Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вірність ідеалам

Нащадку Кропивницького виповнилося 85!
14 березня, 12:18
ФОТО З ОСОБИСТОГО АРХІВУ ІГОРЯ КРОПИВНИЦЬКОГО-РЯБОВА

Ігор Олексійович Кропивницький-Рябов — фотохудожник, журналіст, музикознавець і композитор. Все це органічно поєднується в особі цієї талановитої людини, яка успадкувала в собі високі ідеали патріота і творчу наснагу від предків: славетного дідуся — «батька українського театру», геніального актора і драматурга Марка Кропивницького, засновника класичного театру в Україні, який ще у XIX столітті самовіддано боровся за національне відродження; та свого батька — видатного композитора Олексія Рябова, засновника сучасної української оперети, автора славнозвісних «Весілля в Малинівці», «Сорочинського ярмарку», «Майської ночі», «Червоної калини», «Чудесного краю» та інших оперет. Отримавши вищу освіту в університеті, а також закінчивши консерваторію, Ігор Олексійович почав своє життя у різних сферах мистецтва. Він працював у Київському опереному театрі завідуючим літературним відділом, де набирався досвіду у музикознавчій діяльності та широко публікувався в пресі. В цей час з’являються його перші композиторські твори. Часто виступаючи по телебаченню у справах театральних, Ігор Олексійович потрапляє у полон цього нового на той час мистецтва. Незабаром він стає провідним телекореспондентом, працює в своїх репортажах і теленарисах як сценарист, режисер і оператор.

У 1970 роках Ігор Кропивницький-Рябов успішно співпрацює з видавництвами, стає спеціальним кореспондентом Агентства друку «Новости», його репортажі про життя країни розповсюджуються всім світом. Під час хрущовського потепління їздить у закордонні відрядження — розширюється діапазон журналістики і нового бачення світу. Водночас Ігор Олексійович починає видавати свої авторські фотоальбоми, де показує розмаїття життя рідного краю. Так, у видавництві «Мистецтво» з’являються його перші, різні за змістом і тематикою твори, де висвітлюється в образній формі фотомистецтва авторське бачення світу й навколишнього середовища. Згодом у Німеччині видають подарунковий фотоальбом «Мальовнича Україна».

Через деякий час Ігор Кропивницький-Рябов — уже free lance photographer (вільний художник) і створює розкішний фотоальбом «Сорочинський ярмарок» і подарунковий альбом «Україна — чарівний край».

—  Фотографія не дає якоїсь точної формули успіху, — каже Ігор КРОПИВНИЦЬКИЙ-РЯБОВ, — я завжди намагався піймати ту неповторну мить, яка може здивувати і вразити уявлення, залишитись у пам’яті небайдужого глядача. Творча наснага має єднатись з життям, а життя має бути у злагоді зі свободою...

Не забуває пан Ігор і про музику. Щойно з’явились його інструментальні твори — поема «Все для тебе Україна!» і «Концертний марш» та низка вокальних творів.

Із 23 березня по 6 квітня у Києво-Могилянській академії відбудеться виставка фотографічного живопису Ігоря Кропивницького-Рябова під назвою «Барвистий дивосвіт української землі».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати