Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Перший мільйон» — рік у ефірі! Уже досягнуто компромісу інтелекту та грошей

23 листопада, 00:00

За цей рік багато що змінилося, а точніше, відкоригувалося в грі, бо вносити якесь ноу-хау в загальний сценарій і задум шоу, виходячи із законів авторського права, українська сторона не може, інакше позбавиться ліцензії. Однак психологія «Першого мільйона» — поведінка й установки гравців, запитання, та й сам ведучий явно змінилися за цей час.

На перших іграх атмосфера в студії була напруженою, не особливо довірчою. Погодьтеся, нашій людині, яку щокроку намагаються обдурити, важко було повірити, що своїм розумом ось так просто за короткий час можна виграти величезні гроші. Утім, саме це й приваблювало деяких учасників. Збоку глядачеві було видно, хто прийшов на гру грати, а хто заробити. Останні не ризикували: потрапивши в інтелектуальний для себе глухий кут, брали гроші й ішли.

Тепер ситуація дещо інша. Народ, очевидно, розігрався. Серед потенційних телемільйонерів дедалі частіше бачиш розумних, інтелектуальних, азартних гравців, для яких важливий процес, а не результат. Багато фанатів гри ризикували заради свого азарту, відмовляючись від уже набраної суми.

Нещодавно «Перший мільйон» відзначив свій ювілейний вихід в ефір. І на цю гру творча група програми вирішила запросити саме азартних учасників. Із десяти учасників лише двоє встигли зіграти й виграти по 32 тисячі гривень кожен.

Сам ведучий шоу Данило Яневський вважає, що гравці нарешті адаптувалися до рівня «Першого мільйона», зрозуміли, що з ними ведуть чесну гру, і почали довіряти програмі. Виконавчий продюсер «1+1» Володимир Оселедчик упевнений, що змінилися самі учасники: «Гравці цікавіші стали. Якщо порівняти запитання, які були раніше, із тими, які є тепер, то вони легшими не стали. Напевно, змінився контингент гравців. Адже не треба забувати, що людина може виграти гроші, тільки коли вона дійсно ризикує. Коли гравець доходив до першої складної суми, «палив» усі підказки й намагався забрати гроші, гарантуючи собі «синицю», він, природно, не міг дійти до високих сум. Таким чином, змінилася психологія гравців. Люди готові ризикувати».

А ось професор Мирослав Попович переконаний, що гола стратегія, коли немає інтелекту, навряд чи зробить учасника мільйонером. За словами п. Поповича, в останні роки радянської влади (напередодні розвалу СРСР) були дуже авторитетними інтелектуальні програми Володимира Ворошилова. Потім цей жанр дещо пішов у тінь, і сьогодні ми спостерігаємо його ренесанс в Україні — на прикладі «Першого мільйона». «Ми бачимо компроміс інтелекту та грошей. Люди отримали можливість заробити своїм розумом», — констатує Мирослав Володимирович. На його думку, програма Яневського на цьому етапі свого розвитку часто вдаліша, ніж шоу Діброва. Вдаліша за інтелектуальним рівнем, підбором запитань, гравцями. Вона не страждає на посередність і примітивізм...

Що не кажи, гра — це, передусім, ризик, це напруження, емоційний стрес, підвищена доза адреналіну. Не кожний наважиться на таке публічне випробування, під час якого не тільки вимірюється в грошовому еквіваленті твій інтелект та ерудиція, але й стає очевидним рівень самоконтролю та самовладання у складній психологічній ситуації. І, мабуть, гідна поведінкова реакція, нормальна рефлексія ситуації цілком може бути зарахована в актив гравцеві. Невипадково Данило Яневський спільно з київським психоаналітиком Наталею Кухтіною почали роботу над книгою, присвяченою психології гри на основі «Першого мільйона».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати