Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Класика за новою версією

9 вересня виставою «Ярослав Мудрий» розпочне 145-й сезон Національна опера України
06 вересня, 00:00
СЦЕНА З ОПЕРИ «ЯРОСЛАВ МУДРИЙ». У ГОЛОВНІЙ ПАРТІЇ ВЕЛИКОГО КНЯЗЯ КИЇВСЬКОГО — ЗНАМЕНИТИЙ БАС СЕРГІЙ МАГЕРА / ФОТО НАДАНО НАЦІОНАЛЬНОЮ ОПЕРОЮ УКРАЇНИ

За традицією, новий театральний сезон кияни відкривають виставою з українського репертуару. Опера Георгія Майбороди «Ярослав Мудрий» перенесе слухачів у сиву данину — XI століття. В головній партії Великого князя Київського виступить знаменитий бас Сергій Магера. Ярослав Мудрий постає в опері у різні періоди свого життя: як громадський діяч, сповнений великих планів у будівництві могутньої слов’янської держави, у колі сім’ї, у відносинах із митрополитом Іларіоном і будівничим Софійського собору Журейком. Державним кредо князя було — «раніше закон, а потім благодать»! Нагадаємо, вистава з’явилася у театральній афіші 2007 року (диригент — Микола Дядюра, режисер — Анатолій Солов’яненко, хормейстер — Лев Венедиктов, сценографія Тадея і Михайла Риндзаків). До речі, Солов’яненко і Дядюра разом із художником Марією Левитською нині готується до нового масштабного творчого проекту — поставки опери Римського-Корсакова «Казка про царя Салтана». Прем’єра відбудеться у квітні наступного року.

Зустріч із митцями, які починали свій творчий шлях на київський сцені, а нині виступають у найпрестижніших театрах і концертних залах світу, відбудеться в грудні у програмі «На Україну повернусь». На лютий заплановано здійснити нову редакцію опери «Запорожець за Дунаєм» С. Гулака-Артемовського.

25 вересня пройде гала-концерт, присвячений пам’яті видатного тенора Анатолія Солов’яненка, який цьогоріч відзначив би 80-річчя.

Керівник балетної трупи театру Денис Матвієнко вирішив оновити репертуар (класиці дати нове дихання і трохи її модернізувати, а також познайомити глядачів із сучасними тенденціями в хореографії). Почалися репетиції нової версії «Баядерки» Мінкуса в редакції відомої балерини й хореографа Наталії Макарової. У листопаді до Києва приїдуть «Королі танцю». Цей проект уже бачили наші глядачі минулого року. Нині буде трохи змінено склад виконавців (Іван Васильєв, Марсело Гомес, Гійом Коте, Леонід Сарафанов і Денис Матвієнко). У програмі танцівники покажуть найкращі композиції за шість років існування цього зіркового проекту. Також у листопаді відбудеться гала-концерт майстрів світового балету.

Шанувальники Терпсіхори не пропустять гастролей прими Маріїнського театру Уляни Лопаткіної та зірок російського балету. 29 вересня на сцені Національної опери відбудеться вечір «Павлова — гала», присвячений легендарній танцівниці Анні Павловій. А ще Денис Матвієнко обіцяє киянам зустріч із відомою грузинською балериною Ніною Ананіашвілі, з якою у керманича столичного балету склалися дружні стосунки. Зараз ведуться перемовини, аби прима виступила на сцені Національної опери разом із українськими танцівниками.

Впродовж 145-го сезону на київський сцені відбудуться фестивалі. Так, у нашу столицю повертається «Серж Лифар де ля данс». Нагадаємо, цей балетний форум започаткував президент Української академії танцю Юрій Станішевський, але після смерті цього відомого мистецтвознавця Лифарівський фестиваль і конкурс кілька років у Києві не проводився. До речі, передбачено видання книжки Ю. Станішевського «Національна опера України. 2001 — 2011», яку презентують у квітні на балетному фестивалі (у рамках форуму будуть показані класичні постановки і кілька сучасних балетів). За традицією, у травні відбудеться Шекерівський фестиваль, присвячений видатному українському хореографу Анатолію Федоровичу Шекері.

З бенефісами виступатимуть провідні майстри театру, зокрема співаки — Марія Стеф’юк, Тетяна Анісімова, Людмила Монастирська, Іван Пономаренко й Тарас Штонда, а також танцівники — Олена Філіп’єва та Денис Матвієнко. Пройдуть виставки, присвячені кращим виставам за 145-річну історію театру.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати