Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

П’ять театральних прем’єр!

Цього тижня львівські прихильники Мельпомени мають можливість переглянути нові постановки
25 лютого, 12:34
ОДНОАКТНІ БАЛЕТИ ЗА ТВОРАМИ ШЕКСПІРА — ПОДАРУЮТЬ ЗУСТРІЧ ІЗ «РОМЕО І ДЖУЛЬЄТТОЮ» ТА «ГАМЛЕТОМ» / ФОТО НАДАНО ЛЬВІВСЬКОЮ ОПЕРОЮ

Театр ім. Лесі Українки представив містерію на одну дію «Баба» за п’єсою сучасного драматурга, львів’янина Павла Ар’є. Режисер Олексій Кравчук, котрий здійснював постановки у Львові, Донецьку та Луганську. Художник — Олексій Хорошко, відомий у вітчизняному арт-просторі як сценограф, що використовує новітні технології, займається мультимедійними проектами. На головну роль баби Прісі запрошений провідний актор Театру ім. Леся Курбаса Олег Стефан.

У театрі вважають, що сьогодні, коли в Україні лунають вибухи, як ніколи актуальна тема про зону відчуження та перманентний Чорнобиль. Наскрізна ідея вистави — «Свою дозу ненависті і радіації ми вже отримали. Гірше вже бути не може!». Вихід із ситуації, яку озвучує головна героїня — баба Пріся як «Ніхто тобі не допоможе», є: «Допоможи собі сам!».

Нагадаємо, що вистава «Баба» — не перша спільна робота Олексія Кравчука і Павла Ар’є: 2009-го на цій самій сцені Кравчук уже ставив п’єсу цього автора «П’ять барв життя» («Кольори»).

Перший український театр для дітей та юнацтва представив іронічну комедію Любові Мовчан «Небезпечна гра». Це розповідь про двох дам, які вирішили кардинально змінити своє життя. Клод втікає з будинку для літніх людей, а Марго — зі святкування 18-річчя доньки. Уникаючи власних проблем, вони стають на шлях небезпечної гри, яка може привести як до драматичного, так і до комічного фіналі( режисер — Любов Мовчан, художник — Дарія Зав’ялова, а головні ролі виконують: Олена Скляренко — Клод і  Олена Крилова — Марго).

Театр ім. Леся Курбаса запросив на виставу Memento vivere («Пам’ятай про життя») за автобіографічним романом французького письменника Ромена Гарі про взаємини матері і сина, про міцність справжніх людських взаємин — «Обіцянка на світанку»: «Матері душа навчає ніч долати, риф за рифом. Матері душа перед тобою всіх акул батожить»... Режисура та інсценізація — Романа Валька. Сценічний простір — Володимира Кауфмана. І це перша в репертуарі курбасівців вистава в жанрі кабаре.

Театр опери і балету представив глядачам одноактні балети «Перевтілення Шекспіра» — «Ромео і Джульєтта» та «Гамлет» на музику П.Чайковського та хореографічну сюїту на музику Б. Бріттена (балетмейстер — Сергій Наєнко, диригент — Юрій Бервецький, художник костюмів — Оксана Зінченко).

Порадують львів’ян цього тижня прем’єрою й заньківчани — 27 лютого театр покаже виставу «Вій, вітерець!» латвійського поета, драматурга і політичного діяча Яніса Райніса. Режисер — Вадим Сікорський. Це перша прем’єрна постановка Театру ім. Марії Заньковецької 2015 року, і буде вона благодійною. Виторг із продажу квитків актори передадуть на потреби учасників АТО. Як розповіли «Дню» у театрі, на виставу обіцяли прийти й гості з Латвії, зокрема депутат Латвійського сейму Айнарс Межуліс, які і 150-ліття Райніса у Львові разом із заньківчанами відсвяткують, і долучаться до доброчинності.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати