Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Війна: артисти змінюють професію

27 березня, 10:07

27 березня  відмічають Міжнародний день театру, але нині не до свята  багатьом митцям, які вступили до лав ЗСУ і  територіальної  оборони, займаються волонтерством


Третій рік поспіль День театру Україна відзначає поза стінами храмів мистецтва через екстремальні умови: попередні роки через пандемію COVID-19, а нині через агресію рф - держави-терориста проти нашої держави.


Кажуть, що «коли говорять гармати, музи мовчать». Якась, насправді, однобока фраза. Музи не можуть мовчати! По всьому світі відбуваються мистецькі акції на підтримку України.


Нагадаємо,  «День» повідомляв, як  українських зірок опери та балету вітають несамовитими оваціями під час виступів на найпрестижніших сценах світу. Кошти з продажу квитків  за вистави і концерти доправляються на потреби ЗСУ і мирних громадян, які  через обстріли вимушені були покинути рідні домівки. У містах нашої країни просто неба під звуки тривожних сирен проходять концерти, лунає Гімн нашої держави, твори української й світової класики у виконанні тих артистів, що досі залишаються в охопленій війною Україні.


Багато хто з колективу  Національної опери  – від артистів до технічних працівників – взявся за зброю або займається волонтерством. Чи не найвражаючим є рішення тендітної граційної балерини Олесі ВОРОТНЮК вступити до лав територіальної оборони, демонструючи незламність нашого народу! Її потужний заклик до іноземних громадян та ЗМІ, почули в усьому світі!


«Не можу мовчати….Вітаю! Мене звати Олеся Воротнюк. Я артистка балету Національної опери України. Записую це відео і хочу, щоб його почули у всьому світі. Київ - моє рідне місто, де я народилася, де я навчалася та де я працюю. Моя душа дуже болить від того, що Росія зараз робить з нашою країною. Вона хоче перетворити Україну на попіл.

У світових ЗМІ кажуть, що війна в Україні почалася 24 лютого 2022 року. Але в Україні війна триває ще з 2014 року. Вже 8-й рік на війні гинуть наші громадяни - наші захисники та захисниці. У кожному місті, у кожному регіоні України є стіна пам’яті з фотографіями героїв, які полягли в бою за нашу цілісність та суверенітет. Всі ці роки світ був дуже занепокоєним ситуацією в Україні, але не хотів вірити в те, що Росія є дійсно загрозою і в те, що це не внутрішній конфлікт, а справжня війна. З 2014 року українські сім’ї втрачають на війні своїх дітей, чоловіків, братів та сестер. Багато дітей залишилися без тат і мам. У 2019 році на війні у Донецькій області загинув і мій чоловік. Сьогодні Росія напала на всі міста України! Вона обстрілює пологові будинки, лікарні, церкви, жилі будинки, гине цивільне населення, гинуть діти!!! «Русские» заходять до сховищ та розстрілюють людей, які там ховаються. Вони розстрілюють волонтерів, машини з гуманітарною допомогою. У них мета - стерти Україну з лиця землі! Україна - це наша земля! Ми будемо боронити її незалежно від нашого фаху, статі, віку. Весь народ України став на захист нашої держави! Кожен робить те, що він може, вміє. Ми - народ сильний, вільний, непереможний та єдиний! Зараз відбувається геноцид українців! Світе, допоможи нам зупинити це! Закрийте нам небо! Слава Україні!», - таке відеозвернення записала і виставила на своїй сторінці у facebook Олеся ВОРОТНЮК.


«Балет виховує силу духа. Я захищатиму свого сина та свою країну. Я мрію повернутися у балет, але найважливіше зараз – щоб війна закінчилася нашою перемогою. Це наша земля, і ми будемо її боронити незалежно від фаху, статі, віку», – додає артистка на своїй сторінці в Інстаграм.

Один з найкрасивіших танцівників, заслужений артист України Олексій Потьомкін також змінив балетний костюм  на камуфляж, пройшовши курс спецпідготовки парамедиків і вставши до лав госпітальєрів. «Звісно, мені страшно, я не професійний військовий. Але я не можу просто сидіти осторонь і спостерігати. Наразі я навіть не думаю про балет. Перед війною в мене мали бути дві прем’єри, але зараз це вже здається якимось іншим життям», - ділиться Олексій ПОТЬОМКІН.

У теробороні пліч-о-пліч пильнують спокій столиці на блокпостах режисер балетної трупи, заслужений працівник культури України Олег ТОКАР та лауреат Міжнародних конкурсів, артист балету і педагог Вадим БУРТАН. Донедавна прем’єр балету Національної опери України, а нині педагог Київського хореографічного училища,  заслужений артист України Олександр ШАПОВАЛ, артист балету Артем КАДУРІН також міцно обороняють наші дороги на блок-постах.

До лав ЗСУ і територіальної оборони пішли артисти оркестру: трубач Юрій КУЗЬМЕНКО, валторніст Юлій ПИЛИПЧАК, тромбоніст Роман ПОРВІШ, скрипаль Орест КРЕЧКОВСЬКИЙ, флейтист Дмитро МЕДОЛІЗ – от вам уже й камерний склад назбирався!

Наш бойовий освітлювач Андрій ШОРОХОВ, котрий брав участь у бойових діях на Донбасі у 2015-2016 рр., знов взявся за зброю і повернувся до лав ЗСУ, так само як і його колеги з технічних цехів – начальник служби електро-технічного обладнання Олександр ДАНИЛЬЧЕНКО, машиніст сцени БОБРОВСЬКИЙ, працівник служби експлуатації будівлі Дмитро ГРИЦЕНКО.

А скільки ще працівників театру долучилися до волонтерського руху – просто неможливо порахувати!

Україна обов’язково переможе! Настане мир і ми повернемося до нормального життя. Театри наповняться глядачами. Заради цього ми сьогодні робимо усе, на що здатні, аби наблизити цей щасливий час! Слава Україні! Слава воїнам ЗСУ, ТРО, волонтерам! І з Міжнародним днем театру!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати