Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зрозуміти одне одного

В Україні — ізраїльське кіно
01 грудня, 11:26
ВІДКРИВАЄ ФОРУМ СТРІЧКА-ПЕРЕМОЖЕЦЬ 44-го КМКФ «МОЛОДІСТЬ» — «ДЕСЬ ТАМ» ЕСТЕР АМРАМІ / ФОТО НАДАНО ОРГАНІЗАТОРАМИ ФЕСТИВАЛЮ «МОЛОДІСТЬ»

Україна завдяки зусиллям Посольства держави Ізраїль в Україні та за активної підтримки Київського МКФ «Молодість» знову побачить ізраїльське кіно.

До програми входять шість фільмів останніх років, два з яких є володарями Гран-прі фестивалю «Молодість» минулого і цього років. Кіно Ізраїлю, маленької за площею, але дуже потужної за своїм духом і потенціалом країни, давно і міцно посіло місце серед провідних кінематографій світу, незмінно отримуючи призи на найпрестижніших міжнародних кінофорумах.

— Зв’язок з Україною, — наголосив, виступаючи на прес-конференції Надзвичайний і Повноважний Посол держави Ізраїль в Україні, пан Еліав БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ, — дуже важливий. Адже коріння нашої держави зароджувалося саме тут. Саме культура зближує і розкриває народи один одному, а кіно — один з найдоступніших інструментів взаєморозуміння.

Кіно Ізраїлю заявило про себе протягом останніх 15—30 років, але зробило це настільки яскраво, що не лише повнометражні фільми (їх сьогодні виробляється 24 на рік), але і документальні (100 на рік), і анімація (10 годин) мають величезний попит на провідних міжнародних фестивалях.

Фільми, представлені в програмі нинішнього «Тижня кіно», який стартує в київському кінотеатрі «Київ» 3 грудня, покажуть також у Чернівцях і Вінниці, Львові і Дніпропетровську. Одеса не ввійшла до цього пулу, оскільки восени там проходили Дні культури Ізраїлю, які також включали кінопокази. Програма досить різножанрова. Її відкриває стрічка-переможець 44-го КМКФ «Молодість» — «Десь там» Естер Амрамі, яка приїде, щоб представити свою роботу українським глядачам. Картина вирішує непрості питання взаємин людей, нащадків тих, хто ще недавно стояв по різні сторони барикад. Це копродукція Ізраїлю та Німеччини.

«Прощальна вечірка» Таля Граніта і Шарона Маймона з глибоким психологізмом і м’яким гумором порушує питання евтаназії, які хвилюють людей у різних куточках світу, незалежно від національності.

Стрічка Аві Нешера «Чудеса» потішить запаморочливими пригодами, фантастичними подіями та відважною акторською грою, занурюючи в епіцентр неймовірних подій свого героя.

«Таємниця Зоара» Владко Занковськи досить серйозно порушує проблему, чи може хто-небудь брати на себе роль вершителя чужих доль.

Орен Штерн у фільмі «Цинік Бааль» у витонченій комедійній манері розповідає про історію родини, яка об’єдналася, щоб повернути до життя матір, яка потрапила в автокатастрофу.

У фільмі Талі Шалом-Езер «Принцеса» — Гран-прі 45-го фестивалю «Молодість», який нещодавно завершився, жорстко, відверто і неупереджено вирішуються питання взаємин у неблагополучній родині та пошуки підлітком виходу з несприятливих ситуацій.

— Для нас, — сказав Генеральний директор МКФ «Молодість» Андрій ХАЛПАХЧІ, — є почесною і необхідною така тісна співпраця з представниками національних кінематографій, адже наш фестиваль відкрив кіносвіту вже не одне ім’я протягом 45 років свого існування.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати