Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Троянська війна і... Донбас

У рамках Всесвітнього року Шекспіра в Україні розпочинається міжнародний театральний проект «Троїл і Крессіда»
11 лютого, 09:30
РЕПЕТИЦІЯ ВИСТАВИ «ТРОЇЛ І КРЕССІДА» - ЦЕ БУДЕ СЦЕНІЧНЕ ПЕРШОПРОЧИТАННЯ ШЕКСПІРІВСЬКОЇ П’ЄСИ В УКРАЇНІ. НА ФОТО: ВАЛЕНТИН БОЙКО (АКТОР ТЕАТРУ НА ПОДОЛІ) І ОСТАП СТУПКА (АКТОР НАЦІОНАЛЬНОГО ТЕАТРУ ІМ. І. ФРАНКА) / ФОТО НАДАНО ОРГАНІЗАТОРАМИ АРТ-ПРОЕКТУ

Допрем’єрний показ українсько-британської вистави відбудеться 15 і 16 лютого у столичному концертному залі Bel Еtage. Режисер — Джонатан Банатвала, британець. Актори — українські: Остап Ступка, Ахтем Сеїтаблаєв, Сергій Сипливий, Олена Свірська, Катерина Шенфельд, Валентин Бойко, Олександр Фоменко, Ірина Грищенко та інші.

Нагадаємо, трагедія «Троїл і Крессіда» написана  Шекспіром приблизно  1602 року. Драма основана на давньогрецькому циклі міфів про Троянську війну. В центрі сюжету — історія кохання сина царя Пріама Троїла і доньки троянського жреця Калхаса Крессіди. Цей твір в Україні ще не ставили. 

Всеукраїнські гастролі міжнародної вистави розпочнуться 1 березня  у Дніпропетровську, далі — покази у Запоріжжі, Одесі та Харкові, які закінчаться гала-прем’єрою у Києві.

Міжнародний арт-проект «Троїл і Крессіда» здійснюється за підтримки Посольства Великобританії в Україні. До нього також долучились МЗС України, London South Bank Universiti, театральна компанія Moving Theatre, Фонд ім. Богдана Ступки. Юридичний партнер проекту - група компаній LCF. Це спільний проект Moving Theatre (Великобританія) та Київського Театру на Подолі (Україна). Арт-кураторами є  Віталій Малахов і Олег Кохан, продюсери — Мелані Нок і Лілія Гомольська. 

Як наголошує режисер Д. Банатвала, «Троїл і Крессіда» — це спроба зрозуміти суть природи конфлікту між народами та окремими людьми, з одного боку, пов’язаними родинними зв’язками та спільною територією, але водночас розділеними лихоліттям війни.

Як розказали «Дню» організатори проекту, однією з особливостей цієї постановки є те, що сюжет Шекспіра переплітається зі сценами «документального» театру. Ці сцени створено на основі інтерв’ю з людьми, чиї долі були змінені подіями конфлікту на сході України. Голоси звичайних людей — це потужне віддзеркалення шекспірівської дилеми щодо того, що ж насправді є найважливішим у житті людини. Вони нагадують нам, що складна тема сюжету «Троїла і Крессіди» є однаково актуальною у різних культурах на всі часи.

Роль Деїфоба (по черзі) гратимуть зірки столичної сцени і українського кінематографу Ахтем Сеїтаблаєв і Остап Ступка, а образи головних персонажів створять молоді популярні актори Театру на Подолі.

— Це буде сценічне першопрочитання шекспірівської п’єси в Україні. «Троїл і Крессіда» — одна з найзагадковіших і найскладніших історій, написана Шекспіром. Цю постановку можна назвати сучасним переосмисленням класики. Мені запропонували зіграти роль Деїфоба. Вона не головна, але важлива у розкритті колізії сюжету. До театрального проекту я долучився у кінці січня, — розказав «Дню» А. Сеїтаблаєв. — Працювати цікаво. Моїми колегами виступають актори Театру на Подолі. Так, образи Крессіди створять (по черзі) Катерина Шенфельд і Олена Свірська, а Троїла гратиме Валентин Бойко.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати