Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Зараз розробляється «серйозний продукт»

Керівництво «Укроборонпрому» відзвітувало за 100 днів роботи
22 жовтня, 12:16
ФОТО З СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖ

Не лише українські солдати, а й робітники та інженери, колись їх називали трудівниками тилу, в три зміни кують перемогу на Сході. Одне з найостанніших повідомлень: першу партію снайперських рушниць «Форт-301», виготовлених в Україні, випробувано  в Міноборони і доправлено в зону АТО. Нову напівавтоматичну зброю, призначену для ведення прицільного вогню, отримав батальйон територіальної оборони «Полтава», повідомляють в Міноборони.

Оборонна промисловість України, розповів учора журналістам генеральний директор концерну «Укроборонпром» Роман Романов (у нього своєрідний ювілей — 100 днів роботи) складається з 134 підприємств, які забезпечують військові частини і дають країні 1% бюджетних надходжень. «У нас є чим оборонятися і захищати свою країну», — каже генеральний директор. Романов зазначає, що чистий дохід від реалізації озброєнь становив приблизно 13 мільярдів гривень,  а на експорт було спрямовано 10 мільярдів гривень.

«Ця сума влилося в жили української економіки, — стверджує він і повідомляє: — Сьогодні 99,9% комплектуючих для танків, бронетранспортерів та артилерійських гармат, що виготовляються в нашій країні, — вітчизняного виробництва. Український метал, електроди, гума, оптика перетворюються на бронетехніку». «У танка Т-72, виготовленого в Україні, ціна в рази менша, ніж експортна, — зазначає Романов, — і всі заощаджені кошти потрапляють до державного бюджету. Три мільярди гривень дає щороку держбюджетові концерн. А цього року за дев’ять місяців експорт становив 4,7 мільярда гривень, тоді як всієї продукції виготовлено на 13 мільярдів гривень. Це свідчить про те, що тепер ми працюємо вже не на експорт, а на українські збройні сили». «І слід розуміти, — доповнює керівника його перший заступник Сергій Пінькас, — що на  експорт зараз дають дозвіл лише Міністерство оборони і Генштаб».

На жаль, нам довелося займатися не активізацією, а відновленням роботи провідних українських оборонних  підприємств, зазначає заступник гендиректора Юрій Пащенко. «У бронетанковій галузі, куди, окрім заводу Малишева, входять ще чотири підприємства, цехи були практично порожніми», — сказав він. «Ми даємо замовлення на сотні мільйонів гривень українським металургам — комбінатам «Азовсталь», ім. Ілліча, заводу феросплавів, -розповідає він. — Даємо замовлення і роботу машинобудівним підприємствам, що не входять до концерну, — це «Азовмаш», «Турбоатом»». «Сучасний танк, — продовжує Пащенко, — складається з великої кількості дорогих і надскладних приладів, зокрема оптоелектронних, а також засобів зв’язку. Десятки українських підприємств завантажені нашими замовленнями».

Фахівець наголошує, що «Укроборонпром» сьогодні істотно оновлює обладнання, залучає до роботи на ньому молодих робітників — не просто верстатників, а, скажімо, токарів, що працюють на верстатах з числовим програмним керуванням, операторів-програмістів. Сучасні верстати працюють у дві-три зміни, забезпечують і високу продуктивність праці, і необхідну якість виробів. На підприємствах, за словами заступника гендиректора, запроваджуються європейські стандарти  управління якістю. Він наголошує, що будь-які розмірковування про те, що Україна, інтегруючись до Євросоюзу і НАТО, не готова сприйняти їх технічні регламенти і стандарти, є лише розмовами. «Аби було замовлення від Міноборони, а ми свої завдання виконаємо», — упевнений Пащенко.

«День» попросив керівництво «Укроборонпрому» порівняти насиченість військовою технікою української армії і армій сусідів — країн НАТО, а також висловити свої міркування щодо достатності державного оборонного замовлення в Україні і потреби його збільшення, щодо стандартів НАТО.

Відповідаючи на це запитання, Романов зазначив, що за кількість озброєнь в армії відповідають передусім професійні військові. «Ми відповідаємо за його якість», — сказав він. Водночас він повідомив, що зараз в Україні розробляється «серйозний продукт», який, з огляду на такі чинники, як протяжність нашого кордону, рівень комунікацій і небезпеки з боку тієї чи тієї території, що межує з нами, у результаті покаже, скільки має бути в нашої країни військовослужбовців і тих чи тих видів озброєнь. «Я не впевнений, що цей документ буде презентований громадськості, тому що там не зовсім відкриті цифри, — зазначає Романов, — але верховний головнокомандувач — Президент України поставив таке завдання».

Щодо держзамовлення, то, за словами генерального директора, сьогодні ми вже не вимагаємо його збільшення, тому що Міністерство оборони, яке зараз очолив Степан Полторак, ретельно, «під ручку, під олівець», вивіряє кожну цифру. «А ми в себе встановили таке правило, — веде далі Романов, — він (Полторак) покупець, а ми продавці, виробники. Саме він замовляє ту кількість озброєнь, якої має вистачити для нашої армії і ефективного захисту наших кордонів і ведення дій в зоні АТО. Наше завдання — зробити все, що замовлено, якісно і в строк. Наступного року об’єм продукції, виготовленої концерном, з 11 мільярдів гривень 2013 року і 13 мільярдів, які заплановано на цей рік,  сягнуть 17 мільярдів гривень. Ця продукція надійде до українських збройних сил».

Відповідь Романова доповнив Пінькас на прикладі того, як держзамовлення працює 2014 року. За його словами, впродовж дев’яти місяців його кілька разів у зв’язку з обстановкою змінювали, що викликало певні труднощі з його виконанням. «Ми домовилися, щоб держзамовлення на 2015 рік було до нас доведено раніше, вже зараз, — пояснює промисловець, — тому що логістика виготовлення комплектуючих і запасних частин — це 3,4 місяця. Якщо держзамовлення ми отримаємо лише в січні, то розпочати його виконання зможемо у квітні. За основною номенклатурою ми повинні провести переговори вже зараз, аби почати виконувати держзамовлення негайно після того, як його буде затверджено».

Керівництво «Укроборонпрому» «видало» журналістам кілька «таємниць». Про те, що проводиться підготовча робота до створення за допомогою спеціалізованих світових компаній нового сучасного заводу боєприпасів, до того ж термін його введення в дію пов’язаний з часом, коли запаси, що є на складах, цього потребуватимуть. Генерали оборонки розповіли також про експортний контракт вартістю $1,5 мільярда на постачання якоїсь дуже ефективної оборонної техніки, і про нові озброєння, які вже сьогодні надходять українським військовикам.

Це бойовий модуль «Сармат» для броньованої машини «Дозор». Це нова ракета «повітря-повітря» і протитанкова ракета, що використовує дворежимний спосіб наведення, а також малогабаритний персональний комп’ютер, що дає змогу вести прицільний вогонь навіть з урахуванням таких погодних чинників, як температура повітря і тиск. Готується, спільно із французькою фірмою, модернізація гелікоптера Мі-24. Звісно, це лише те, про що можна говорити. Романов наголосив, що Україні є чим оборонятися, і запевнив, що якщо зараз в оснащенні збройних сил України і Росії й існує «певна відмінність, то її найближчим часом буде мінімізовано».

P.S. Кореспондент «Дня» попросив керівництво «Укроборонпрому» прокоментувати скандальну історію з продажем зброї волонтерам, яку описував інформпортал «Дзеркало Тижня». Перший заступник генерального директора підприємства Сергій Пінькас відповів, що це питання радше до попереднього керівництва підприємства, бо контракти, які описує видання, стосуються весни, а цей склад менеджерів працює лише 100 днів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати