Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Лесь ТАНЮК: «Це – нонсенс!..»

Звання народних і заслужених артистів України, які постійно мешкають на території Криму, хочуть прирівняти до відповідного звання в Росії
18 грудня, 10:50

Ця «новація» випливає з проекту федерального закону «Про особливості правового регулювання стосунків у галузі культури та туризму через прийняття до Російської Федерації Республіки Крим і утворення у складі Російської Федерації нових суб’єктів — Республіки Крим і міста федерального значення Севастополя», який Мінкультури підготувало для внесення до Держдуми. Ініціатива виходить з департаменту державної підтримки мистецтва і народної творчості. Ідея полягає в тому, щоб актори Севастополя і Криму, виходячи на пенсію, могли користуватися тими ж пільгами, що й актори Росії, повідомляє crimea.comments.ua.

Схоже, що  в Росії  ейфорія, коли діячі мистецтва підписували листи, підтримуючи путінську окупацію території України, на різні голоси вихваляючи ідеї «русского мира» і повторюючи гасла, вигадані  політтехнологами «Кримнаш», починають пожинати «плоди» і замислюватися, як їм жити далі. Просто взяти й поміняти звання однієї країни на  інше? Абсурд! Зараз у Держдумі лежить законопроект, підготований Мінкультом РФ, але до цього документа є чимало запитань у самих росіян. Перш за все — неясний механізм прирівнювання звань. Одним зі способів пропонується безпосередня заміна звань України на відповідні звання Росії.

Так, на думку юриста Спілки театральних діячів Росії Миколи Жукова,  «оскільки почесні звання України надавало відомство іншої країни, і воно їх не відкликає, навряд чи можливе безпосереднє заміщення одного звання іншим. Найімовірніше, йдеться про рівнобіжне присвоєння аналогічного звання Російської Федерації. Може бути декілька способів — починаючи зі звичайної процедури здобуття звання, ініційованої, скажімо, групою адміністративних осіб, і до спеціального указу з переліком діячів України, які мешкають у Криму, і ухвалою присвоїти цим громадянам відповідні звання», — цитує слова юриста izvestia.ru. А голова Незалежної профспілки акторів театру і кіно РФ Денис Киріс, вважає, що ухвала про надання звань «поза чергою» навряд чи потішить російських акторів. « У багатьох реакція буде певною. Ймовірно, що вони визнають це не зовсім справедливим. Вважаю, що для початку народних і заслужених артистів України, які підпадають під цей закон, варто зробити народними і заслуженими артистами республіки Крим. А вже потім подавати документи на присудження федеральних звань», — зазначив глава професійної спілки театральних діячів Росії.

День» попросив прокоментувати цю ситуацію голову Національної спілки театральних діячів України Леся ТАНЮКА:

— Я переконаний, що це проблема не окупаційної влади, а індивідуально кожної людини. Звання присвоюють за заслуги і бажанням митців, а не за бажанням якогось органу влади. Наші актори-члени  НСТД України, коли Олександр Калягін, голова Спілки театральних діячів РФ, запропонував перейти до їхнього російського «віросповідання» і стати членами спілки, категорично відмовилися (зокрема це Білял Білялов — президент  правління Кримського відділення СТД України). Я гадаю, що це проблема честі кожного митця. Якщо хтось із народних і заслужених артистів Криму дозволить собі такий перехід, то це буде означати, що він зрадив свою Батьківщину, яка дала йому це почесне звання. Очевидно, тоді цих людей треба позбавляти українського звання. На моє переконання, нашій владі вже треба позбавляти українських звань  не тільки одіозного Йосипа Кобзона та інших «ура російських патріотів» із українським коренем, які ведуть себе  дуже вороже до нашої країни і виступають проти неї як незалежної і суверенної держави. Я вважаю, що законопроект, представлений  нині  Державною думою РФ, це нонсенс! Співчуваю російській владі, яка вдається до таких сумнівних і популістських  «актів» і завуальовує свої дії тим, що це робиться, аби люди з Криму, коли будуть виходити на пенсію, мали пільги, як росіяни. Ковбасою і чаркою завжди  можновладці заманюють народ, але Крим — це Україна, частина території якої нині захоплена профашистською владою Кремля, і люди там наші громадяни, які опинилася  в окупації.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати