Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зазирнути у власну сутність

Сьогодні у Львівському національному музеї представлятимуть творчість Михайла Сидоренка, Наталії Кручкевич і Романа Яціва
05 листопада, 12:16
РОМАН ЯЦІВ. «ЗИМОВИЙ ДЕНЬ У КАРПАТАХ». 2013. / ФОТО НАДАНО РОМАНОМ ЯЦІВИМ

Як зазначають організатори колективної експозиції, співдружність цих трьох авторів передусім є професійною. Михайла Сидоренка та Наталію Кручкевич об’єднує сімейна спільність із відповідними творчими мотиваціями і колом мистецьких тем. Роман Яців займається дотичними питаннями пейзажного жанру, шукаючи адекватної мови виразу в координатах власних спостережень над природою. Кожен із авторів виставки має позаду львівську академічну школу малярства, пам’ятає про своїх наставників, але розвивається в автономному пошуку. Це виразно виявляється в самій стихії живописання, властивій кожному. «Виставка виявляє дещо відмінні погляди авторів на морфологію сучасного мистецтва, в якій фактор автора та його екзистенції є вирішальними при творенні кольорописної міфології простору», — наголошують організатори заходу й запрошують на відкриття експозиції в 16.00 за адресою: проспект Свободи, 20.

Нагадаємо, Михайло Сидоренко працює в галузі станкового малярства та графіки. Художник мав численні персональні та групові виставки у Львові, Києві, Парижі, Лос-Анджелесі та Філадельфії. Твори мистця зберігаються в музеях і приватних колекціях України, Франції та США «Я споглядаю, вникаю, неначе розчиняюсь у тому, що перед очима», — ділиться секретами творчого методу Сидоренко, — Мені хочеться дивитися, старатися побачити, а іноді спитати: чому, як, звідки та який у цьому сенс?» У Наталії Кручкевич образ природи формується зі згустків колірно-асоціативних вражень, які самі по собі структуруються в цілісні композиційні пластичні побудови. У цій тактиці роботи спрацьовує її теза, що «картина — то гармонія цілого». Роман Яців — мистецтвознавець, заслужений працівник культури України, проректор із наукової роботи Львівської національної академії мистецтв, професор, кандидат мистецтвознавства, член Національної спілки художників України, голова Комісії образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Наукового товариства імені Тараса Шевченка, лауреат Львівської обласної премії в галузі культурології, музейництва та мистецтвознавства ім. Святослава Гординського (2008) — добре знайомий читачам «Дня» численними публікаціями з історії українського мистецтва. Мистецтвознавці, говорячи про творчість Яціва-художника, наголошують, що і в живописних, і в графічних його роботах відчувається дуже добре володіння композицією. І додають, що й графіці, й малярству Романа Яціва властива особлива графічна виразність.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати