Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Французька весна» у часи революції

Окрім Києва, фестиваль відбудеться у восьми містах України
01 квітня, 12:15

Уже 11 років це є гарною традицією: щойно стає по-справжньому тепло, щойно переводять годинники на літній час — у Києві починається «Французька весна».

Окрім Києва, фестиваль проходитиме у  восьми містах України, серед яких Запоріжжя, Донецьк, Дніпропетровськ, Львів, Луганськ, Одеса, Харків, Рівне — рівним чином схід, південь і захід. Від проведення заходів у Сімферополі та Севастополі було вирішено відмовитися.

Цього року гасло фестивалю — «Весна ідей». Зважаючи на недавні події в центрі Києва, команда фестивалю скасувала вуличну виставу відкриття. Загалом організатори обіцяють  протягом квітня показати низку проектів у різних жанрах: від стріт-арту до театру, від кіна до книговидавництва. 

Отже, фестиваль об’єднає зусилля з «Книжковим Арсеналом» (9-13 квітня), де Франція буде почесним гостем. Така нагода дозволить запровадити новий формат зустрічей з письменниками, твори яких були недавно перекладені українською або користуються популярністю у Франції. Серед гостей — П’єр Ассулін, Патрісія Рєзніков, Жерар де Кортанз, Давід Фоенкінос, Ален Гіймоль, Сільвен Тессон, Ерік Нолло, Юго Прадель.

Якщо ж казати про візуальну частину, то в столичній галереї «Brucie Collections» уже відкрилася виставка французького фотографа Жанлу Сьєффа, відомого як майстер чорно-білого фото у стилі ню. Перед його об’єктивом побували Джейн Біркін, Ів Сен-Лоран, Ів Монтан та Катрін Денев. Молодь привабить «Стінаrt» — спільний проект французьких та українських художників-муралістів, котрі вже створили вражаючі фрески на стінах Києво-Могилянської академії та в рамках фестивалю «Гогольфест». Цього разу малюватимуть у Києві — 1-14 квітня на розі Андріївського узвозу та вулиці Боричів Тік, — а також у Львові. А в рамках започаткованої Павлом Гудімовим дворічної програми «Меморандум» — циклу спільних франко-українських резиденцій — буде представлено виставку «Архіви» в арт-центрі «Я-Галерея».

Панорама французького кіна цього року  буде особливо широкою (в Києві вона пройде в кінотеатрі «Київ» з 3 по 9 квітня). По-перше, матимемо змогу побачити 10 найновіших фільмів різних жанрів за участі таких зірок, як Шарлотта Генсбур, Одрі Тоту, Матьє Амальрік, Джої Старр, Ромен Дюріс, Андре Дюссольє, Гійом Гальєн. По-друге — і це справжній подарунок для кіноманів — пройде ретроспектива фільмів «нової хвилі»: Алена Рене (легендарна «Хіросіма, кохання моє»), Жана-Люка Годара («Божевільний П’єро»), Клода Шаброля («Красунчик Серж») і Аньєс Варда («Клео від 5 До 7») покажуть не на відеокопіях, а на відреставрованій 35-міліметровій плівці. Це варто побачити.

Гостями музичної програми стануть джаз-бенд Benjamin Faugloire Project з півдня Франції, піаністка Наталія Кудрицька — талановита українка, яка живе в Парижі, дует Elephant та тріо виконавиць з програмою «Неділя за містом», створеною в Музеї д’Орсе для музичного супроводу представлених там шедеврів імпресіоністського живопису. 

В театральній секції покажуть постановку режисера Стефана Рікорделя, який вже був у Києві на фестивалі «Гогольфест» минулого року, а цього разу приїде  з Дені Лаваном — видатною постаттю французького кінематографа (зокрема — зірка більшості фільмів Лео Карракса), автора розповіді «Подорожуючи Росією», яку вони разом з актором театру «ДАХ» Дмитром Ярошенком втрьох перетворять на театралізоване читання на камерній сцені Театру ім. Франка. Інший постановник, Венсан Гійом, разом із групою I.T.PER підготував  у Центрі ім. Леся Курбаса виставу «На друзки» — вже третю спільну роботу в рамках «Французької весни».

Нарешті, ще одна новація — вперше в рамках «Французької весни» відбудуться зустрічі французьких та вітчизняних діячів у галузі освіти та культури. Головною метою є формування нових моделей співпраці, враховуючи актуальну ситуацію в Україні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати