Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Синьо-жовті стрічки та співаюча дитина глухих батьків

Чи не найбільшою інтригою цьогорічного вручення “Оскара” стало те, в якій формі буде згадано про напад Росії на Україну
28 березня, 16:52

Зазвичай організатори церемонії несхвально ставляться до будь-яких злободенних заяв зі сцени, намагаючись тримати політику, як вони це розуміють, якомога далі від кіна. Тому, хоча Шон ПЕНН, котрий зараз працює над документальним фільмом про Україну, пропонував показати відеозапис зі зверненням від команди Зеленського, натомість вечір відкрився роликом з таким текстом:

"Ми просимо вас про хвилину мовчання на знак солідарності з народом України, який зараз стикається з вторгненням, конфліктом та несправедливістю на своїй власній землі.

Хоча кіно для нас є важливою можливістю висловити нашу людяність під час конфлікту, реальність така, що мільйони сімей в Україні потребують їжі, медичної допомоги, чистої води та екстрених служб. Ресурсів обмаль, і ми разом, як глобальна спільнота, можемо зробити більше. Ми просимо допомогти Україні у будь-який спосіб. Стоїмо поряд з Україною. Ми просимо вас підтримати Україну всіма можливими способами. #StandWithUkraine".

  Так само ряд зірок підтримав Україну, доповнивши свої вбрання синьо-жовтими стрічками й прапорцями: режисери Френсіс Форд КОППОЛА та Паоло СОРРЕНТІНО, актор(к)и Джейсон МОМОА, Джеймі Лі КЕРТІС, Семюель Л. ДЖЕКСОН, а Бенедикт КАМБЕРБЕТЧ у своєму інтерв’ю на червоній доріжці сказав кілька слів про жертв російської агресії:

"Бачити дітей, похованих під руїнами театру, вагітних, які постраждали в пологовому будинку… Я просто не вірю, що це насправді відбувається".

Що ж до нагород, то доволі несподівано статуетку за найкращий фільм отримала сімейна мелодрама "CODA: У ритмі серця" 44-річної режисерки Сіан ГІДЕР, раніше відомої як сценаристка культового серіалу “Помаранчевий – новий чорний”. Другу нагороду Гідер власне й отримала як сценаристка – за найкращий адаптований сценарій, адже “CODA” є рімейком франко-бельгійської картини "Сімейство Бел’є" (2014), а третій “Оскар” дістався Трою КОЦУРУ з “CODA” як найкращому актору другого плану. Героїня "CODA: У ритмі серця"– старшокласниця на ім’я Рубі Россі, яка мешкає в маленькому містечку в Массачусетсі разом з батьками та братом. Її рідні – глухонімі (абревіатура CODA й означає Child Of Deaf Adults – дитина глухих батьків). Рубі мріє стати співачкою, однак не може полишити родину, в якій вона – сурдоперекладачка.

Найбільше призів – шість – зібрала екранізація культового фантастичного роману "Дюна" (режисер – канадієць Дені ВІЛЬНЬОВ), але це переважно відзнаки у “технічних”, прикладних категоріях: “Найкращі візуальні ефекти”, “Найкраща операторська робота”, “Найкраща робота художника-постановника”, “Найкращий монтаж”, “Найкраща оригінальна музика” (до речі, композитор Ганс ЦИММЕР так само підтримав Україну), “Найкращий звук”.

  Хоча висунута в 12 категоріях драма "У руках пса" отримала лише приз за найкращу режисуру, для його авторки Джейн КЕМПІОН саме цей “Оскар” став визнанням на рівні, гідному її таланту. До того в Кемпіон була лише статуетка за сценарій стрічки “Піаніно”; проте "В руках пса" – рівнозначна вершина в її доробку.

Статуетки за найкращі акторські роботи дісталися Джесіці ЧЕСТЕЙН ("Очі Темі Фей") та Віллу СМІТУ ("Король Річард"); так само лише акторський “Оскар” присудили новій  версії знаменитого мюзиклу “Вестсайдська історія”, виконаній Стівеном СПІЛБЕРГОМ: найкращою актрисою другого плану стала Аріана ДеБос.

Повний список лавреатів “Оскара”

Найкращий фільм: "CODA: У ритмі серця"

Найкраща режисерка: Джейн Кемпіон ("У руках пса")

Найкраща чоловіча роль: Вілл Сміт ("Король Річард")

Найкраща жіноча роль: Джессіка Честейн ("Очі Теммі Фей")

Найкращий іноземний фільм: “Кермуй моїм авто”

Найкращий анімований фільм: “Енканто”

Найкращі костюми: “Круелла”

Найкращий актор другого плану: Трой Коцур, “CODA”

Найкраща акторка другого плану: Аріана ДеБос — “Вестсайдська історія”

Найкращі візуальні ефекти: “Дюна”

Найкраща операторська робота: “Дюна”

Найкращий макіяж і зачіски: "Очі Теммі Фей"

Найкраща робота художника-постановника: “Дюна”

Найкращий монтаж: “Дюна”

Найкраща оригінальна музика: “Дюна”

Найкращий ігровий короткометражний фільм: “Довге прощання”

Найкраща анімована короткометражка: “Склоочисник”

Найкращий документальний короткометражний фільм: “Королева баскетболу”

Найкращий звук: “Дюна”

Найкращий документальний повнометражний фільм: "Літо соула"

Найкраща оригінальна пісня: Біллі Айліш, No Time To Die – "007: Не час помирати"

Детальніший аналіз результатів 94-го “Оскара” читайте найближчими днями на нашому сайті.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати