Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Показний «Лінкольн»

Асоціація іноземної преси, акредитованої в Голлівуді, оголосила список номінантів на премію «Золотий глобус» за підсумками 2012 року
18 грудня, 18:17
«ЛІНКОЛЬН» — НОВА СТРІЧКА СТІВЕНА СПІЛБЕРГА — РОЗПОВІДАЄ ПРО АВРААМА ЛІНКОЛЬНА, ШІСТНАДЦЯТОГО ПРЕЗИДЕНТА США, ЯКИЙ ЗРОБИВ НЕОЦІНЕННИЙ ВНЕСОК У ПЕРЕМОГУ ЖИТЕЛІВ ПІВНОЧІ ЗА ЧАСІВ ГРОМАДЯНСЬКОЇ ВІЙНИ / ФОТО З САЙТА KINOPOISK.RU

Більше всіх нагород може отримати «Лінкольн»: фільм Стівена Спілберга представлений у семи номінаціях, серед яких, — «Найкраща драма» і «Найкращий режисер». По п’ять номінацій — у двох картин: «Операція «Арго» Бена Аффлека і «Джанго звільнений» Квентіна Тарантіно.

У номінації «Найкращий фільм-драма» представлено п’ять стрічок, дві з яких присвячено гучним операціям американських спецслужб. Стрічка Аффлека розповідає про спробу звільнення працівників амбасади США в охопленому ісламською революцією Ірані, а «Мета номер один» Кетрін Бігелоу — про знищення Усами бен Ладена. Примітно, що ці ж дві стрічки вважаються головними претендентами і на «Оскар»: наприклад, картину Аффлека визнано найкращим фільмом року за версією Американського інституту кінематографії, а картина Бігелоу — за версією Національної ради кінокритиків. Конкуренцію їм складуть уже згадувані «Лінкольн» Спілберга, «Джанго звільнений» Тарантіно, а також «Життя Пі» Енга Лі.

Імена режисерів, представлені в номінації «Найкраща драма», повністю повторюються і в номінації «Найкращий режисер», повідомляє Associated Press.

На відміну від минулого року, коли «Золотий глобус» розвів двох основних суперників у преміальних перегонах — «Нащадків» Олександра Пейна і «Актора» Жана Дюжардена — за різними категоріями («Нащадки» перемогли в «драмі», а «Актор» — у «комедії»), цього разу головні претенденти в майбутніх оскарівських перегонах, судячи з усього, зібралися саме в «драматичному» розділі. З номінованих на «Золотий глобус» комедій і мюзиклів можна виділити «Королівство повного місяця» Веса Андерсона і музичну версію «Знедолених», поставлену Томом Гупером. Щоправда, в цій же категорії і «Мій хлопець — псих» Девіда О. Расселла, яка отримала головний приз кінофестивалю в Торонто і потрапила до списку 10 кращих стрічок року за версією ради кінокритиків.

У цій номінації також представлено «Готель «Меріголд»: Найкращий із екзотичних» британця Джона Меддена і «Риба моєї мрії» Лассе Галльстрема.

За звання найкращого драматичного актора борються Деніел Дей Люіс за заголовну роль у «Лінкольні», Річард Гір — за «Порочну пристрасть» Ніколаса Джарекі, Джон Гоукс — за «Сурогат» Бена Льюєна, Хоакін Фенікс — за роботу в «Майстрові» Пола Томаса Андерсона і Дензел Вашингтон — за «Екіпаж» Роберта Земекіса.

У сусідній «жіночій» драматичній номінації багато фільмів, зроблених за межами США: Джесіка Честейн в «Меті номер один» американки Бігелоу змагається з Марійон Котіяр в «Іржі і кістці» француза Жака Одіяра, Наомі Вотс у «Неможливому» іспанця Хуана Антоніо Байона — з Гелен Міррен в «Гітчгоку» Саші Джервасі. Окрім них у номінації представлено Рейчел Вайс у «Глибокому синьому морі».

Не менш показна і категорія «Найкращий фільм іноземною мовою». У ній, зокрема, є австрійська картина «Любов» Міхаеля Ганеке — володар «Золотої пальмової гілки» Канського фестивалю цього року, тріумфатор премії Європейської кіноакадемії; цю стрічку відзначили декілька асоціацій американських кінокритиків.

Крім того, «Любов» вважається і головним претендентом на «Оскар» у номінації «Найкращий іноземний фільм». Оспорити претензії «Любові» спробують «Королівський роман» данського режисера Миколи Арсела, французька стрічка «1+1» Олів’є Накаша та Еріка Толедано, британська драма «Кон-Тікі», яку присвячено першій мандрівці Тура Хеєрдала, та французька мелодрама «Іржа і кістка» Жака Одіяра — суперниця «Любові» основного конкурсу в Каннах і ще один найбільш ймовірний претендент на «іноземного «Оскара».

У номінації «Найкращий анімаційний фільм» представлено всі найпомітніші події року, який минає: «Хоробра серцем» компанії Pixar, «Охоронці снів» Пітера Ремсі, «Франкенвіні» Тіма Бьортона, диснеївський «Ральф» і «Монстри на канікулах», які зняв Геннді Тартаковський. gazeta.ru нагадує, що 70-а церемонія нагородження лауреатів «Золотого глобуса» пройде 13 січня в Лос-Анджелесі, а вести її будуть акторки Тіна Фей та Емі Полер.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати