Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Людина-машина»

24 листопада, 00:00

Представники японської компанії Hitachi оголосили про успішні випробування нового інтерфейсу типу «людина-машина», під час пробної роботи якого користувачу вдалося ввімкнути іграшковий поїзд за допомогою мозкової діяльності, повідомляє lenta.ru, посилаючись на сайт Dailytech. У розробленій японцями системі використовується метод оптичної топографії — технології дослідження насиченості киснем кровоносних судин мозку. Вона визначає зміну концентрації гемоглобіну у відділах мозку, відповідальних за розумовий процес, і будь-яка помітна зміна перетворюється на сигнал, який використовується для виконання тієї або іншої команди.

Діючий прототип розробленого японцями інтерфейсу здатний поки що лише виконувати найпростіші функції, такі як вищезазначене ввімкнення-вимкнення пристрою. Однак дослідники сподіваються, що в недалекому майбутньому зможуть удосконалити свій винахід, щоб силою думки можна було виконувати більш складні операції.

У Hitachi мають намір представити свою технологію широкому загалу протягом п’яти років. Варто зазначити, що винахід японців — зовсім не єдина спроба поєднати людський мозок з машиною. Так, лютого 2006 року фахівці з інституту Фраунхофера (відповідального за створення формату MP-3) представили так звану інтелектуальну друкарську машинку (mental typewriter), яка могла читати думки користувачів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати