Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про ідеал європейської людини

До дня народження Ольги Кобилянської в афіші Чернівецького театру з’явилася прем’єра
01 грудня, 11:35
НАСТУПНІ ПОКАЗИ ВИСТАВИ «ЮЛІАН ЦЕЗАРЕВИЧ» ВІДБУДУТЬСЯ 5 І 12 ГРУДНЯ / ФОТО ОЛЕГА САВКИ

Виставу «Юліан Цезаревич»  поставив київський  режисер Мирослав Гринишин (це перша назва твору. Пізніше Кобилянська внесла корективи й повість стала називатися «Апостол черні», але  в радянські часи була заборонена як націоналістична і не видавалася.    — Т.П.). Центральною постаттю є син годинникаря Максима Цезаревича Юліан.

Цей образ — уособлення авторського ідеалу нової, європейської людини. Буремний життєвий шлях, який випав на долю хлопця, самоствердження в очах батька і трьох сестер та боротьба за власне щастя і любов — житейська драма Юліана Цезаревича — змушують глядачів переосмислити свої цінності та поглянути на життя з боку.

— Ця постановка твору Ольги Кобилянської у Чернівецькому музично-драматичному театрі є другою спробою. Десять років тому «Апостола черні» було перенесено на сцену режисером із Донеччини Олександром Дзекуном. Однак та вистава успіху в глядачів  не мала, — розказав на прес-конференції директор театру Юрій МАРЧАК, який у новій постановці  зіграв роль батька-годинникаря.

За словами перших глядачів, загалом вистава справляє містичне враження. У постановці задіяний майже увесь акторський склад. Атмосферу Чернівців сто років тому підкріплено емоційними діалогами між батьками і дітьми, священиками і семінаристами, військовими й цивільними, які переносять глядача до світу іншого сприйняття, відмінного від сучасного. Паралелі з сьогоденням мимоволі породжують думки про ті духовні цінності, які існують поза часом, але з кожним часом видозмінюється форма їх сприйняття людьми...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати