Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Біль, якого не вилікує час

07 липня, 00:00

Понад 70 років минуло відтоді, коли людство зіткнулося з відкритим виявом геноциду єврейського народу. Але масштабний злочин проти цілої нації не має терміну давності. Про нього завжди нагадуватимуть скорботні пам’ятники людської жорстокості, нетерпимості й етичної потворності — Треблінка, Понари, Освенцім, Яновський табір у Львові, Бабин Яр у Києві та сотні гетто в містах Німеччини й інших країн. Трагедія світового масштабу 1933 — 1945 років — масові вбивства євреїв — увійшла в історію під назвою Голокост — слово, яке звучить однаково всіма мовами й означає «всеспалення».

Для країн Східної Європи роки Другої світової війни стали жахливим випробуванням, адже саме на цих землях проживало найбільше євреїв порівняно з іншими європейськими державами. Але, звісно ж, перший удар прийняли на себе ті, хто жив безпосередньо в Німеччині, поряд із «чистокровними арійцями». Саме на них відпрацьовували систему планового знищення — 1 квітня 1933 року датується перший офіційний бойкот євреїв у Німеччині, а вже в 1935 році були ухвалені закони, які позбавляли цю етнічну групу можливості вести нормальний спосіб життя, дискримінували національну культуру, мову, віру, позбавляли демократичних свобод, принижували людську гідність. Усі лиходійства виправдовувалися тим, що це робиться на благо Великої Німеччини.

Свого часу пам’ять невинних жертв, які опинилися між жорнами гітлерівсько-нацистської машини винищування, вшанувала американська компанія GBS Paramount, яка зняла телевізійний серіал «Голокост». В українському телеефірі цей серіал демонструватиметься вперше на каналі «1+1».

У багатосерійному фільмі, екранізації однойменного роману Джеральда Гріна, розказується історія двох сімей — лікаря Вайса й Еріка Дорфа — єврейської та німецької. Вони були добрими сусідами, поки нацисти не взялися переслідувати євреїв. Майже всі члени сім’ї Вайсів гинуть. Тільки одному з них вдається врятуватися... І саме Ерік Дорф бере участь у реалізації кампанії переслідування, планів із «остаточного вирішення єврейського питання».

Головну роль Ігми Рулі Вайс виконала одна з найяскравіших драматичних актрис американського кіно Меріл Стріпп. Ця роль принесла їй заслужене визнання та почесну телевізійну премію «Еммі». Попри те, що цей серіал знімався в 1978 році й відтоді багато архівів гітлерівського режиму були розсекречені та стали надбанням світової громадськості, історія, розказана режисером Марві Чомськи, безсумнівно, здатна викликати інтерес глядачів і сьогодні. Саме серіал Чомськи ввів у побут поняття «голокост», рефлексуючи про естетичні, етичні та філософські контексти цього грецького слова щодо такого страшного злочину проти людства. Тим паче, що жива реакція глядачів після показів серіалу в Америці та Німеччині показала — телебачення здатне розбудити в людях бажання розібратися в минулому.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати