Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iсторія у форматі міні-фільмів

На «Лтаві» готують 40 нових сюжетів для циклу передач «Поборники Незалежності України. Полтавщина»
10 липня, 12:40
ОДНА З ОСТАННІХ ПРОГРАМ БУЛА ПРИСВЯЧЕНА КОМАНДИРУ ЗНАМЕНИТОЇ СОТНІ «СХІДНЯКИ» МИКОЛІ САВЧЕНКУ

Цикл передач «Поборники Незалежності України», що виходить на полтавському телеканалі «Лтава», вигідно вирізняється з-поміж інших історичних проектів своїм стилем, неординарністю і творчим підходом. Це короткі (5—10 хвилин. — Авт.) відеосюжети про відважних борців, уродженців Полтавського краю, які відстоювали незалежність України.

Програма стартувала у серпні минулого року напередодні Дня Незалежності за ініціативи тодішнього директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської ОДА Олега Пустовгара та колишнього очільника області, а нині голови Полтавської обласної ради Петра Ворони. Однак сам продукт є наслідком роботи великої кількості осіб: журналістів, монтажерів, редакторів і найголовніше — істориків, які давали професійний коментар, усіма силами сприяли авторам у пошуках документальної інформації на кшталт архівних фотографій, документів і навіть відеозаписів, яких украй мало, але все ж вони наявні у деяких сюжетах. У створенні фільмів брали участь провідні історики Полтави — керівник Центру дослідження історії Полтавщини Олександр Білоусько, професор Людмила Бабенко, кандидати історичних наук Віктор Ревегук, Тетяна Демиденко, голова Полтавського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» Микола Кульчинський та інші.

Як розповів «Дню» генеральний директор обласної державної ТРК «Лтава» Євген Лопушинський, проект створювався з метою донести до глядача інформацію про маловідомі постаті земляків, прізвища яких довгий час замовчувалися. Хоча в циклі передач є сюжети і про відомих на всю країну людей. «Ми не намагалися давати певні оцінки окремим особам. Кожен, хто переглядає передачу, висновки зробить сам», — зауважує пан Євген.

Формат міні-фільмів виправдав себе, адже телеканал зміг зробити короткі стрічки змістовними та професійними, про що свідчить як закадровий текст, так і якісна відеокартинка. Керівник каналу зазначає, що саме він наполіг на такому форматі документального кіно, аргументуючи це проблемністю створення відеоряду (не про всіх осіб можна було знайти вдосталь інформації. — Авт.) Також на його думку, обраний стиль подання історичного матеріалу спонукатиме полтавців до вивчення минулого країни.

Головним спонсором проекту торік була обласна влада, цього ж сезону телеканал планує продовжити роботу над програмою уже власним коштом, адже розуміє важливість існування цієї передачі з об’єктивною, документально підтвердженою українською історією. Наразі побачили світ уже 22 короткометражні стрічки, які ввійшли до першочергового списку. Це розповіді про борців за українську державність різних історичних періодів — УНР, УПА, руху шістдесятників. Серед них — Симон Петлюра, Микола Савченко, Юрій Горліс-Горський, Борис Мартос, Оксана Мешко, Василь Симоненко... У найближчих планах телевізійників — розповіді про щонайменше сорок неординарних особистостей Полтавщини, про яких і будуть наступні сюжети.

На питання, чи будуть сюжети про сучасних поборників незалежності, Євген Лопушинський відповів, що вони вже існують, щоправда, в трохи іншому форматі. Це передачі «Лицарі небесної варти» та «Звичайні герої». Ці проекти створені з тією метою, щоб через роки нашим нащадкам більше не доводилося шукати правду про сучасні буремні події.

Цікаво, що за короткий час існування проект вже встиг отримати нагороду на Всеукраїнському фестивалі телевізійних і радіопрограм «Кобзар єднає Україну», посівши друге місце у номінації «Ще не вмерла України ні слава, ні воля» (автори Аліна Кваша, Сергій Блавацький, режисер Олена Шарбенко).

Передачу «Поборники Незалежності України. Полтавщина» будь-хто охочий може знайти у вільному доступі, адже програму викладено на YouTube. Також ОДТРК «Лтава» планує найближчим часом видати міні-фільми на дисках, щоб подарувати школам Полтавщини.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати