Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Митці світу разом!

Паризька опера ініціювала Концерт за мир на підтримку жертв війни в Україні
30 березня, 13:33
Відкрила концерт зірка світової опери Людмила Монастирська

У палаці «Гарньє» під музичним керівництвом диригента Карло Ріцці виступили зірки опери та балету, оркестр і хор Національної опери Парижа.

Зокрема, у концерті взяли участь запрошені солісти з різних країн – справжні світові зірки: примадонна Національної опери України, а також багатьох найпрестижніших театрів світу, володарка розкішного лірико-драматичного сопрано Людмила Монастирська, видатний тенор з Великобританії  Джон Дашак, баритон Рассел Браун з Канади, мецо-сопрано Марі-Андре Бушар-Лезьє (Франція) та Емануела Паску (Румунія). Балет України представили на концерті прем’єри Національної опери України Катерина Кухар і Олександр Стоянов. Поряд з ними виступили видатні світові зірки балету, провідні солісти й етуалі Матьє Ганьо, Маріон Барбо, Саймон Ле Борн, Дороті Гілберт, Аліса Ренаванд, Стефан Булліон.

Усі артисти взяли участь у вечорі на добровільних засадах, а виручені кошти повністю передані колективу Alliance Urgence en Ukraine, який об’єднує шість великих французьких гуманітарних асоціацій на місцях, експертів з гуманітарних криз: Action Contre la Faim, CARE , Handicap International, Médecins du World, Plan International та Solidarités International. Задача Альянсу полягає в тому, щоб забезпечити швидкі та доступні способи для французів зробити пожертви для реагування на надзвичайну гуманітарну ситуацію. Коли цього вимагає ситуація, альянс активізує свій колектив, щоб допомогти створити імпульс національної солідарності навколо чітко визначеної гуманітарної справи. Сьогодні на порядку денному – Україна. Організатори висловили щиру подяку меценатам Опери, які вирішили надати виняткову підтримку цій ініціативі.

***

Програма складалася з творів світової оперної і балетної класики, романсів, а також українських пісень, які, напевно, взагалі вперше лунали в залі Паризької опери! Відкрила концерт Людмила Монастирська однією зі своїх коронних арій – Леонори з опери Дж. Верді «Сила долі». Також у її неперевершеному виконанні прозвучала знаменита «Casta Diva» – арія Норми з однойменної опери В. Белліні. Романс «Пісні мої» Кирила Стеценка на слова Олександра Олеся проникливо виконав Рассел Браун у супроводі фортепіано (Ольга Дубинська). Відомий в усьому світі тенор Джон Дашак вийшов на сцену в українській вишиванці й заспівав дорогу серцю кожного українця пісню «Реве та стогне Дніпр широкий» Д. Крижанівського на безсмертні вірші Тараса Шевченка. Після чого Дж. Дашак і Р. Браун виконали дует «На півночі, на кручі» з вокального циклу М. Лисенка на вірші Г. Гейне у перекладі М. Славинського.

***

   Балетні артисти показали класичні й сучасні композиції, фрагменти з балетів з репертуару Паризької опери. Катерина Кухар та Олександр Стоянов виконали фрагмент з балету «Кармен-сюїта» Ж. Бізе - Р. Щедріна. Етуаль балету Паризької опери Матьє Ганіо представив хореографічний номер «Місячне сяйво» на музику К. Дебюссі в хореографії А. Маріотта. Па-де-де з І дії балету «Тіло і душа» у хореографії К. Пайт на музику Ф. Шопена виконали Маріон Барбо та Саймон Ле Борн. «Лебідь» К. Сен-Санса  танцювала Дороті Гілберт. Па-де-де з балету на музику В. А. Моцарта «Парк»  хореографа Анжелена Прельжокажа  виконали Аліс Ренаванд та Стефан Булліон.

У виконанні симфонічного оркестру пролунало урочисто-піднесене Інтермеццо з опери П. Масканьї «Сільська честь». Потужний хор Національної опери Парижа під керівництвом Чінг-Льен Ву виконав фрагменти з опер «Хованщина» М. Мусоргського, «Макбет» Дж. Верді, а на завершення пролунав Хор полонених євреїв з опери «Набукко».

***

Важливо наголосити, що концерт відбувся також за підтримки компанії Sacem, яка представляє собою  Товариство авторів, композиторів та музичних видавців, головна місія  якого – збирати авторські права у Франції та перерозповсюджувати їх серед авторів у Франції та в усьому світі. Sacem висловлює свою повну підтримку українського населення і, зокрема, творців та діячів культури. З глобальною спільнотою авторських товариств, через CISAC, він реалізує конкретні акції солідарності під назвою #CreatorsforUkraine: створення фонду солідарності заради допомоги жертвам війни в Україні; заклик творців усього світу підтримати українців; кампанія солідарності та взаємодопомоги для творців із закликом до поширення українських творів, щоб продовжувати втілювати цей репертуар у життя.  Sacem від імені авторів, композиторів і видавців, яких вона представляє, висловлює свою повну солідарність з українським народом і вітає його мужність, а також мужність усіх творців, видавців та діячів культури з усіх країн, які виступають проти цього. напад. З початку цього конфлікту Sacem збільшив свої обміни з усіма авторськими товариствами по всьому світу, і, зокрема, з тими в сусідніх країнах, які щодня мобілізуються для прийому біженців. Таким чином, через фінансовий внесок, який зробила його Рада директорів, Sacem підтримує біженців через дії, які його працівники розгортають в Україні, Польщі, Угорщині та Румунії. Компанія також заохочує всіх французьких та міжнародних музичних мовників до просування українських музичних творів на своїх ефірах, каналах та плейлистах. Гасло компанії: митці в усьому світі повинні об’єднатися та піднятися проти цієї війни, як вони це робили завжди, коли порушувалися свобода і повага до людської гідності.

У зв’язку з цим варто нагадати, що унаслідок російського вторгнення в Україну вітчизняні музиканти отримують багато запитів від колег з усього світу на виконання творів українських композиторів. У зв’язку з необхідністю протидії не лише військовій, але й інформаційній війні Російської Федерації проти України ініціативна група з команд Лятошинський-клуб / Lyatoshynsky Club , Ukrainian Live та Ukrainian Institute - Український інститут створила проєкт Ukrainian Scores, щоб презентувати електронну бібліотеку нот українських композиторів для всього світу. Створено ресурс із нотами українських композиторів «Ukrainian Scores». Тож, українська музика звучатиме в усьому світі як голос свободи, демократії та правди.

  Важко переоцінити значення подібних акцій з емоційного і фінансового боку: концерт за мир у Палаці Гарньє зібрав €300 тисяч на користь колективу Alliance Urgences в Україні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати