Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Мім-Сесія-2019»

Із 18 по 20 жовтня на Всеукраїнському фестивалі театрального мистецтва в Кривому Розі буде представлено пантоміму, клоунаду і сучасний танець
18 жовтня, 10:54
СЦЕНА З ВИСТАВИ «МАЛЕНЬКІ ТРАГЕДІЇ» / ФОТО НАДАНО ТЕАТРОМ «АКАДЕМІЯ РУХУ»

Криворізький академічний міський театр музично-пластичних мистецтв «Академія руху» розпочинає ювілейний, 25-й сезон. У своєму жанрі «Академія руху» — єдиний колектив на теренах України. Автор ідеї, творець і організатор колективу, його незмінний художній керівник і постановник майже всіх вистав — Олександр Бєльський. До створення театру, яким його знають сучасні шанувальники пластичного мистецтва, Бєльський із однодумцями йшли двадцять років, тому сьогодні варто говорити, що творчий шлях театру розпочався сорок п’ять років тому. Витоки «Академії руху» — в Незалежній альтернативній театральній трупі, що згодом переформатувалась у «Театр пантоміми» — як його назвали — «Театр Двох А», а пізніше в Молодіжний театр пантоміми при криворізькому Палаці культури Центрального гірничо-збагачувального комбінату. Це було справою життя двох творчих людей — Олександра та Антоніни Бєльських, які йдуть разом по життю та мистецтву й плекають своє мистецьке дітище — Театр «Академія руху».

Захоплення пантомімою і бажання розвивати цей жанр у суворому промисловому ландшафті великого металургійного міста, де мистецтво театру не було в пріоритеті, вело керівників Театру — Антоніну та Олександра Бєльських непростим, можна сказати, тернистим шляхом переконання місцевої влади та глядачів у необхідності існування саме такого театру. Величезні зусилля не були безрезультатними. З роками Кривий Ріг став єдиним в Україні центром високого пластичного мистецтва. Крім того, Театр зумів вийти за межі свого міста, розширивши його мистецькі орбіти. «Академія руху» їздила по світу, представляла Україну і Кривий Ріг на батьківщині та за кордоном, привозила в рідне місто іноземні колективи. В цьому керівники Театру вбачають свою високу просвітницько-художню місію. Так, формувалося коло прихильників, виховувались глядачі, що оволодівали навичками вдумливого естетичного сприйняття сценічного твору, вони вчились радіти від виру фантазії, переймались бажанням не просто в театрі розважатися, а бути готовими до певної внутрішньої духовної роботи з осягнення побаченого і втішатись причетністю до чогось по-справжньому величного.

На сьогодні — «Академія руху» має оновлене, відремонтоване приміщення, з двома залами, оснащеними сучасним театральним, світловим та звуковим, обладнанням, має вірних і відданих шанувальників, прихильників його вишуканих сценічних творів, має беззаперечний авторитет у театральному мистецтві України.

Пропагувати свій унікальний жанр Театр «Академія руху» розпочав з далеких 1990-х... Тоді ще його молоді керівники, вражені побаченим на Всесвітньому фестивалі вуличних театрів «Караван світу», який проводив знаменитий В’ячеслав Полунін й натхнені набутими знайомствами з митцями різних країн, вирішили зробити на той час майже неможливе — ініціювали і тричі провели в рідному місті Всесоюзний фестиваль пластичних театрів, сучасного балету і клоунади «Мім-Сесія-90», «Мім-Сесія-91» та «Мім-Сесія-2003».  

Шістнадцять довгих років фестиваль чекав на своє продовження і от Кривий Ріг — знову у вирі «Мім-Сесії»! З 18 жовтня на три дні місто перетвориться на територію пантоміми, клоунади і сучасного танцю. Взагалі, на територію мистецтва театру! Глядачі побачать вибухове мистецтво знаних колективів, що працюють у жанрі пантоміми й клоунади — Театр «Жарт», «Мім-арт лабораторія», «Арт-обстріл», Квартет «DEKRU», Проект «АРТІЛЬ», ILINASTROE з Києва, Запорізький Театр танцю, «Артмімія» — з Вірменії, Silentium з Калуша, NIKOLI з Польщі, «Прекрасні квіти» з Харкова, ZhArt з Дніпра.

Господарі фестивалю — Театр «Академія руху», покажуть одну зі своїх знакових вистав — «Маленькі трагедії» Пушкіна «покладене» на музику рухів.

Драматичне мистецтво, втім, не позбавлене магії пластики руху, жесту й думки, представлять на фестивалі — Національний театр ім.І.Франка виставою «Не плачте за мною ніколи» М.Матіос у виконанні знаної Лариси Кадирової та Херсонський український драматичний театр ім.М.Куліша драмою-балетом «Незнайомка» С.Цвейга.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати