Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Канадський симфонічний оркестр звільнив піаністку за проросійські вислови

07 квітня, 16:32
ФОТО З САЙТА NEWSRU.UA

Симфонічний оркестр канадського міста Торонто звільнив піаністку українського походження Валентину Лисицю за поширювані нею в соціальних мережах коментарі на підтримку проросійських сепаратистів на сході України. Сама Лисиця 6 квітня в Facebook назвала причиною свого звільнення те, що вона «скористалася правом на свободу слова», — говорить «Радіо «Свобода».

Генеральний директор оркестру Джеф Мелансон сказав, що «провокаційні коментарі Лисиці затьмарили її минулі виступи» на сцені. Президент Конгресу українців Канади Павло Грод повідомив, що Лисиця називала український уряд «нацистським» і стверджувала, що українська влада запроваджує «фільтраційні табори» для етнічних росіян.

Валентина Лисиця народилася в Києві 1973 року, емігрувала до США 1991 року. Вона стверджує, що її етнічне походження є російським і польським.

«МЕНІ СОРОМНО ЗА НАШУ ВИХОВАНКУ»

Ольга ЛІФОРЕНКО, професор кафедри «Фортепіано» Національної музичної академії України ім. П.Чайковського:

— Я дуже засмучена, що наша вихованка і киянка (судячи з її  «активності» у Facebook, і своїм антиукраїнським висловлюваннями) зовсім не розуміє, що нині відбувається на її Батьківщині. Мені соромно, що наша піаністка  так негарно пише і говорить   про людей і країну, де вона народилася, здобула освіту і своє перше визнання. Валентину Лисицю  я знаю з дитинства. Вона блискуче вчилася, закінчила Київську спеціалізовану музичну школу ім. Лисенка, потім успішно закінчила Консерваторію. Я раділа коли мій учень Олексій Кузнєцов і Валя одружилися. Це був творчій союз двох талановитих особистостей. Вони разом перемогли у 1991 р. на дуже престижному конкурсі фортепіанних дуетів у Флориді (це стали перші українські лауреати на тому змаганні). Після того конкурсу піаністи отримали запрошення займатися концертною діяльністю у США. Знаю, що пізніші сімейна пара розлучилася і Лисиця виступала як солістка. Дуже шкодую, що після Майдану Валентина стала на антиукраїнську позицію, а коли інколи читаю її «коментарі» у соцмережах, то серце щемить. Звідки така ненависть до України, які нісенітниці вона пише, звідки бере таку «інформацію»?  До речі, молодий, але знаний  піаніст Павло Гінтов, теж колишній киянин, який живе у Нью-Йорку, проводить акції підтримуючи Україну (зокрема проти виступів пропутінських музикантів Гергієва, Нетребко) і слава Богу, що таких патріотів на світі більше!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати