Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Люксембург»: із прицілом на Канни

Сьогодні повідомили про запуск у виробництво нового фільму Мирослава Слабошпицького
16 листопада, 19:52

Сьогодні в інформаційному агентстві Укрінформ відбулася прес-конференція, присвячена запуску у виробництво фільму Мирослава Слабошпицького «Люксембург».

У проекті візьмуть участь Україна, Франція, Норвегія, Німеччина й Нідерланди. «Люксембург» — перший випадок настільки широкого спільного виробництва в історії названих країн. Головні співпродюсери — Валентин Васянович  (Україна) і Ганна Качко (Німеччина).

«Люксембург», який для Слабошпицького стане вже другою повнометражною роботою, за визначенням самого режисера — «неонуар у декораціях сучасного Чорнобиля». Нагадаємо, неонуар — це сучасна модифікація нуару — «чорного фільму» — унікального жанру кримінально-психологічної драми, який набув розквіту в США в 1940—1950-х роках і відчутно вплинув як на Голлівуд, так і на авторське кіно. Що ж до «Люксембурга», то поки що автори тримають сюжет у таємниці, однак відомо, що герої стрічки — це  люди, які працюють у чорнобильській зоні відчуження, і в цьому апокаліптичному і водночас надзвичайно виразному краєвиді розігруватиметься дуже гострий, ба навіть фатальний сюжет.

Слабошпицький добре знайомий з обраною темою: під час роботи репортером  у 1990-х він не раз їздив у зону відчуження. Пізніше, 2001-го, його сценарій «Чорнобильський Робінзон» став дипломантом І Всеукраїнського конкурсу сценаріїв «Коронація слова», а короткометражка «Ядерні відходи» здобула неабиякий успіх на міжнародних фестивалях (зокрема, відзначена «Срібним леопардом» у конкурсній програмі «Леопард майбутнього» в Локарно  2012-го).

Робота над сценарієм «Люксембурга» тривала понад рік. За цей час проект було дібрано для участі в найбільших ринках копродукцій Європи: Берлінале копродакшн маркет і «Сінемарт Роттердамського» кінофестивалю й навіть отримав нагороди — Global Filmmaking Award на кінофестивалі незалежного кіно Санденс (США) та приз CineMart від впливового всеєвропейського телеканала ARTE.

На кіноринку цьогорічного Каннського фестивалю права на прокат ще не відзнятої картини придбали дистриб’ютори для території Чехії, Словаччини, країн колишньої Югославії, Греції. У процесі переговорів продажу на території США та Франції.

У разі успішного втілення «Люксембург» з великою ймовірністю буде дібрано на головний конкурс Каннського фестивалю, де, враховуючи добру репутацію режисера на цьому кінофорумі, матиме високі шанси на один з призів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати