Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Водяник, що осідлав сома

У Черкасах з’явилася кумедна скульптура
25 липня, 16:18
ФОТО ОЛЕКСАНДРА СОЛОНЦЯ

Біля центрального офісу комунального підприємства «Черкасиводоканал» з’явилася двометрова скульптура Водяника. Досі там багато років ріс клен. Але цьогоріч дерево не витримало лютих морозів і всохло. Керівництво підприємства вирішило не зрізати його, а зробити символічну скульптуру.

За словами директора КП «Черкасиводоканал» Сергія Овчаренка, виникла ідея поекспериментувати із кленом, що всох. «До цього нас спонукав популярний у Черкасах фестиваль дерев’яної скульптури «Древляндія», де майстри виготовляють унікальні роботи з дерева, які й сьогодні прикрашають наші парки та сквери. Тому ми залучили одного з талановитих черкаських скульпторів, який брав участь у цьому фестивалі. Мова йшла не про щось серйозне, а саме про якісь казкові персонажі, добре відомі кожному черкащанину з дитинства. Беззаперечно переміг Водяник, який спіймав сома, так би мовити, «осідлавши» його», — розповів Сергій Овчаренко.

Витесав Водяника місцевий скульптор Дмитро Бур’ян. Упродовж трьох тижнів митець працював над створенням скульптури. Каже, що було важко, бо деревина виявилася неоднорідною — у деяких місцях дерево всохло, але були й такі частини, де воно було сирим. Дмитро протягом двох років брав участь у фестивалі «Древляндія», але тоді доводилося працювати з дубом.

Посадити водяника на сома Дмитро вирішив, коли пригадав «Енеїду» Котляревського. Тільки там Нептун осідлав рака, а черкаському водяникові дістався сом. «Це річковий Водяник. Із великої річки, бо соми водяться тільки у великих глибинних річках. Не все ж йому на троні сидіти, треба й на сомові поїздити. Та й скульптура цікавіша, коли є якась динаміка. До того ж із динамікою простіше працювати, і привертати увагу глядачів, бо це багатомовне мистецтво», — зазначив Дмитро Бур’ян. За його словами, якщо на скульптурі постійно замащувати щілини й покрити її лаком, то вона може й десять років простояти.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати