Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Київ модерн-балет» візьме участь у «Літніх балетних сезонах» у Москві. Навіщо?

03 липня, 11:54
СЦЕНА З БАЛЕТУ «ЛЕБЕДИНЕ ОЗЕРО» / ФОТО НАДАНО ПРЕС-СЛУЖБОЮ «КИЇВ МОДЕРН-БАЛЕТУ»

Звістка про гастролі нашого популярного колективу, в період, коли нині ведеться російською владою неоголошена війна на сході України, викликала безліч питань. Оригінальну версію «Лебедине озеро» колектив «Київ модерну-балету» під керівництвом Раду Поклітару покаже за програмою «Літніх балетних сезонів»,  повідомляє прес-служба Російського Молодіжного театру (РАМТу). Вистави відбудуться 5 і 6 липня.

***

«День» звернувся до Pr-менеджера Р. Поклітару та «Київ модерну-балету» Наталії РУДНИК за коментарем:

— Чому я сказала Раду Поклітару їхати до Москви? Поясню. Нагадаю, Раду Поклітару  представив прем’єру «Лебединого озера» минулого літа, заявивши про те, що «розпускає театр у зв’язку з тим, що всім немає діла до мистецтва і того, що він робить вже впродовж 7 років. Від політиків до меценатів. Залишився тільки глядач, який вірить, що зможе насолоджуватися новими постановками».

Через півроку в Києві розпочався Майдан, а за сюжетом балету, лебеденя, якого розстрілюють, не має права на вибір і власне існування. Світ жорстокий і несправедливий, і Україна змогла це відчути, отримати цей удар від того, від кого найменше цього чекала і кому довіряла. І під час війни люди закохувалися, розлучалися, створювали родини, народжували дітей. Творчість і мистецтво — завжди прикрашали життя й наповнювали певним сенсом! Були війни, руйнування, несправедливість, але людей завжди підтримувало саме мистецтво, і  воно дарувало надію.

Театр сучасної хореографії «Київ модерн-балет» щороку виступає з балетами на сцені РАМТу за програмою «Літніх балетних сезонів» у Москві. І щороку Україна була на висоті. Кращих за нас там просто немає!

Я вважаю, що рівняти всіх людей Росії під одну планку з їхнім президентом, амбіції якого нагнали жаху й втягнули нас у війну, не можна.

Ми знаємо приклади нормальних культурних діячів Росії, які потрапили до «чорного списку» і які з нами солідарні, вони з Україною. Чому вони не повинні побачити нашу творчість? Вони хочуть, вони люблять, вони чекають. Вся Росія — це не лише В. Путін! Ми маємо колективно говорити й думати про мир, єдність і кохання. Це ті постулати, які допоможуть нам відродитися і пройти цей страшний період! Як не прикро казати, але будь-яке руйнування призводить до еволюції людства та його переродження.

Шкода, боляче, що вмирають безневинні люди, вони дійсно «Воїни Світла». Завдяки їхній мужності та любові до Матері-України наша нація змогла ще глибше усвідомити своє коріння, свою культуру. Раду завжди говорить, що він песиміст, однак десь, у глибині душі, я знаю, що він вірить у краще. Адже в кінці вистави «Лебедине озеро» його лебеденя перероджується.

«МИ ВИКОРИСТОВУЄМО ВИСОКЕ МИСТЕЦТВО ЯК ЗБРОЮ ПРОТИ БРЕХЛИВОЇ ПРОПАГАНДИ»

— Балет «Лебедине озеро» театру «Київ модерн-балет» в реаліях сьогодення — це потужна політична декларація, — відзначив Раду ПОКЛІТАРУ. Артисти нашого театру, ризикуючи життям, показували цю виставу в Донецьку 9 і 10 травня. Глядачі міста, яким розгулювали люди зі зброєю, зі словами вдячності підходили до артистів після закінчення балету й говорили: «Дякуємо, що ви приїхали! Завдяки вам ми відчуваємо, що в Києві пам’ятають про нас! А сцена розстрілу лебедів — це ж «Небесна Сотня».

Зовсім нещодавно до мене з Кишиньова приїжджала 80-річна мама. Всі знайомі відмовляли її від поїздки, розповідаючи про бандерівців на вулицях Києва (у Кишиневі немає українського телебачення, натомість багато російських каналів. Пропаганда працює безвідмовно!).

Я розглядаю наш візит до Москви як заяву про те, що справжнє, серйозне українське мистецтво живе, воно створює і створюватиме вистави, наповнені гуманізмом і громадською позицією! У самому серці Російської федерації наше «Лебедине озеро» голосніше за будь-які політичні заяви скаже про те, що дух українського народу сильний, як ніколи, й ми готові піти на все, щоб зберегти свою країну.

Ми використовуємо високе мистецтво як зброю проти брехливої пропаганди, що створює викривлений образ нашої країни!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати