Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Медіа в контролі за цигарками

До Всесвітнього дня без тютюну пройшов конкурс журналістських матеріалів про боротьбу з куріння
31 травня, 19:38

Щорічно від наслідків тютюнопаління в світі передчасно вмирає більше людей, ніж від дорожньо-транспортних пригод, вживання наркотиків, або від СНІДу. А з шести мільйонів смертей на рік через куріння, більше п’яти – припадає на активних та колишніх курців, інші – внаслідок впливу вторинного тютюнового диму. Такі дані Всесвітньої організації охорони здоров'я. Відтак, в 1988 році ВООЗ оголосила 31 травня Всесвітнім днем ​​без тютюну.

Відтак, напередодні Всесвітнього дня без тютюну відбулося підбиття підсумків першого конкурсу журналістських робіт «Контроль над тютюном: розвіюємо димову завісу». Організатори – Центр громадянського представництва «Життя» та Український центр контролю над тютюном у партнерстві з Інститутом Медіа Права 9ІМП), «Телекритика», pr-агентством «Красні Комунікації».

«Роль журналістики в контролі над тютюном – надзвичайно важлива. Громадськість має обмежений вплив на політику і, коли нам потрібно донести, що є стратегією ВООЗ, або як потрібно правильно боротися, ми просимо журналістів про підтримку. І, насправді, можна сказати, що в 2012 році відбувся злам, в хорошому сенсі, журналістської підтримки антитютюнової тематики. Звичайно, журналісти повинні дотримуватися об’єктивності в своїй роботі і висвітлювати точку зору і тютюнової індустрії. Але в цей рік на очах можна було побачити як ЗМІ перетворювалися на нашого союзника», - говорить керівник ГО «Життя» Андрій Скіпальский.

Всього на конкурс було надіслано 80 робіт з різних куточків України – Тернополя, Львова, Івано-Франківська, Луцька, Кіровограду, Одеси, Дніпропетровська, Ужгорода тощо. Перемогу в конкурсі здобув телесюжет Любомира Ференса (Слідство. Інфо) «Дали прикурити». У ньому журналіст через дослідження скандального  позову України в СОТ проти Австралії щодо питання про «заходи, що стосуються товарних знаків та інших вимог до пакування, прийнятних для тютюнових виробів», який триває з 2012 року, розповідає про українських урядовців, що лобіюють інтереси тютюнових корпорацій всупереч  інтересам держави.

Друге місце посіла стаття Сандри Маккензі на таку ж тему – позов України в СОТ проти Австралії.

 До трійки найкращих увійшла й робота кореспондента газети «День» Марії Юзич – «Дірки в бюджеті «закриють» підвищенням податків на… цигарки». «На жаль, сьогодні фінансовий фактор серед українців, як і в інших країнах світу, є напрочуд дієвим. І підвищення податків на тютюнові вироби, гадаю, є досить правильним інструментом, щоб зменшити рівень тютюнопаління. Звичайно, це – непростий і тривалий процес. Втім, як показують результати дослідження країн, які впровадили таку політику, - ефект вартує докладених зусиль громадських організацій та медіа», - говорить Марія.

Додамо, що сьогодні Україна вважається практично вільною від тютюну. Згідно з третім звітом ВООЗ щодо глобальної тютюнової епідемії (2011 р.), за рівнем поширеності куріння ми з четвертого місця у світі перемістилася на 24-те. А у 2013—2014 рр. рівень поширеності куріння знизився додатково на 3% серед чоловіків та на 2% серед жінок, а споживання цигарок знизилося на 10% за останні два роки. Сьогодні ж продовжують палити близько 21% українців. Законом України заборонено куріння в закладах громадського харчування, а також реклама тютюнових виробів в ЗМІ, спонсорство і стимулювання продажів тютюнових виробів, а на пачках з цигарками обов’язково розміщуються зображення із наслідками куріння.

Також нагадаємо, що навесні Центр громадянського представництва «Життя» була нагороджена міжнародною відзнакою Bloomberg Philantropies Awards як найкраща організація в номінації «Захист людей від шкідливого впливу тютюнового диму за допомогою впровадження бездимних законів». До слова, ГО «Життя» з 2009 року працює над тим, щоб знизити рівень поширеності куріння в Україні та смертність від тютюну, впроваджуючи міжнародну законодавчу практику у сфері громадського здоров’я.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати