Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Хто стане «генієм клавіш-2015»?

В Одесі триває VI Міжнародний конкурс піаністів пам’яті Еміля Гілельса
22 жовтня, 11:42
ЕМІЛЯ ГІЛЕЛЬСА НАЗИВАЛИ ВИДАТНИМ ПІАНІСТОМ ХХ СТОРІЧЧЯ І «ГЕНІЕМ КЛАВІШ» / ФОТО З САЙТА WIKIMEDIA.ORG

Це престижне міжнародне змагання відбувається на базі Одеської національної музичної академії імені А. В. Нежданової та Одеської обласної філармонії. Конкурс засновано Міністерством культури України за ініціативи Одеської національної музичної академії імені А. В. Нежданової та Міжнародного фонду імені Еміля Гілельса і проводиться за участю молодих виконавців з усіх країн світу, що мають професійну музичну освіту у віці від 16 до 30 років.

У складі журі Конкурсу-2015 — відомі піаністи та педагоги з Великобританії, США, Франції, а нашу країну в судейській команді  представляють: Ольга Ліфоренко (Київ) та  Павло Муляр,  Тетяна Фоміна і Анатолій Кардашев (Одеса).

У першому турі взяло участь 123 піаністи. У результаті відбору учасниками конкурсу стали молоді виконавці з 13 країн: Білорусі, Вірменії, Греції, Естонії, Казахстану, Канади, Китаю, Молдови, Південної Кореї, Польщі, України, Японії.

Як підкреслюють організатори, Конкурс пам’яті Гілельса покликаний стати імпульсом до відкриття нових талантів, сприяти популяризації та подальшому розвитку національного музичного мистецтва, підвищенню професійної виконавської майстерності, розширенню міжнародних культурних зв’язків.

На мистецькій мапі України Одеса посідає особливе місце. Серед одеситів — імена багатьох прославлених музикантів: вокалістів, композиторів, інструменталістів. Серед них, поряд із великими виконавцями — Давидом Ойстрахом і Святославом Ріхтером, — ім’я Еміля Гілельса, видатного піаніста ХХ століття і «генія клавіш». Ще 16-річним студентом Одеської консерваторії він 1933 року завоював перше місце на І Всесоюзному конкурсі музикантів-виконавців у Москві. Цією перемогою, що відкрила його блискучу кар’єру, Еміль назавжди прославив свою Alma mater і свого педагога — професора Берту Михайлівну Рейнгбальд. Про неї Гілельс писав: «Це була людина великої  культури... Маючи психологічну чуйність, вона вміла виявити сильні сторони учнів, розбудити в них прагнення розкрити кращі свої риси». Весь творчий шлях Еміля Гілельса — тріумф одеської фортепіанної школи, яку нині продовжують видатні педагоги й музиканти з Південної Пальміри.

Цьогорічного переможця конкурсу назвуть 29 жовтня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати