Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Переможці літературного конкурсу «Смолоскипа»

05 травня, 09:21
Ведучі Вікторія Дикобраз і Вано Крюґер, а також один із переможців - Олександр Мимрук

2 травня в Києві нагородили лауреатів щорічного літературного конкурсу видавництва «Смолоскип». Наразі це найпомітніша в Україні відзнака, створена спеціально для молодих авторів (до 30 років у поезії та до 35 – в прозі).

Почесним гостем церемонії, що відбувалася на подвір’ї самого видавництва на Подолі, був цьогорічний переможець іншої премії – Шевченківської, - а саме відомий поет і видавець Іван Малкович. Він розповів про свою поетичну молодість, прочитав одного вірша з найновішої книжки, а також висловив пораду молодшим колегам.

Іван Малкович

- Я хочу закликати всіх до систематичного читання, бо відчуваю, що зараз цього багато кому бракує. Раніше, коли не було інтернету, коли було менше доступу до різноманітної літератури, люди читали уважніше й вдумливіше, більше намагалися запам’ятовувати. Гадаю, цю практику варто відновити, - зазначив Іван Малкович.

Нагородження також відвідали смолоскипівські лауреати минулих років – Олена Максименко і Павло Коробчук. А ведучими були поети з «колючими» псевдонімами – Вано Крюґер і Вікторія Дикобраз. Вони й оголосили переможців після напутніх слів від гостей і від Ростислава Семківа як представника журі.

Вано Крюґер

Першу премію цьогоріч, як і в більшості інших років, не присудили нікому. Лауреатами другої премії стали: в номінації «Поезія» - Ігор Мітров, Олександр Мимрук та Ірина Загладько, в номінації «Проза» - Сергій Рибницький і Дарина Березіна, в номінації «Дитяча література» - Марія Луговик. Рукописи цих авторів і авторок побачать світ у видавництві «Смолоскип».

Третє місце посіли: в поетичній номінації – Роман Воробйов, Ольга Перехрест, Богуслав Поляк, Ігор Мітров (з іншим рукописом), Кіра Кирпа, Оксана Скоц, Марія Помазан, Тала Кольт, у прозовій номінації – Олеся Зеліско та Сергій Одаренко, в дитячій – Аліна Борщова та Юлія Ілюха. Четверту премію отримали Микола Гуменюк, Олександр Шумілін, Катерина Девдера, Даниїл Задорожний у номінації «Поезія», Ірина Токарева, Яніна Бутенко, Назар Мулик у номінації «Проза», Марія Корольова та Наталія Третяк у номінації «Дитяча література». Лауреати третьої та четвертої премії отримають грошові призи.

Ростислав Семків

І окрему відзнаку журі отримали автори, що їхні рукописи не посіли призових місць, але ввійшли до списку найкращих у своїх номінаціях. Це - Олена Бодасюк, Джон Гнатів, Яніна Дияк, Олександр Томко, Микола Антощак, Оксана Пухонська, Юлія Олексів, Наталія Мандрицька, Олександр Литвиненко, Уляна Шарпе, Ольга Мацо, Аліна Звіздецька, Здена Тесличко, Ліда Зінько в поезії та Наталія Хаммоуда, Роман Ліньков, Юлія Василенко, Ольга Семиляк, Анна Барвінок, Інна Данилюк, Ганна Щавінська, Євгенія Касо в прозі.

Нагадаємо, що літературний конкурс видавництва «Смолоскип» існує від 1993 року. Перемога в ньому стала важливою віхою на ранньому етапі літературного шляху в таких помітних українських письменників, як Тарас Прохасько, Сергій Жадан, Софія Андрухович, Олена Степаненко, Дмитро Лазуткін, Павло Коробчук, Андрій Кокотюха, Ростислав Мельників, Богдан-Олег Горобчук, Катерина Калитко, Юлія Стахівська й у багатьох інших.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати