Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Від «Горобців» до «Події»

У суботу розпочинається 45-й кінофестиваль «Молодість»
22 жовтня, 10:35
У РАМКАХ «УКРАЇНСЬКИХ ПРЕМ’ЄР» ПРЕДСТАВЛЯТИМУТЬ ФРАГМЕНТИ ПРОЕКТУ МИХАЙЛА ІЛЛЄНКА «ТОЛОКА». КІНОСТРІЧКУ ЗНІМАЮТЬ ЗА ВІРШЕМ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА «У ТІЄЇ КАТЕРИНИ ХАТА НА ПОМОСТІ» —ЦЕ ЕКРАНІЗАЦІЯ БАЛАДИ ІЗ РОЗШИРЕННЯМ БІОГРАФІЙ ДІЙОВИХ ОСІБ ДО МАСШТАБІВ ІСТОРИЧНИХ УЗАГАЛЬНЕНЬ ВІД ЧАСІВ КОЗАЧЧИНИ ДО СЬОГОДЕННЯ / ФОТО АНАТОЛIЯ БОЙКА

Цьогорічну «Молодість» готували у нервовій атмосфері. Були заяви про брак коштів і неувагу з боку влади, погрози передислокуватися в інше місто, прикрий (сподіватимемося, тимчасовий) конфлікт зі щойно відбудованим кінотеатром «Жовтень». Проте фестиваль все ж таки розпочинається як заведено — в передостанню суботу жовтня, триватиме у звичних локаціях і матиме насичену програму.

Насамперед — конкурс. За Скіфського оленя змагатимуться 14 повнометражні, 21 студентський та 17 короткометражних фільмів. Українські стрічки є у всіх трьох категоріях, в тому числі в найважливішій повнометражній — «По той бік» (режисер Олександр Литвиненко).

Національний конкурс, який має власне журі на чолі з Романом Балаяном, склали 23 короткометражки. У свою чергу головне журі очолить продюсер Катрін Дюссар (Франція), з нею тут працюватимуть польський режисер та сценарист Даріуш Ґаєвський, німецький актор Матіас Фрайгоф, директор фестивалю в Іск’ї Мікеланджело Мессіна (Італія) та один із провідних українських операторів Ярослав Пілунський.

Серед позаконкурсних програм найбільшу увагу глядачів традиційно привертатиме «Фестиваль фестивалів». Першим тут покажуть володаря «Золотої пальмової гілки» цьогорічних Канн — «Діпан» Жака Одіяра (Франція). Це історія трьох тамільських біженців зі Шрі-Ланки в Парижі. Головну роль зіграв непрофесійний актор, колишній бойовик-сепаратист «тамільських тигрів» Джесутасан Антонітасан. «Браво!» Раду Жуде має приз за найкращу режисуру на цьогорічному Берлінале і є чи не першим зразком історичного жанру в прославленій румунській «новій хвилі». Володар Гран-прі журі та призу глядацьких симпатій на американському форумі незалежного кіно в Санденсі «Я, Ерл і та, що помирає» Альфонсо Ґомеcа-Рехона (США) оповідає про двох старшокласників-диваків, які знімають пародії на класичні фільми. Герой психологічної драми Дієґо Онґаро «Боб і дерева» (США —Франція, Гран-прі в Карлових Варах) — лісоруб Боб, який щосили намагається звести кінці з кінцями, захоплюється гольфом і гангстарепом, а ще бореться з власними демонами. «Мустанг» Деніз Ґамзе Ерґювен (Франція — Німеччина — Туреччина — Катар, нагорода Europa Cinemas Label у «Двотижневику режисерів» в Каннах) присвячений боротьбі дівчат за власну гідність у патріархальній родині. Другий повний метр Рунара Рунарссона «Горобці» (Ісландія — Данія — Хорватія) буквально на днях визнано найкращим на одному з найавторитетніших європейських фестивалів — у Сан-Себастьяні. Цікаво, що Рунарссон свого часу дебютував на «Молодості» з фільмом «Вулкан».

Вистачатиме зіркових прем’єр і в «Спеціальних подіях». Сюди, серед інших, увійшли дві міжнародні документальні копродукції за участю України — «З.О.С.» (про процес Олега Сенцова, режисер Аскольд Куров) і «В пошуках Бабеля» (Девід Новак); драма «Північний ангел» Софі Блонді, яку представить французька актриса Беатріс Далль (грала в одному з фільмів Джима Джармуша); міні-серіал француза Брюно Дюмона «Малий Кекен» і новий витвір шведського патріарха, кумира кінокритиків і кіноестетів Роя Андерссона «Сидів голуб на гілці, міркуючи про буття» («Золотий лев» Венеційського МКФ 2014 року).

На тому-таки Венеційському кінофестивалі лише півтора місяці тому відбулася прем’єра нової неігрової стрічки визнаного в світі українського режисера Сергія Лозниці «Подія» (Нідерланди — Бельгія). 25 жовтня режисер особисто представить «Подію» на «Молодості». Фільм змонтовано з хроніки, знятої кінематографістами студії «Лендокфільм» під час серпневого путчу 1991 року в Ленінграді.

У кінотеатрі «Сінема Сіті» відбудеться «Молодість — дітям». 100 квитків організатори віддадуть дітям бійців АТО. До речі, одна з картин буде цікава й дорослим, адже «Мікроб та Бензин» — нова робота відомого французького режисера, природженого кінематографічного казкаря, володаря «Оскара» за кращий сценарій Мішеля Ґондрі («Вічне сяйво чистого розуму», «Наука сну», «Піна днів»). В ролі матері головного героя знялася Одрі Тоту.

Найбільш контроверсійний конкурс «Молодості» — присвячений ЛГБТ-тематиці «Сонячний зайчик» — відкриється «Камінґ-аутом» (Гайнер Каров) — першим і останнім фільмом про геїв, випущеним у тоді ще формально існуючій комуністичній НДР (1989). Фільм представить виконавець головної ролі та член журі Матіас Фрайгоф. Загалом у конкурсі 10 робіт. Нагадаємо, що саме через покази «Сонячного зайчика» кінотеатр «Жовтень» був спалений ультраправими гомофобами минулого року; винуватців знайшли, однак вони у підсумку відбулися умовним терміном.

Географічно орієнтовані програми French Connection, German Wave і «Скандинавська панорама» склали відповідно 6, 7 і 8 фільмів. У рамках «Українських прем’єр» відбудуться презентація проекту Михайла Іллєнка «Толока» та прем’єра «Гетьмана» (Валерій Ямбурський); ще сім короткометражок наших режисерів — у добірці «Сучасне українське кіно». У рамках «Майстерні талантів» свої майстер-класи дадуть ісландець Ґрімур Хаконарсон (його «Барани», відзначені цього року в Каннах першістю в «Особливому погляді», відкриватимуть «Скандинавську панораму»), акторка Беатріс Далль, французький режисер Іван ле Муан. Фільмом відкриття фестивалю стане стрічка «45 років» (Ендрю Хей, Великобританія), відзначена за кращі жіночу і чоловічу акторські роботи на останньому Берлінському фестивалі.

«Молодість» завершиться 1 листопада. Покази відбудуться у кінотеатрах «Київ» (головний майданчик фестивалю), «Кінопанорама», «Сінема Сіті», «Кронверк», «Ліра». Фестивальні рецензії, інтерв’ю та новини ви можете знайти на сайті та сторінках нашої газети.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати