Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Барви її голосу – це барви її землі»

У Львові представили диск Соломії Крушельницької
25 вересня, 12:28

Ця подія відбулася з нагоди 142-річчя від дня народження світової слави оперної співачки. Урочистості відбувалися у Музеї Соломії Крушельницької, розташованому на вулиці її імені. В альбомі — 26 арій із опер, народних пісень та романсів. Час раритетних записів — від 1902 до 1951 рр. Як розповіли «Дню» працівники музею, особливі ці записи тим, що їх не реставрували — «вони із шумами, але збережено оригінальний тембр голосу Соломії Амвросіївни».

Також до уродин оперної діви на огляд публіки виставили особисті речі Крушельницької з колекції її племінниці — Одарки Бандрівської.  А ще — оригінальні фотографії Соломії та її родини.

Нагадаємо, що Соломія Крушельницька (23.09.1872 — 16.11.1952) ще за життя була визнана найвидатнішою співачкою світу. Серед її численних нагород та відзнак, зокрема, звання «Вагнерівська примадонна» XX століття. Співати з нею на одній сцені вважали за честь легендарні Енріко Карузо, Тітта Руффо та Федір Шаляпін. Італійський композитор Джакомо Пуччіні подарував співачці свій портрет із написом «Найпрекраснішій і найчарівнішій Баттерфляй». Успіхи Крушельницької на оперних сценах світу були успіхами і визнанням української музики й мистецтва.

Від 2006 року ім’я С. Крушельницької носить Львівський оперний театр. А у Дзеркальній залі Опери завдяки старанням її генерального директора Тадея Едера встановлено бронзовий пам’ятник Соломії Крушельницькій авторства Ярослава Скакуна. Також Едер подбав про те, щоб погруддя Крушельницької встановили у Музеї Ла Скала, де співала Соломія.

І насамкінець, напевно, варто навести слова письменника, науковця і перекладача Андрія Содомори, котрий одного разу сказав журналісту «Дня» про Крушельницьку:  «Вона для всіх  нас слугуватиме високим зразком того, яким треба бути, щоб не загубитися в цьому глобалізованому світі, котрому ми можемо протистояти тільки своїм внутрішнім теплом і пісенною ниткою, що зв’язує нас із нашою землею. Голос Соломії — це голос її краю. Вона чула спів землі. І барви її голосу — це барви її землі».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати