Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Цинічно і зухвало

3 серпня група осіб під прикриттям поліції захопила приміщення художньої галереї Одеської обласної організації Національної спілки художників України (вул. Катеринінська, 18)
09 серпня, 17:06
ФОТО НАДАНО СЕРГІЄМ САВЧЕНКО

Чергова від Спілки художників, яка на той момент перебувала в галереї, була попідруки ввічливо виведена з приміщення силовиками.

«О 8.45 до дверей галереї наблизилися невідомі, — говорить виконавчий директор галереї Наталья Наумова. — Вони були озброєні інструментом для зрізання замків на решітці». «Мене попросили покинути приміщення добровільно, — говорить член спілки Ася Гудименко, яка чергувала того дня, — або мене виведуть примусово, а це означатиме у подальшому мій арешт».

Художників, які почали підходити до галереї, всередину не пускали. Жінка, яка назвалася посередником (представитись відмовилась), і в якої був ключ, повідомила, що отримала його з рук поліції. Дивно, що усі причетні до цього захоплення, відмовлялися назвати себе, у тому числі розпорядник компанії, ймовірно, адвокат. Як згодом виявилося, завдяки інтерв’ю одній телекомпанії, це такий собі Єгор Мойса. «Конфлікт виник тому, що Спілка художників не розуміла, що таке угода на безстрокове користування, — говорить згадана вище особа. — Вони вважають, що це рівнозначно пожиттєвому користуванню».

Нагадаємо, що останнє судове засідання Господарського суду Одеської області ухвалило рішення не на користь Спілки художників (Див. «День» від 18.04.2018), а фірми ТОВ «ВЕСТ 16 СТРІТ, ЛЛК», яка нібито зареєстрована в США і яка протягом останніх п’яти років домагається приміщення за згаданою адресою.

Спілка художників розпоряджається цим приміщенням у відповідності до рішення Верховної Ради України, яке передбачає передачу приміщень комунальної власності, якими користуються творчі спілки, у їхню власність або в довічне користування.

(В соціальних мережах виставили відеосюжет, як новоспечені «господарі» за допомогою ножа і миючих засобів зішкрібають на вітрині рекламні надписи галереї).

7 серпня в інформаційному агентстві «Одеса-медіа» відбулася прес-конференція на тему «Художники Одеси в небезпеці — мистецтво під загрозою», у якій взяли участь заступник голови Одеської обласної організації НСХУ Сергій Савченко, юрист спілки Анатолій Базелюк, адвокат і журналіст Вікторія Нестеренко та член правління одеської спілки Петро Нагуляк.

Сергій Савченко зокрема нагадав передісторію. До цього було вже дві спроби рейдерського захоплення — у 2007 і 2013 роках різними фірмами, які перепродували закулісно це приміщення. Хоча фігуранти одні й ті самі. «Завдяки підтримці громадськості, ЗМІ, окремих депутатів, нам тоді вдалося витіснити рейдерів з приміщення, — повідомив Сергій Савченко. — Останнє рішення суду у лютому 2018 року підтвердило їхнє свідоцтво на власність цього приміщення. Яким чином вони його оформили, нікому не відомо. Свого часу прокуратурою в Одеській області було відкрите кримінальне впровадження, у результаті чого на це приміщення був накладений арешт, щоб його не можна було у нас відчужити. Минули роки і в 2017 році, як було сказано, розпочалася серія судових засідань, результати яких вам відомі. Мені здається, що нинішня одеська влада хоче посісти першість щодо використання у своєму господарюванні рейдерства, бо та підтримка, яку в цій ситуації надала фірмі міліція, слідчі органи, судова влада — тому підтвердження. Ми наразилися на дворушництв нашої влади. Вже не кажу про депутатів Одеської міської ради, які дозволили собі, здається у 2007 році закласти проблеми для творчої організації на подальші десятиліття» (Мається на увазі підміна понять, що комунальна власність передається творчим організаціям не у довічне, а безстрокове користування. — В.К.).

«Саме внаслідок свавілля і беззаконня, яке чинять місцеві правоохоронні органи і місцева судова влада, нині Одеська обласна організація НСХУ перебуває в небезпеці, і не тільки ця організація, — акцентував увагу присутніх юрист спілки Анатолій Базелюк. — Порушено право приватної власності, адже в галереї розташовано твори художників, які були вилучені приватними виконавцями і правоохоронними органами. Мало місце вилучення майна іншої юридичної особи, а саме ДП «Художня галерея», яка не відповідає за забов’язання ООО НСХУ, як і спілка не відповідає за зобов’язання цього підприємства. Перед тим, як виконувати рішення Господарського суду Одеської області Спілка художників направила офіційну заяву приватному виконавцю Гамбалю Олександру Євгенійовичу, що ООО НСХУ позбавлена можливості добровільно виконати рішення суду щодо виселення з цього приміщення, оскільки, починаючи з 1999 року цим приміщенням на підставі правових документів, виданих Одеським міськвиконкомом, володіє не спілка, а ДП «Художня галерея». 3 лютого 2017 року відкрито кримінальне провадження за фактом шахрайських дій, вчинених посадовими особами  підприємств «Аркадія-2000», фірмами «Мерф» і ТОВ «ВЕСТ 16 СТРІТ, ЛЛК». У цьому кримінальному впровадженні ООО НСХУ визнана потерпілою».

«Ми переживаємо не лише за приміщення галереї, яке є нашим дочірнім підприємством, — наголосив ще один учасник зустрічі, член правління ООО НСМХУ Петро Нагуляк. — Ми там регулярно проводимо виставки, і позбавляти нас цього приміщення, та ще й таким чином — це свавілля. Грубо порушується закон про поліцію (у той злощасний день поліція відмовилася прийняти заяву художників про повернення їх робіт). Це свавілля надовго вибило нас з колії творчої, ми отримали емоційне потрясіння».

Сьогодні художники Одеси (і не тільки, там були й твори киян), поставлені в ситуацію, коли їм доведеться викупляти власні твори.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати