Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Летючий Голландець» пішов «на потреби «ДНР»

Вадим ПИСАРЄВ: Історія Донбас Опери може закінчитися
04 листопада, 17:53
ФОТО З АРХІВУ "ДНЯ"

Нагадаємо, ще в лютому Шевченківський комітет (за результатами таємного голосування) визначив п’ять лауреатів 2014 р.  в таких номінаціях:

ЛІТЕРАТУРА

Мирослав Дочинець, книги «Криничар. Діяріюш найбагатшого чоловіка Мукачевської домінії», «Горянин. Води Господніх русел»

ЛІТЕРАТУРОЗНАВСТВО І МИСТЕЦТВОЗНАВСТВО

Ірина Гаюк, книга «Ілюстрована енциклопедія вірменської культури в Україні»

ТЕАТРАЛЬНЕ МИСТЕЦТВО

Опера «Летючий Голландець» Р.Вагнера Донецького національного академічного театру опери і балету імені А.Б.Солов’яненка

Автори: Диригент-постановник Василь Василенко, режисер-постановник Марія Курочка, хормейстер-постановник Людмила Стрельцова, художній керівник проекту Василь Рябенький, артистка Тетяна Плеханова.

ОБРАЗОТВОРЧЕ МИСТЕЦТВО

Любомир Медвідь, цикл малярських творів «Ремінісценції»

МУЗИЧНЕ МИСТЕЦТВО

Людмила Монастирська, провідні партії в оперних виставах Національної опери України в сезонах 2009-2013 рр.

Як правило, до дня народження Кобзаря,   Президент України підписував Указ,  і відбувалося урочисте вручення премій, але спочатку через  Майдан, потім анексія російськими військами Криму,  а далі загострення ситуації  в Луганській та Донецькій областях, проведення АТО на Сході питання з лауреатами Національної премії відкладалося. І ось, за джерелами «Дня», нагороди, нарешті, знайдуть своїх героїв, і в п’ятницю в Музеї Т.Шевченка  планують провести церемонію. Та не всі лауреати порадіють! Так, легендарну виставу донеччан «Летючий Голландець» уже ніхто не побачить! Нагадаємо, постановка опери — це унікальний українсько-німецький культурний проект, присвячений 200-річчю з дня народження Ріхарда Вагнера. Прем’єра «Летючого Голландця»       відбулася 8 і 12 грудня 2012 р. і стала головною культурною подією країни (про це писав «День»). Це було перше виконання твору композитора німецькою мовою за оригінальною партитурою в Україні!

Цього літа унікальні декорації «Голландця» і ще 14 знакових вистав було розграбовано бойовиками так званої ДНР, а ті, що залишилися постраждали від обстрілу. У жовтні раптово помер генеральний директор Донбас Опери Василь  Рябенький (його, під дулами автоматів бойовики змусили розпочати новий сезон, не гарантуючи безпеки ані акторам, ані глядачам, ось серце у Василя Івановича і не витримало...),  а  Донецький національний  театр опери і балету імені А. Солов’яненка, який останніми роками був флагманом високої культури (на його базі проводилися масштабні фестивалі «Зірок світового балету», ставилися унікальні оперні та балетні вистави), на який рівнялися інші українські колективи, нині перетворюється на якийсь містечковий театрик. Зараз у вихідні дні і у денний час  на його  сцені показують оперети і третьорозрядні постановки (оскільки половина трупи роз’їхалася різними містами і країнами);  виступають і відверті недруги нашої країни (зокрема, співак  Йосиф Кобзон, який нещодавно дав агітконцерт у славу міфічної «Новороссії»). Сьогодні з репертуару театру викорінюється все українське! До речі, через підтримку сепаратистів  і колабораціонізм колег Донбас Опери — Донецький національний український драмтеатр українські театральні діячі пропонують позбавити статусу «національний», виключити зі Спілки театральних діячів України, позбавити акторів звань «заслужений» і «народний». Невже і  в Оперному театрі бацила ненависті до України заразила людей? Чому не був евакуйований колектив? Чи ставилося це питання в Адмінстрації Президента, Кабміні чи Мінкульті? Що далі буде з театром? Про це наша розмова з художнім керівником Донбас Опери Вадимом ПИСАРЄВИМ:

— Сьогодні становище в Донецькому театрі опери та балету важке, але колектив працює. Ніхто з акторів і музикантів трудові книжки не забрав, але в Донецьку зараз перебуває лише половина трупи, а інша частина виїхала до інших міст, деяким артистам і музикантам удалося влаштуватися до інших театрів і виступати за кордоном. Багато хто повернувся під час перемир’я  до міста, оскільки проблема житла стоїть гостро, хтось повірив, що життя вдома налагодиться... У кожної людини свої резони, у когось старі батьки, які потребують уваги і турботи, можливо хтось повірив ДНРівцям, але по-моєму, велика частина вийшла на роботу від безвиході і туги за сценою. До речі, з липня ніхто в нашому театрі не отримує заробітної платні! Що стосується тих, хто гастролює за кордоном, то ніхто не може сказати чи повернутися вони до Донецька. Через зруйновані декорації та відсутність провідних солістів, частини кордебалету та хористів багато вистав не можна представити публіці. Хоча, ті актори, які залишилися в місті, стараються в міру своїх сил і можливостей...


УНІКАЛЬНИЙ УКРАЇНСЬКО-НІМЕЦЬКИЙ КУЛЬТУРНИЙ ПРОЕКТ, ЛАУРЕАТ ШЕВЧЕНКІВСЬКОЇ ПРЕМІЇ-2014 ГЛЯДАЧІ БІЛЬШЕ НЕ ПОБАЧАТЬ! / ФОТО АНДРІЯ КОРНІЄНКА

Я не знаю, що буде найближчим часом. Схоже, що Донбас стає ще однією гарячою точкою на планеті і поступово перетворюється на Придністров’я чи Абхазію. Дуже шкода, якщо історія Донбас Опери закінчиться! Чув, що є ідея перейменувати наш театр на Новоросійський, а це вже буде зовсім інший бренд. Будь-який колектив — це артисти, музиканти, диригенти, режисери, працівники технічних та адміністративних служб. Знаю одне, що колишнього театру вже не буде! Дуже боляче, що всі наші звернення до української нової влади не були почуті. Ми ставили питання про те, що потрібно рятувати Донбас Оперу, вивозити колектив,  декорації і костюми, щоб зберегти вистави, які вже ввійшли до історії української культури. Але питання евакуації не було підтримане, оскільки керівництву країни потрібно було вирішувати глобальні проблеми військових у АТО.  Сьогодні так звані ДНРівці не дають можливості виїхати людям, не кажучи про те, щоб вивезти декорації. А з іншого боку, багато танцівників, вокалістів і музикантів намагалося самостійно влаштуватися в інші колективи і лише одиниці знайшли роботу. Якщо перевозити театр, то виникає маса проблем: де виступати, де жити акторам — ось  вам і замкнене коло виходить... Хто  сам мав можливість  виїхати — виїхав, а багато хто елементарно не має коштів, щоб купити квиток або сплатити за бензин, щоб вибратися з Донецька, а далі на що і де вони житимуть, де працюватимуть? Судячи з новин із ЗМІ, конфлікт на Сході буде тривалим, але мені здається, що всі випробування, що припали на долю нашої країни, зроблять наш народ згуртованішим і патріотичнішим. Вірю, що час  усе розставить на свої місця і Україна ще покаже, що вона сильна і єдина держава!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати