глав адміністрацій, які відповідають за ці питання. Він проводив наради кожні два дні, як це, наприклад, робила Юлія Володимирівна (Тимошенко) 2000 року. Сьогодні цього, на жаль, немає».

Плачков ділиться своїм багатим досвідом і, виходячи з нього, в першу чергу рекомендує урядові упорядкувати тарифну політику. «Нам потрібно зосередитися, мобілізуватися і не чекати, що скаже Президент — йому зараз інколи просто не до того, він працює в неймовірно важких умовах. Це ми все повинні робити самі. У нас повинен включитися інстинкт самозбереження, щоб пережити майбутній опалювальний сезон». За словами Плачкова, ліміти газу для столиці скорочено вдвічі. Але я не бачу, щоб Київ мобілізувався». Експерт нагадує про свою пропозицію запровадити в столиці надзвичайний енергетичний стан і вимкнути гарячу воду, щоб заощадити газ на зиму. «Пам’ятаєте, яка істерика почалася?» — нагадує енергетик. Він також вважає, що за нинішніх умов уся Україна могла б обійтися без гарячої води, але відповідні заходи приймалися якось нерішуче, воду то вимикали, то вмикали. Та й виборча кампанія, на думку Плачкова, не на користь підготовці до зими — 11 міністрів із 18 йдуть на вибори. За його словами, свою діяльність вони розглядатимуть через призму політичної складової цієї кампанії. «Нам сьогодні радять переходити з газу на електроенергію, — зазначає експерт і нагадує: — дефіцит балансу електроенергії сьогодні в Україні такий, як споживають два Києва».

Проте, нинішню ситуацію Плачков не вважає безвихідною і рекомендує уряду і створеним ним надзвичайним комісіям працювати прозоро, «не замилювати ситуацію». Сьогодні, на думку Плачкова, ключова ухвала полягає в тому, щоб упорядкувати тарифну політику, яка «алогічна» і побудована за формулою Черновецького: багаті повинні платити за бідних. Він упевнений, що тарифи не повинні залежати від обсягів уживання, а мають бути однаковими для всіх категорій споживачів. Підвищувати їх слід не менше ніж на 50%. Але малозабезпечені люди повинні отримати адресну дотацію. І це дозволить швидко купити вугілля. «Воно є, але його не можуть купити — немає грошей», — не приховує Плачков. Що стосується газу, то він прогнозує його дефіцит в Україні в нинішньому опалювальному сезоні на рівні 8 мільярдів кубометрів плюс-мінус два мільярди залежно від температурних умов.

НІМЕЦЬКІ ЕКСПЕРТИ — ПРО КЛЮЧОВІ УМОВИ, ЩО ДОЗВОЛЯЮТЬ УКРАЇНІ НЕ ВІДНОВЛЮВАТИ ІМПОРТ ГАЗУ З РОСІЇ

У своєму прогнозі Плачков керується багатим виробничим досвідом у енергетиці і, мабуть, ще й інтуїцією, помноженою на вітчизняні реалії. Навряд чи на аналогічні особливості могли спиратися експерти Німецької консультативної групи з питань економічних реформ. Зате в своїх дослідженнях вони використовували методи сценарного аналізу і моделювання і з їхньою допомогою виписали шість сценаріїв, які дозволяють визначити дату, коли запас газу в українських підземних сховищах стане менше за критичний рівень.

Керівник цієї групи, виконавчий директор Берлін Економікс д-р Ріккардо Джучі впевнений, що в тому випадкові, якщо Україні вдасться виконати дві ключові умови — знизити попит на газ не менше ніж на 20% і забезпечити реверсні постачання газу з Європи в планованих обсягах, то вона зможе пройти зимовий сезон не імпортуючи російський природний газ.

Щоправда, ще один член цієї групи д-р Георг Захманн зазначає, що в числі шести сценаріїв лише два не передбачають потреби в імпорті російського газу не пізніше січня 2015 року. Експерт сьогодні не може дати чіткої відповіді на запитання, чи зможе Україна пережити цю зиму — його, як він вважає, сьогодні не існує. У той же час спроби України знайти вирішення питання, як з боку зменшення попиту, так і за нарощуванням пропозиції газу, він вважає правильним. Експерт вважає вирішальним у нинішній ситуації реалізувати заплановані реверсні потоки зі Словаччини. Скорочення попиту на 20% і запуск реверсу з цієї країни всього на 50% відповідної потужності (додатково до вже отримуваного реверсу з Польщі та Угорщини) буде цілком достатнім, щоб Україна обійшлася цієї зими без російського газу.

Хоча скорочення попиту на 20% і використання повної потужності реверсних потоків із Польщі та Угорщини, на його думку, є недостатніми для безпечного проходження Україною зимового періоду. На думку експерта. Зупинка транзиту газу в західному напрямку скоротить здатність і готовність західних сусідів України постачати їй газ за реверсом і, таким чином, не відповідає інтересам України. Якщо Україна не зможе забезпечити себе достатньою кількістю реверсного газу і/чи в достатніх обсягах скоротити споживання, то може виникнути потреба імпортувати додаткові 100 мільйонів кубометрів газу на добу з Росії вже з другої половини січня 2015 року.

Серед чинників, які додають цій ситуації невизначеності, на думку німецьких експертів, ціна реверсного газу (вона не буде вищою за останні пропозиції Росії) і способи оплати. Так, відповідаючи на питання «Дня», Захман вказав, що Україні, можливо, доведеться взяти на себе відповідні ризики і частину вартості реверсного газу вносити передоплатою, хоча іншу частину ризиків, зокрема, пошук ресурсів, візьмуть на себе європейські компанії.

РОСІЙСЬКИЙ ВАРІАНТ?

Тим часом вчора в інтернеті з’явилося вкинення, яке розповідає про останній російський варіант. Як повідомляє якомусь «Юстасу» з Москви якийсь «Алекс» із Києва, прорив у газових стосунках нібито майже готовий. Хоча питання з боргом України ще остаточно не вирішене. Проте, вже нібито створено міжнародний консорціум, який надасть «Нафтогазу» кредит у $6 мільярдів цільовим порядком на погашення боргів перед «Газпромом» і для проплати необхідних обсягів газу для здійснення нормального транзиту до Європи. Щось доведеться заплатити і самому «Нафтогазові», але, як вважає «Алекс», сущу дрібниця — близько $100 мільйонів. Заставою кредиту виступає українська ГТС. Зрозуміло, що повертати ніхто нічого не буде, впевнений «Олексій». І хто стане власником ГТС, додає він, можна сказати вже зараз. Для «Газпрому» ця ситуація абсолютно комфортна: він отримує гроші, знімає з себе головний біль за зимовий сезон транзиту до Європи. За все це, щоправда, доведеться заплатити щадною ціною за газ для внутрішнього українського споживання. Щодо неї, власне, і йде зараз основний торг. Є неприйнятні умови з кожного боку. Але все, як завжди, вирішиться в останню мить у розмові між президентами...

А що скаже про всі ці підкилимні ігрища український народ? Чи не захоче він дізнатися, чи не заховані там десь не лише питання ціни газу, але також Криму і Донбасу?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати