Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Підкорила чотири континенти

Сьогодні у Львівській національній опері розпочнуться заходи з нагоди ювілею, 150-річчя від дня народження, знаменитої Соломії Крушельницької (1872 – 1952)
24 вересня, 16:44

Своїм голосом Крушельницька тріумфально підкорила чотири континенти. У Львівській національній опері пропонують пізнати її життєвий шлях до величі світової слави крізь призму виставки «Історія тріумфу», Гранд-концерту «Соломія. Brava!», легендарної опери Джакомо Пуччіні «Мадам Баттерфляй», містичної драми Наталії Давидовської «Саломея» та балету Джакомо Пуччіні – Мирослава Скорика «Повернення Баттерфляй», а ще – концерту-лекції та презентації книги Олександра Балабка «Кімоно для Баттерфляй».

Сьогодні Гранд-концерт «Соломія. Brava!», якій розпочнеться о 18.00, обʼєднає найкращих співаків, які представляють українське оперне мистецтво на світових сценах – музика із репертуару Соломії Крушельницької звучатиме у виконанні Катерини Миколайко (Дніпро), Алли Мішакової (Харків) (сопрано), Олега Злакомана (тенор, Одеса), Сергія Ковніра (бас, Київ) та Олександра Шульца (тенор, Німеччина).

Арії та ансамблі із репертуару Соломії, які вона співала у найвідоміших театрах світу – від Львова і Одеси до Варшави, Парижа, Мілана, Неаполя, Каїра, Барселони, Лісабона, Буенос-Айреса, виконуватимуть й солісти Львівської національної опери – Любов Качала, Дар’я Литовченко, Софія Соловій (сопрано), Тетяна Вахновська (мецо-сопрано), Олег Лановий, Віталій Роздайгора (тенори), Роман Страхов (баритон), Тарас Бережанський, Володимир Шинкаренко (баси).

Також Львівська національна опера запрошує приєднатися до онлайн-трансляції Гранд-концерту «Соломія. Brava!» у будь-якому куточку світу.

Святкує 150-річчя Соломії Крушельницької разом з Україною й Італія.

«Я надзвичайно радий, що цей захід знаменує активне відновлення діяльності Італійського інституту культури в Україні», – коментує Посол Італії в Україні П'єр Франческо Дзадзо відзначення 150-річчя від дня народження легендарного сопрано Соломії Крушельницької гранд-концертом, що його організує Львівський оперний театр.

«Соломія – надзвичайна постать, яка, завдяки своїй любові до опери, змогла ще більше зблизити італійський та український народи. Це дуже актуально і донині, а особливо в тій драматичній ситуації, яку зараз переживає Україна. Підтримка, яку надає Посольство Італії та Італійський інститут культури у відзначенні річниці, є ще одним свідченням глибокої дружби, що пов'язує наші країни. Дружби, що ґрунтується на цінностях свободи і любові до культури в усіх її проявах. Я дякую Львівському національному театру опери та балету та Фундації Фестивалю Пуччіні, зокрема президенту Марії Лаурі Сімонетті та генеральному директору Франко Моретті, за те, що охоче прийняли запрошення нашого Інституту культури відзначити разом цю важливу річницю», – говорить пан посол П'єр Франческо Дзадзо.

Варто додати, що диригуватиме Гала-концертом «Соломія, Brava!» Альберто Веронезі – музичний керівник Фестивалю Пучіні в місті Торре-дель-Лаго. У програмі вечора – твори, що звучали в неперевершеному виконанні Соломії Крушельницької в театрах всього світу, серед яких відомі арії з опери «Мадам Баттерфляй». Надзвичайне виконання саме в цій опері прославило Соломію в театрі м. Брешія, коли вдалося врятувати виставу після провальної прем'єри в театрі «Ла Скала». І саме Соломія – співачка, акторка, поліглот та культурний діяч – стала запорукою успіху опери «Мадам Баттерфляй».

Принагідно:

23 серпня на Фестивалі Пуччіні в Італії прозвучала Опера «Богема» Джакомо Пуччіні у постановці Львівської опери. Режисер-постановник  вистави у Торре-дель-Лаго – Джузеппе Вішілія, диригент-постановник – головний диригент Львівської опери Іван Чередніченко.

Пан посол П’єр Франческо Дзадзо називає цей захід, ініційований керівництвом Фестивалю Пуччіні, а також адміністрацією регіону Тоскана, – свідченням підтримки Італією українського народу у час війни: «Таким чином, оперна музика підтверджує своє покликання – бути ключовим інструментом поширення культури миру та солідарності між народами».

Детальніше про перебіг святкування ювілею Соломії Крушельницької у Львівській національній опері, а триватиме воно – до 2 жовтня, також – розмова з генеральним директором Фестивалю Пуччіні в Італії – Франко Моретті та директором Італійського інституту культури  в Україні – Едоардо Крізафуллі – у наступних числах «Дня».

Фото з ФБ-сторінки Львівської національної опери

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати