Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зафіксована пам’ять

У Києві представили книжку-реквієм «Небесна Сотня», а в бібліотеці Майдану зібрали книжки, які відправлять у рідні міста загиблих
01 квітня, 12:24
МУЗИКА ВІЧНОСТІ ЛУНАЛА У ЛЬВІВСЬКІЙ ФІЛАРМОНІЇ ВІД ІМПРОВІЗОВАНОГО ДУЕТУ ВИДАТНИХ УКРАЇНСЬКИХ СКРИПАЛІВ АНАТОЛІЯ БАЖЕНОВА І ОЛЕГА КРИСИ ТА ОРКЕСТРУ «INSO-ЛЬВІВ» / ФОТО РОМАНА БАПУКА

«Їх нарекли Небесною Сотнею — тих, хто поліг із вірою у вільну Україну. Найстарішому було 83 роки. Наймолодшому — лише 17. Від куль і кийків убивць загинули три жінки — матері, які народили і виховали дітей, тішилися онуками... Без батьків залишилися діти, без чоловіків — вагітні дружини, залишилися старі батьки, брати і сестри, друзі і колеги по роботі. Залишилися недописані дипломні роботи і кандидатські дисертації, недобудовані будинки і нерозквітлі сади, недоціловані кохані, недораховані зорі на небі... І над усім цим вічним і високим світом — гірка материнська сльоза...»

Ці слова — з передмови книжки-реквієму «Небесна Сотня». Її представили на столичному Майдані, де в неділю відбулося Жалобне віче. 40 днів тому тут розстрілювали людей. Майдан Незалежності, вулиці Інститутська, Хрещатик та Грушевського пломеніють від гвоздик, які приносять, аби вшанувати пам’ять загиблих.

Видання підготував Центр соціальних проектів «Хочу жити» за інформаційної підтримки  «Дня». «Основне завдання для нас — шанувати пам’ять людей, які вмирали, але дали нам жити за новим стандартом. І ми маємо сформувати новий моральний стандарт для себе: бути чесними, дякувати Богові й любити Україну», — говорить упорядник книжки Роман Савчак. Видання містить фотографії загиблих та короткі біографічні довідки. Проте це не кінцевий варіант книжки, адже Небесна Сотня, на жаль, досі поповнюється. За словами упорядника, видання буде доопрацьовано і надіслано в усі бібліотеки країни. Особливу подяку Роман Савчак висловив газеті «День», яку назвав стратегічним другом і партнером.

Поповняться і книгозбірні тих міст і сіл, звідки на Майдан приїхали герої Небесної Сотні. Подбає про це бібліотека Майдану. Волонтери революційної книгозбірні у суботу провели акцію пам’яті за загиблими активістами. За чотири години вдалося зібрати близько півтисячі книжок. На кожній поставлять штамп «Бібліотека Майдану» та відправлять сформовані посилки поштою або з волонтерами.

Акцію анонсували ще минулого понеділка. Відтоді кияни і почали приносити книжки. За словами волонтера бібліотеки Майдану, києвознавця Владислави Осьмак, до суботи вже вдалося зібрати до тисячі видань. Проте акція триватиме далі, тож книжки можна приносити і протягом цього тижня.

«Ми обговорювали усім волонтерським колективом, наскільки етично збирати книжки для населених пунктів, звідки на революцію приїхали герої Небесної Сотні. Вирішили: оскільки бібліотека Майдану є одним із його символів, то варто висловити нашу солідарність  у такий спосіб», — пояснює Владислава Осьмак.

Подружжя з Києва, Олександр і Оксана, привезли приблизно сотню книжок. Усі — сучасна українська література. «Я дуже люблю сучасних авторів, тож вирішила й інших познайомити з їхньою творчістю», — говорить пані Оксана. Вони планують привезти ще одну партію книжок, адже всі за раз забрати не змогли.

Акцію підтримали деякі видавництва та письменники. Збірку «Обітована» поета Івана Козаченка, нині покійного, принесла вдова, поетеса Тетяна Крижанівська. «Я рада, що книжки мого чоловіка, який родом із Калуша на Івано-Франківщині, будуть у міській бібліотеці. На Майдані помер земляк Івана — Ігор Дмитрів. І ми маємо пам’ятати про Небесну Сотню постійно, а не лише в окремі дні», — говорить жінка.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати