Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Героїв – на екрани!»

Телеканал «2+2» спільно з компанією «Президент фільм Україна» завершують зйомки серіалу про Національну гвардію
30 січня, 12:40
ФОТО REUTERS

Інформація про те, що українські кінематографісти знімають одразу кілька патріотичних художніх стрічок про відважні вчинки наших воїнів на сході країни, Інтернетом гуляє вже давно. А от самих фільмів ще немає. Навіть трейлерів, які б розігріли увагу спраглої до цієї теми аудиторію. Глядачі бачили лише документалістику. Натомість на наших екранах продовжують показувати російські багатосерійні мелодраматичні стрічки, а чи не єдиний вартий уваги масштабний проект «Хоробрі серця» («1+1»), на якому в сучасній стилістиці показували наших героїв, призупинили.

Днями в Києві під час українсько-литовської зустрічі медіа-експертів, де обговорювали тему спільного для країн протистояння російській пропаганді, відбулося представлення перших напрацювань творчої групи телесеріалу «Гвардія». Представив майбутній чотирисерійний фільм молодий режисер Олексій Шапарев (відомий за стрічками «Київський торт», «Ескімоска», «Ціна Свободи» та ін.) За його словами, «Гвардія» — це історія про перших добровольців, які після кривавих подій на Майдані відгукнулися на заклик записатися до лав Національної гвардії України. «Вони різні за віком, соціальним статусом, сімейним станом, але всіх об’єднує бажання захищати Україну — тому вони вирушили у тренувальний табір, — зауважив у коментарі «Дню» режисер. — Тут різношерсті, а іноді навіть конфліктні хлопці повинні пройти школу справжнього бійця».

У ГОЛОВНИХ РОЛЯХ «ГВАРДІЇ» ЗІГРАЮТЬ ОЛЕКСІЙ ГОРБУНОВ, АХТЕМ СЕЇТАБЛАЄВ, КОСТЯНТИН ШАФОРЕНКО ТА ВАНО ЯНТАБІЛІДЗЕ / ФОТО НАДАНО ОЛЕКСІЄМ ШАПАРЕВИМ

Як стало відомо з представлення, у головних ролях картини зіграють Олексій Горбунов, Ахтем Сеїтаблаєв, Дмитро Ступка, Костянтин Шафоренко, Вано Янтабілідзе. Головний сценарист картини — Микола Рибалка, відомий за фільмами «Хайтарма», «Двоє», «Дот», «Чемпіони з підворіття» та ін., а оператор — Анатолій Химич. Хронометраж кожної серії триватиме 45 хвилин. Фільм вийде на каналі «2+2» в 20-х числах березня цього року і буде приурочений річниці створення Національної гвардії України.

«За сюжетом, наш головний герой, якого грає Олексій Горбунов, погоджується на прохання старого бойового друга взяти під керівництво молодих розвідників. Більша частина фільму — власне, про підготовку до бою, — продовжує Олексій Шапарев. — Тут буде історія взаємовідносин лейтенанта, який стояв по один бік Майдану, та сотника, який був з другого. Але вони в боротьбі за Україну прекрасно зрозуміли один одного. Маючи одного спільного ворога, вони стають побратимами. Оскільки прем’єру стрічки планували до річниці створення Національної гвардії, терміни на роботу були дуже стислі. Але, сподіваюся, на якості це не відобразиться. Ми почали працювати в жовтні минулого року, коли вже був готовий сценарій, а, власне, зйомки тривали у грудні. Локації були різні, зокрема у Василькові, де нам дуже допомогли військові з тамтешньої частини. Просто телефонували офіцери й говорили, що хочуть допомогти в роботі над такою важливою картиною. І дійсно, чим могли, тим і допомагали — давали БТРи, вертоліт... Звісно, після всіх офіційних дозволів від Міністерства оборони. Якщо чесно, буду щасливий, якщо фільм сподобається передусім військовим».

Після перегляду епізодів картини склалося враження, що стрічка буде російськомовною, адже частина героїв розмовляють російською. Утім, режисер зауважив, що на екранах лунатиме українська, російська та навіть грузинська мови. «Ми не робили фільм лише українською, — продовжує  Олексій Шапарев. — Герої будуть, крім української, розмовляти російською та трохи грузинською. Наприклад, сотник — виключно українською, а лейтенант — російською. Проте всі ці люди готові покласти своє життя за незалежність нашої країни. Загалом, на мою думку, такі картини сьогодні потрібні. Більшість людей сприймає історію через ТБ. Це — важливий інструмент, який наша країна має використати для своєї перемоги».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати